Menu
Terug

Dit zijn de 9 meest iconische marathons en ultralopen

Populaire loopwedstrijden
Leestijd minuten
23 oktober 2019

Zin om je reis aan een sportieve prestatie te koppelen? Ga dan voor een van de populairste marathons of ultralopen ter wereld. Kies voor de wedstrijd of het land dat je het meest prikkelt en ga voor een schitterende loop- én reiservaring.

Spartathlon (Griekenland)

In Griekenland wordt op de laatste vrijdag en zaterdag van september traditioneel de ultraloop der ultralopen gehouden. De Spartathlon, een hardloopwedstrijd over een afstand van 246 kilometer. Waarom precies die afstand? Omdat de boodschapper Pheidippides de 246 kilometer tussen Athene en Sparta een paar duizend jaar geleden in 36 uren afgelegd zou hebben - de term 'marathon' danken we ook aan deze koerier. Hij deed dat om hulp te gaan zoeken in de oorlog tussen de Grieken en de Perzen. Ben jij even heroïsch?

marathon
marathon

Big Sur International Marathon (V.S.)

Langs de kust van de Grote Oceaan wordt in Californië een van de meest scenische marathons ter wereld gehouden. Elk jaar in april lopen een paar duizend deelnemers langs de dramatische kustlijn van Monterey Bay. Rings a bell? Monterey is het decor van een van de beste series van de afgelopen jaren: ‘Big Little Lies’.

Polar Circle Marathon (Groenland)

Letterlijk ‘The Coolest Marathon on Earth’. In oktober kun je in Groenland terecht voor een unieke arctische loopwedstrijd: de Polar Circle Marathon. Als de kou je de adem niet beneemt, dan het landschap wel: prachtige polaire landschappen van ijs en toendra. Bijna geruisloos loop je langs gletsjers en voel je de sneeuw kraken onder je loopschoenen.

marathon
marathon

The Great Wall Marathon (China)

Dit is een van de zogenaamde ‘adventure marathons’, omdat het zo’n extreme looptocht is. Een deel van de marathon voert omhoog en omlaag langs de Chinese Muur, die soms uit steile trappen bestaat, soms uit een ruw kronkelpad, soms uit stukken vlakke muur. Lopers doen duizenden treden voor ze het tweede deel van het parcours kunnen afwerken, langs asfaltwegen en grindpaden.

Honolulu Marathon (V.S.)

Hawaï heeft meer in petto dan de befaamde Ironman, de bekendste triatlon ter wereld. De marathon van Honolulu is een van de grootste marathons van de Verenigde Staten en kan pronken met een exotisch mooi parcours langs de adembenemende Hawaïaanse kustlijn. Zin in wat zomer in putje winter? Dan is een reisje met bijhorende run in Honolulu beslist een topkeuze.

marathon
marathon

Midnight Sun Marathon (Noorwegen)

Dit is een van de meest noordelijke marathons ter wereld, georganiseerd in de Noorse stad Tromsø. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze loopwedstrijd uitpakken met een wel heel speciale feature: de midzomernacht. Dat bijzondere fenomeen wordt gevierd rond de langste dag van het jaar, 21 juni, en typeert zich in Noorwegen door 24 uren aan een stuk daglicht. De zon blijft een etmaal lang boven de horizon en dat zorgt voor een heel bijzonder licht en bijhorende sfeer.

Jungfrau Marathon (Zwitserland)

In een lijstje met de spectaculairste langeafstandslopen ter wereld mag een fantastische bergmarathon niet ontbreken. De Jungfrau Marathon wordt gelopen in de Zwitserse Alpen, vlakbij de bergen de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Het is een pittig loopje, met ongeveer 1.800 hoogtemeters en het hoogste punt op 2.205 meter boven zeeniveau. Doet je letterlijk naar adem happen.

marathon
marathon

Marathon Des Sables (Marokko)

Als bergen en ijs erin moeten, dan zand ook natuurlijk. Tom Waes was ooit zo zot om mee te doen aan de Marathon Des Sables, een tocht van zeven dagen en 250 kilometer door de verzengende Sahara. We schatten de kans klein dat Tom het nog eens probeert, want de ultraloop is niet minder dan moordend. Het parcours is from hell, maar daarnaast moet elke deelnemer elke avond ook nog eens zelf koken en zijn bed opmaken. Bikkelhard!

Comrades Marathon (Zuid-Afrika)

Deze ultramarathon van ongeveer negentig kilometer is al bijna een eeuw oud: de eerste editie werd gehouden in 1921. In twaalf uren tijd moeten alle deelnemers over de finish van deze loopwedstrijd, die vooral ook spectaculair is omwille van het gigantisch sterke deelnemersveld. Het competitiegehalte is groot bij deze wedstrijd, in een land waar ultramarathons heel ingeburgerd zijn.

marathon
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()