Menu
Terug

Efficiënt strijken? Dat doe je zo

20 augustus 2018

Als je een huishoudelijke taak niet kan opleuken, dan moet je ze vooral snel en efficiënt maken. Neem bijvoorbeeld strijken, er kruipt behoorlijk wat tijd in. Maar wist je dat je daar met de nieuwste toestellen, van snelle strijkijzers tot slimme stoomgenerators, behoorlijk de knip in kunt zetten?

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator

Er bestaan nagenoeg geen strijkijzers meer die het zonder stoom doen. Er is echter een verschil tussen stoomstrijkijzers en stoomgenerators. De toestellen waar de stoom niet in het strijkijzer zelf, maar in een afzonderlijk onderdeel van het toestel wordt opgewekt, vind je in de winkel en webshop onder de hoofding stoomgenerators. Die waarbij de stoom in het strijkijzer zelf wordt opgewekt, noemt men gewoonweg stoomstrijkijzers. Het is maar dat je het weet. Die opdeling blijft in de nabije toekomst nog wel even relevant. Beide types genieten overigens evenveel aandacht als het om innovaties gaat.

De keuze tussen de twee hangt voor een groot deel van je persoonlijke voorkeur af, maar over het algemeen gezien zijn stoomgenerators meer geschikt voor wie grotere volumes te strijken heeft. Of voor wie liever minder frequent grotere hoeveelheden strijk wegwerkt. In die gevallen loont het ook de moeite om te kiezen voor een exemplaar met een grote watertank of voor een stoomgenerator waarvan je die watertank kunt bijvullen zonder daarvoor je strijksessie te moeten onderbreken. Het is dan ook welkom wanneer je stoomgenerator over een afneembare watertank beschikt, zodat je het hele toestel niet naar je dichtstbijzijnde kraan moet verhuizen.

Hoeveel druk heb je nodig?

Stoom werkt in tandem met de warmte van de zoolplaat en laat toe om diep op de textielvezels in te werken. Dat zorgt ervoor dat plooien makkelijker glad te strijken zijn. Afhankelijk van je gekozen of automatische instelling geven de meeste stoomstrijkijzers en -generators een continue hoeveelheid stoom af. Dat wordt het stoomdebiet genoemd en dat hangt dan weer af van de druk die elk toestel opwekt. Die druk wordt uitgedrukt in bar: hoe hoger de druk, hoe hoger dat stoomdebiet.

Wie vaak veel of weerbarstige plooien en kreuken in textiel zoals dik linnen, jeans en andere zware stoffen te strijken heeft, doet zijn voordeel met een hogere druk. De meeste toestellen beschikken daarnaast nog over een soort extra krachtige stoomboost voor hardnekkige kreuken. Een groter stoomdebiet en -boost betekent vaak betere prestaties en door de band ook een hoger prijskaartje. De verschillen tussen de verschillende merken - wat dat stoomdebiet betreft - zijn echter eerder gering en er spelen uiteraard nog andere factoren mee.

Handenvrij strijken

Dat is helaas nog niet voor morgen. Onder de nieuwe generatie stoomstrijkijzers en -generators vind je echter steeds vaker modellen die voor een volautomatische aanpak gaan. Een combinatie van sensoren en ingebouwde computerchips zorgen automatisch voor een optimale combinatie van temperatuur en stoomafgifte voor elk textieltype. Ideaal voor wie niet zeker van zijn stuk is en geen enkel risico wil nemen met fragiele kledingstukken. En niet minder interessant: met deze toestellen kan dat vervelende huishoudkarweitje dus aan iedereen ‘toevertrouwd’ worden. Misschien dus wel handenvrij als je dat interpreteert als ‘jouw handen vrij’.

Stoom = water = kalk

Nagenoeg alle gewone huishoudtoestellen kunnen perfect overweg met kraantjeswater, ook stoomstrijkijzers dus. Maar hoe ‘harder’ dat water, hoe sneller zich kalkaanslag vormt en hoe vaker je die dient tegen te gaan. Kalkaanslag vermindert niet enkel de energie-efficiëntie van je toestel, het verkort ook de levensduur. Bovendien is het de kalk die verantwoordelijk is voor de meeste van die bruine vlekken op je zoolplaat. En als je niet oplet, strijk je die over je kleding.

De nieuwste stoomstrijkijzers en -generators beschikken gelukkig over een geïntegreerd antikalksysteem. Maar zelfs dan nog vereisen ze om de zoveel tijd enig onderhoud. Vaak is dat niet meer dan goed uitspoelen of een antikalktablet in de tank droppen. Er bestaan eenvoudige huismiddeltjes zoals azijnoplossingen, maar wie het liever veilig speelt, raden we toch die antikalksticks of -tabletten aan. Een kleine en over het algemeen budgetvriendelijke moeite die loont. Water waar een lekker geurtje of wasverzachter aan is toegevoegd, blijft vooralsnog meestal uit den boze.

Alternatief strijken, hoe doe je dat?

Stoomontkreukers of kortweg stomers hebben het strijken heruitgevonden. Eerst en vooral omdat er geen strijkplank meer aan te pas komt. Deze stoomgenerators op wieltjes, uitgerust met een telescopische kapstok waar je de kleding aan kunt hangen, zien er dan ook niet uit als traditionele strijkijzers. Ze zijn in een minuut bedrijfsklaar, zodat je ’s ochtends nog snel die kleren waar je mee wilt gaan werken, kunt strijken. Dat doe je veilig zonder risico de vezels van je textiel te schroeien. Het maakt niet uit of die natuurlijk of synthetisch zijn. Deze toestellen kunnen met elk type textielweefsel overweg. Van dik katoen en jeans tot de meest tere mousseline, zijde, tule, borduursels, kant, parels, organza, tafelzijde of waarom niet je gordijnen, dat tafellaken dat al op tafel ligt of het laken dat al op je bed ligt.

De stoom zelf wordt via een ultralicht uitgevoerde kop verspreid. In tegenstelling tot de traditionele stoomcentrales, waarbij stoom door een pompsysteem onder hoge druk ‘ontsnapt’, stoten de verticale ontkreukers een constante zachte stoom uit. Het resultaat is een opmerkelijk snellere en efficiëntere strijkbeurt, zonder enig risico voor jouw kleren, met minder waterdruppels en zonder glanzend effect. De stoom van 99 graden Celsius heeft daar bovenop ook een reinigende werking die steriliseert en geurtjes verwijdert.