Menu
Terug

Een koele werkomgeving boost de productiviteit

06 juni 2019

Ken je het gevoel? Als het buiten dertig graden is, lijkt het ook aan je bureau niet te lukken. Je lijf zweet, maar je hersenen ook. Je krijgt niets gedaan en wil liefst gewoon een dutje doen. Een goede airconditioning is dan ook een wondermiddel voor je productiviteit.

Te heet, te koud, te droog

Er zijn heel veel dingen in je werkomgeving die een impact hebben op je productiviteit. De indeling van het kantoor, een al dan niet groen uitzicht, de juiste verlichting, maar ook het binnenklimaat. Heel vaak schort er wat aan de temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor. De ene dag is het te heet, de andere te koud of te droog.

Weg focus

Dat is niet alleen vervelend, het is ook nefast voor de productiviteit van werknemers. Als het te warm is in een werkruimte, daalt de concentratie zienderogen. Je kent het wel: je wordt slaperig en je hoofd voelt zwaar. Dat zit zo: als je het te warm of te koud hebt, moet je lichaam zijn temperatuur zelf zien te reguleren. Die interne thermostaat vraagt heel wat energie en hersenwerk. En als je hersenen daarmee bezig moeten zijn, dan kunnen ze niet focussen op het werk dat voor je ligt.

Ideale werktemperatuur

Het belang van een goede temperatuur in je werkomgeving kan dus moeilijk worden overschat. Wat is dan de ideale werktemperatuur? Rond de 20 à 21 graden Celsius is voor de meeste mensen perfect. Studies hebben echter getoond dat vrouwen beter werken bij iets warmere temperaturen dan mannen. Het hangt dus ook een beetje van persoon tot persoon af.

Airconditioning

Een airconditioningsysteem is tijdens de zomer zeker een aanrader. Dat regelt de temperatuur en vaak ook de vochtigheid in de ruimte. Let wel op dat je de airco op de juiste manier afstelt, want een overuren draaiend aircotoestel is ook geen goed idee. Een te koude omgevingstemperatuur werkt namelijk weer andere klachten in de hand.

 

Mobiele airco

Moet elke werkgever dan meteen een vast aircosysteem installeren? Niet noodzakelijk. Door na te gaan op welke momenten het kantoor gekoeld moet kunnen worden, kan hij of zij een geïnformeerde keuze maken. Wordt het enkel tijdens extreem hete zomermaanden te warm op kantoor? Dan kan net zo goed een mobiele airconditioning gekocht worden. Dat is goed voor het budget en voor het energieverbruik.