Menu
Terug

Dit is het effect van een hobby op de ontwikkeling van je kind

Back to school
Leestijd minuten
20 augustus 2019

September staat niet alleen synoniem voor de start van het nieuwe schooljaar, ook is het de start van heel wat naschoolse activiteiten. Ballet, voetbaltraining, naar de chiro of de scouts: elke hobby heeft stuk voor stuk een impact op de ontwikkeling van je kind. Welke dat is, lees je hier.  

Wat het effect van bepaalde hobby’s op je kind is, valt niet te onderschatten. Eerst en vooral is het belangrijk dat je kind zijn of haar hobby écht graag doet. Het klopt dat een naschoolse activiteit uitdagend en stimulerend mag zijn, met zelfs nog een extra vleugje competitiedrang, maar het mag je kind mentaal niet leegzuigen. De een heeft meer gevoel voor ritme, terwijl de ander net gelukkiger wordt van sporten of spelen in teamverband. Alles begint bij de natuurlijk interesses van je zoon of dochter, dus probeer die ook zo goed mogelijk te herkennen bij de keuze van een nieuwe hobby.

Waar een wil is, is een weg

Dat je kind zich interesseert in pianomuziek, betekent niet dat hij of zij een topconcert kan geven na een of twee lessen. Aanleg is iets anders dan interesse, en die tweede is net sterker. Het betekent niet omdat je kind goed is in wiskunde, dat het dat ook leuk vindt. En het zijn net de vakken die je kind leuk vindt, maar niet meteen aanleg voor heeft, waar ze harder voor gaan werken. Geduld is een schone deugd, en motivatie leidt vaak tot succes: dat is de les die je kind leert wanneer het een hobby kiest uit interesse in plaats van aanleg.

Maak er een goede verliezer van

Heb je als kind nooit een hobby beoefend waarbij je soms met verlies geconfronteerd werd, dan is de kans groot dat je bekendstaat als een slechte verliezer. Een kind leren omgaan met teleurstelling is immers een les waar ze op latere leeftijd de vruchten van plukken. Kunnen omgaan met kritiek is vandaag cruciaal op de arbeidsmarkt, en bevordert je mogelijkheid om in teamverband te werken.

Een hobby boost het creatief denkvermogen

Je moet je kind geen vrije opvoeding geven om het creatief denkvermogen van je zoon of dochter te bevorderen. Denk aan hobby’s zoals tekenen, theater, boetseren, poëzie of muziekles, waarbij je kind zijn eigen creatieve grenzen kan verkennen. Hoe meer fantasie je kind heeft, hoe eenvoudiger dat is. Maar niets is uitdagender dan een 7-jarige de vrije loop te laten gaan op een wit canvas.

Gezonde zelfzekerheid

Dit is een element dat je als ouder zelf in de hand hebt. Je kind belonen en positieve bevestiging geven wanneer het een doelpunt scoort, een hoofdrol krijgt of op de eerste rij mag dansen, bezorgt je kind een fijn en warm gevoel. Overdrijf niet, maar een beetje gezonde zelfzekerheid zal zich ook vertalen in betere schoolprestaties en betere sociale contacten.

Teamwork is top

Heeft je zoon of dochter nog wat moeite met zijn of haar plekje te vinden in een groepsdynamiek, is het geen slecht idee om een teamsport uit te proberen. Een regel: er is niets mis mee wanneer je kind de introverte van de groep is. Dat hij of zij zich graag op de achtergrond houdt, is geen nadeel, maar kan de groep net in evenwicht brengen. Loyaliteit is de voornaamste eigenschap die je kind hieraan overhoudt.

Bevordert een hobby het IQ?

Jawel, er bestaan hobby’s waar je kind – echt waar – intelligenter van wordt. Een muziekinstrument bespelen, en nog specifieker pianospelen, verhoogt het IQ van een kind. Het hoeft daarom geen dure lessen te nemen, maar momenten waarop je thuis samen muziek maakt, hebben een even groot effect.