Nu zit je nog volop te genieten van de vakantie of zit je met je neus in de boeken tijdens de herexamens, maar binnenkort is het zover: de start van het academiejaar. Als je op kot gaat, dan wil je uiteraard dat het zo efficiënt mogelijk ingericht is. Maar ook voor wie niet op kot gaat, zijn deze tips handig om zijn of haar slaapkamer om te toveren tot het walhalla voor de modale student.
Creëer ruimte op kot
Een kot is niet groot, gemiddeld bedraagt de oppervlakte zo’n 15 à 20 vierkante meter – maar in dure studentensteden kan dat soms nog wat minder zijn. Daarom is de sleutel tot een knap ingerichte kamer ze zo groot mogelijk te doen lijken. Om die ruimte te creëren zijn er een aantal handige tips die je in iedere type ruimte kan gebruiken:
Gebruik lichte kleuren voor muren en plafonds.
Wil je toch een knallende accentmuur? Plaats die dan recht tegenover je deur. Zo wordt de aandacht naar de diepte van je kamer getrokken.
Fan van retro motiefjes? Bedek de muur waar je deur in staat dan.
Spiegels zorgen voor een ruimer en luchtiger gevoel.
Lage, open kasten vergroten de ruimte, hoge gesloten kasten niet.
Ook al zijn je vensters niet zo groot, kies toch voor zo lang mogelijke gordijnen. Die zorgen ervoor dat je plafond hoger lijkt.
Deel je kot tactisch in
In een kot doe je meer dan alleen studeren of slapen. Je kookt er soms, eet er, nodigt er vrienden uit en je verslindt er uiteraard talloze series. Om een ruimte in te delen als een multifunctioneel minihuisje, moet je het indelen in bepaalde zones. Een lage kast of open boekenrek kan als scheidingswand dienen, maar ook een (kralen)gordijn kan een leuke touch aan je interieur geven. Daarnaast is het belangrijk dat je de plaats van je zones slim kiest. Zo moet je bij de plaats van je bureau rekening houden met waar je internetkabel ligt, want oude gebouwen hebben niet altijd de beste wifi. En tegenover een draadloze upgrade staat meestal een prijs die je als student niet graag uit eigen zak betaalt.
Kies je de ideale plek om je bed te plaatsen, zet dit dan niet tegen de verwarming. Nog beter: houd je verwarming zo vrij mogelijk van meubilair, want dit kan je aardig wat centen besparen. Ook kies je er best voor om zo lang en zo dik mogelijke gordijnen te hangen. Niet alleen omdat het mooi is en je kot groter doet lijken, maar ook omdat dit beter isoleert. Kosten zoals elektriciteit, mazout en water zitten doorgaans niet geïntegreerd in je vaste maandprijs en kunnen dus hoog oplopen als je er niet bewust mee omspringt.
Geef het wat pit
Je kan er inderdaad voor kiezen: bed links in de hoek, bureau rechts en een kast in het midden van de muur. Maar toch verdient een studentenkamer het om wat persoonlijkheid te hebben. Maak een collage van je favoriete foto’s, bedek je ijskast met leuke magneten of maak een wasdraad van minibeeldjes die je met een instantcamera maakte. Daarnaast zorgen planten voor een frisse, moderne look én zijn ze gezond voor wat extra zuurstof in je kamer die je concentratievermogen bevorderen. Makkelijk te onderhouden planten zijn Aloë Vera, cactussen en ficus. Last van slaapproblemen en snurken? Dan kan een ananasplant een stijlvolle oplossing zijn.
Kies de juiste verlichting
Gebruik je een ruimte voor veel verschillende situaties, dan moet je verlichting daarop afgestemd zijn. Sfeerlampjes kunnen het ’s avonds gezellig maken, tijdens het studeren komt een krachtige bureaulamp van pas en algemene verlichting zoals spots zorgen ervoor dat je ’s ochtends het onderscheid tussen een zwarte en een blauwe broek kan maken.
Wees creatief als student
In een kot mag je uiteraard niet zomaar doen wat je wil. Zo legt je kotbaas je regels op waarbij je in sommige gevallen niet mag schilderen, in andere niet mag behangen of geen gaten in de muur mag boren. Maar wil je écht een motiefje aan de muur en is behangen bijvoorbeeld geen optie? Dan moet je creatief zijn. Een licht vloerkleed kan perfect zijn om aan je muur te hangen, net zoals muurstickers die makkelijk te verwijderen zijn. Heb je geen restricties, dan is het nog leuk om creatief uit de hoek te komen. Verf je muur dan bijvoorbeeld met krijtverf, waardoor je vrienden leuke boodschappen op je muur kunnen kribbelen.
Zorg voor voldoende privacy
Sommige koten bevinden zich op het gelijkvloers en bieden uitzicht op de straatkant of de achtertuin van het gebouw. Zit je niet graag in het donker, dan is raamfolie een goede en budgetvriendelijke optie. Je hoeft niet heel je raam ermee te bekleden én het laat daglicht door. Zo kan je ’s ochtends de gordijnen opengooien en je omkleden zonder de kans dat er iemand stiekem meekijkt. En ook hier kan je er een kunstwerkje van maken, want raamfolie komt in allerlei kleuren en bedrukkingen. Leef je maar helemaal uit, dus!
Denk na over je meubilair
Wil je per se in een tweepersoonsbed slapen, maar is je kot aan de krappe kant, dan denk je best twee keer na voordat je naar de interieurzaak trekt. Een hoogslaper is een oplossing die in heel veel koten gebruikt wordt, en die extra ruimte creëert. Onder je bed kan je dan je bureau plaatsen of zelfs een knus zithoekje plaatsen. Zo wordt je ruimte efficiënter ingedeeld en krijg je er een cosy corner bovenop!
Klaar met het inrichting van je kot? Controleer hier enkele zaken die je zeker en vast niet mag vergeten. Raadpleeg onze checklist voor studenten.