Menu
Terug

De scheerbijbel voor hem

12 oktober 2018

Of je nu volledig glad of een hippe Leopold II-look verkiest, elke man kan niet zonder een degelijk scheer- en/of trimapparaat. Laat dat nu net de insteek van dit artikel zijn, compleet met een introductie in de vele vormen van gezichtsbeharing en hun al even vreemde benamingen.

Grooming anno 2018

We zeggen het intussen al enkele jaren, maar het geldt vandaag meer dan ooit: een man die aandacht besteedt aan zijn uiterlijk, wordt daar al lang niet meer op aangekeken. Integendeel! Gelaatscrèmes, gels, scrubs, … de cosmetica-afdeling met producten voor heren van elke leeftijd verschuilt zich niet langer in een stiefmoederlijk bejegend hoekje achterin. Die mannelijke gelaats- en lichaamsverzorging noemen we ‘grooming’.

Grooming is een breed begrip. Zo omvat het ook huidverzorging. Wij hebben het in dit artikel vooral over het weghalen van elk ongewenst haartje en het op de perfect lengte en in model brengen van die beharing die wel gewenst is. Over scheren en trimmen dus. Een routine of in ieder geval aandachtspunt waar vandaag de dag geen man aan ontsnapt.

De baard aanvaard

Jarenlang domineerde de gladgeschoren, piekfijn verzorgde jonge adonis de catwalk … en op enkele uitzonderingen na ook nagenoeg de hele professionele wereld. Tot er een nieuw type man opdook. Of toch een man met een nieuwe look. Die onttroonde die gladgeschoren koning niet echt, maar vertegenwoordigt ondertussen wel een algemeen aanvaard alternatief. We hebben het over snorren die zich tot ver buiten de maand ‘Movember’ wagen en meer nog over baarden. Baarden in alle maten, soorten en stijlen. Van de perfect gegroomde anderhalvedagbaard tot de nonchalante warrigheid van de volle baard - die eigenlijk met net zo veel aandacht en verzorging tot stand kwam.

Vele stijlen, een constante

Verderop geven we je een selectie van trendy, gewaagde en al dan niet amusant genaamde stijlen van gelaatsbeharing. Die selectie is lang niet alomvattend, dus een keuze maken kan de beginnende baarddrager wat overweldigen. Ga voor een look die zowel bij je gezicht als je karakter past. Vraag advies aan vrienden of je barbier. Of ga aan de slag met zo’n app of programma waarmee je virtuele stijlen op een foto kunt uitproberen. Uiteraard zijn er trends, maar belangrijker is dat jij er leuk mee staat en je er goed bij voelt. Benieuwd welke baardstijl het best bij jou past? Ontdek het hier!

Welke look je verkiest, is dus helemaal jouw zaak. Niemand houdt je overigens tegen om te experimenteren of na een tijdje voor een volledig andere stijl te kiezen. Opties te over dus, maar er is toch maar een constante: houd het netjes en verzorgd. Ook als je voor dat warrig, op het eerste gezicht nonchalant ‘onverzorgd’ resultaat gaat. Jezelf elke dag mooi glad scheren vereist een zekere discipline en routine. Bij wie met een snor, baard of zelfs ogenschijnlijk ongeschoren de deur uit gaat, is dat niet anders.

Trimmers en tondeuses

Je hebt scheerapparaten met een ingebouwde tondeuse of opzetstukken die je toelaten om je bakkebaarden bij te werken of je neklijn mee te verzorgen. Wie echter voor een baard of snor kiest, heeft daar niet genoeg aan. Gelukkig vind je vandaag een ruim aanbod baardtrimmers die het creëren en onderhouden van je gekozen look er heel wat makkelijker op maken. Gaat het bij jou om het relatief eenvoudig onderhouden van die eendagsbaard, dan ben je al snel gesteld met een vrij standaardtoestel. Vereist je snor-baardcombinatie meer aandacht en styling, dan mag dat apparaat iets meer opties en opzetstukken bieden.

Daarnaast kan het bij je keuze ook belangrijk zijn om rekening te houden met hoe lang je trimmer het draadloos op een batterijlading doet. Of misschien zoek je een toestel dat langere lengtes toelaat omdat je er ook je hoofdhaar mee aanpakt. Afhankelijk van je look kan het ook handig zijn om voor een model te kiezen dat je makkelijk tussen verschillende trimlengtes laat schakelen. Net zo welkom zijn duurzame en langdurig scherpe messystemen die hun karwei in een passage klaren.

Glad blijft oké

Voel jij je nog altijd het comfortabelst met een gladgeschoren kin en kaaklijn, dan is daar absoluut niks verkeerds mee. Baardtrimmers zitten in de lift, maar dat houdt de makers van scheerapparaten niet tegen om te blijven innoveren. Zowel op het vlak van het scheren zelf, het huidcomfort als de gebruiksvriendelijkheid.

Uiterlijk lijken de scheerapparaten misschien nog sterk op de twee basismodellen (de afgeronde of een drievoudige scheerkop) die het al een kleine twee decennia goed doen. Een blik op de troeven volstaat echter om je ervan te overtuigen dat het scheerapparaat van vandaag nagenoeg enkel nog de vorm gemeen heeft met het toestel van toen. Van de ecologische voordelen die machinaal scheren tegenover het water-zeep- en vaak ook wegwerpmesjesalternatief biedt, hoeven we ondertussen niemand meer te overtuigen.

Oksels, borst en lager

Voor de hedendaagse man houdt grooming niet op ter hoogte van de neklijn. Verkies je een gladde borst boven een behaarde? Geen probleem. Houd je je oksels liever haarloos? Passen geschoren benen nu eenmaal bij de uren die je de laatste tijd op je koersfiets doorbrengt? Past een weelderige armbeharing niet bij je job in de grootkeuken, het labo of ziekenhuis? En hoe zit het ‘daar beneden’? Het aandeel mannen dat in een of andere mate aan ‘manscaping’ doet, groeit gestaag. Onder mannelijke millennials zou het trimmen of scheren van de schaamstreek eerder regel dan uitzondering zijn.

Voor bodygrooming gebruik je over het algemeen dezelfde toestellen en technieken als voor je gelaatsbeharing. Er zijn wel enkele verschillen in voor- en nabehandeling. Zo is de huid van je oksels en schaamstreek veel gevoeliger. Dat maakt scheerschuim en/of -olie vooraf en een lotion achteraf een must. We raden je ook aan om het na een warme douche of bad te doen. Dat maakt de haartjes zacht en ontspant de haarfollikels.

Ga je voor een ultraglad resultaat, dan is het toch beter om eerst te trimmen. Omdat een pas geschoren borst, oksels, benen, … (in tegenstelling tot je kin) vaak de hele dag tegen kleding aan schuren, plan je die groomingsessie liefst ’s avonds voor een ontspannende nachtrust. Tenzij echt nodig, scheer je deze zones liever ook niet vaker dan een keer per week om huidirritatie te voorkomen.

Perfect op verplaatsing

Misschien hoef je er op een ontspannen vakantie voor een tijdje niet met een piekfijn verzorgde gelaatsbeharing bij te lopen. Maar zelfs dan is het - voor onderhoud en verzorging - altijd een goed idee om je apparaat mee te nemen. Voor een zakenreis of een citytrip waar trendy restaurants op het programma staan, reserveer je er sowieso maar beter een plekje voor in je (hand)bagage.

De meeste scheer- en trimapparaten halen meer dan een beurt uit een opgeladen batterij. Sommigen zelfs drie, vijf of meer. Dat hangt van het apparaat af en het werk dat je er tijdens zo’n sessie van verlangt. In de meeste gevallen zal je merken dat je de oplader of oplader/houder gewoon thuis mag laten. Wanneer het apparaat zelf niet vergezeld komt van een reisetui - iets om bij de aankoop rekening mee te houden als je vaak van huis bent - rol je het veilig in je slaapshirt of handdoek.