Menu
Terug

Een slim huis is energiezuinig

10 november 2021

Die zonnewering die fel invallend licht automatisch uit je woonst weert zodat de airco op een lager vermogen kan draaien. Een thermostaat die rekening houdt met weersvoorspellingen en jou helpt op je energiefactuur te besparen. Een slim huis is ook een energiezuinig huis.

Goed voor alles

De slimste van die intelligente thermostaten zijn zoals gezegd in staat om uit jouw binnenklimaatroutines te leren en zo een verwarmingsprogramma op jouw maat op te stellen. Google Nest, een voorbeeld van dergelijke lerende thermostaten, stelt dat je thermostaat voor zestig procent de hoogte van je energierekening bepaalt. Door te leren wat jouw temperatuurvoorkeuren zijn, hoe lang het duurt om je huis op te warmen en zelfs hoe tochtig het is, verbruikt hij heel precies de noodzakelijke energie. Google Nest beweert ook dat het zijn gebruikers wereldwijd al miljarden aan energieverbruik heeft bespaard. Goed voor het milieu en voor je budget.

Hoeveel deze slimme thermostaten jou besparen hangt af van je gezinssituatie, het weer buiten, de isolatie van je huis en je gedrag (laat je vaak ramen openstaan?). Maar in zo goed als alle gevallen besparen deze toestellen je energie en dus geld. Wil je echt weten hoeveel precies? De meeste laten je dat gedetailleerd en overzichtelijk weten via een app.

Een slimme thermostaat in huis stelt een verwarmingsprogramma op jouw maat op.

Verdoken verbruikers

Zo’n slimme radiatorkraan past op de overgrote meerderheid van de radiatoren. Je hoeft dus niet je hele verwarmingsinstallatie te vervangen. Schakelbare stopcontacten werken op dezelfde manier. Misschien kocht je onlangs een volautomatische espressomachine die je met een app op je smartphone kunt bedienen, maar ook wanneer je zweert bij je ouwe trouwe koffiezetapparaat kun je die in je slimhuisbeleving onderbrengen. Van die vintage of retrolamp tot die discrete aromavernevelaar, je kunt ze vanaf nu allemaal via je smartphone bedienen. Of je brengt ze onder in een groter systeem, voorziet ze van een timerfunctie, enzovoort.

Sommige schakelbare stopcontacten beschikken over een meetfunctie die het stroomverbruik in je huis registreert.

Meten is weten

Een bijkomende troef bij sommige van die schakelbare stopcontacten is dat ze over een meetfunctie beschikken die het stroomverbruik registreert. Dat geeft je een idee van de kosten en kan je helpen om onverwachte of verdoken (veel)verbruikers op te sporen. Je ziet ook onmiddellijk en in onmiskenbare cijfers het verschil tussen je tv- en hifisysteem op stand-by laten staan of volledig uitzetten. En als dat uit- en weer aanzetten ook weer gewoon via je smartphone kan, dan is die keuze snel gemaakt. Of hoe een slim huis zijn bewoners slimmer kan maken.

Automatisch besparen

Wanneer het slimme huis automatisch de verwarming omlaag draait en tal van apparaten op stand-by of helemaal uitzet, ben je energiezuinig zonder een vinger te hoeven uitsteken. Die onderlinge verbondenheid van alle intelligente apparaten die samen een slim huis vormen, maken dat je geen twee systemen nodig hebt, maar diezelfde sensoren of locatiebepaling van je smartphone gebruikt worden voor zowel veiligheid als duurzaamheid.

Netwerk van toestellen

Tenslotte moeten we ook al die slimme toestellen vermelden die niet in je totale slimhuisnetwerk hangen, maar volledig zelfstandig meewerken aan die lagere energiefactuur. Zoals kookplaten of ovens die dankzij nieuwe technologieën geen watt meer dan nodig opsouperen. Wasmachines die precies weten hoe zwaar en hoe vuil je was is, om dan precies het juiste programma en geen druppel water, wasproduct of stroom te veel te gebruiken, ...

Veel slimme toestellen in je huis hangen niet in je totale slimhuisnetwerk, maar werken volledig zelfstandig mee aan die lagere energiefactuur.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()