Menu
Terug

Elf gratis festivals die je niet mag missen deze zomer

05 juli 2019

We zijn in België gezegend met heel wat uitstekende zomerfestivals. De liefhebber van live muziek en de sfeer die daarbij hoort, komt dus uitgebreid aan zijn trekken. En wie door zijn festivalbudget heen zit, kan voor deze elf podia helemaal gratis en voor niets terecht.

Royal Park Music Festival

23 & 30 juni, 14 en 28 juli – Paleizenplein Brussel

De eerste dag viel eerder in juni, maar de overige drie zondagen van dit gezellige middag- en namiddagfestival aan de Kiosk van het Warandepark kun je nog makkelijk meepikken. Van jazz tot wereldmuziek, van bij ons tot van heel ver weg. Dit festival bekijkt muziek op z’n breedst en is de perfecte, ongedwongen upgrade voor een luie zondagnamiddag, in je eentje, met de kinderen of met vrienden.

Vijverfestival

12 & 13 juli – Dilbeek

Iedereen welkom op dit gezellige, groene en groeiende festival, daar aan de vijver in het park van Dilbeek. Een gedreven organisatie en enthousiaste vrijwilligers beloven ook dit jaar weer een spetterende editie. Met een affiche waar menig ander festival een forse toegangsprijs voor zou vragen: Günther Neefs, Ina Rose, Freaky Age, Ertebrekers, De Mens, Juicy, Atomik, La Fête en Slip Soundsystem, Los Callejeros, Orchestre International du Vetex, …

Brosella Folk & Jazz Festival

13 & 14 juli – Atomium Brussel

Oké, het Brosella Folk & Jazz Festival is niet helemaal gratis, maar voor de prijs die je op een ander festival voor een wijntje neertelt, krijg je hier, in het park aan de voet van het Atomium, een indrukwekkend boeket topmuziek. Geniet mee van dit moment van vreugde onder vrienden, vol hartelijkheid en respect tussen de hoge bomen van het sfeervolle Groentheater.

Gentse Feesten

19 t.e.m. 28 juli – Gent

De magie van de Gentse Feesten zit in de onvoorspelbaarheid. Alles kan gebeuren tijdens dit tiendaags en nagenoeg volledig gratis gebeuren. Verwacht je aan een divers publiek met jong geweld dat het ochtendgloren opzoekt op de Vlasmarkt, de cultuurliefhebber, de bon vivant, de zoeker naar een vleugje nostalgie en de romanticus van elke leeftijd.

Sfinks Mixed

25 t.e.m. 29 juli – Boechout

Naar goede gewoonte trakteert Sfinks Mixed ook deze zomer zijn bezoekers weer op muzikale en culinaire vibes uit alle uithoeken van de wereld. Deze unieke happening brengt traditiegetrouw een groot en heel gevarieerd programma waar iedereen een feestje uit kan brouwen: jong en oud, gezinnen met kinderen en avontuurlijke muziekliefhebbers. Op Sfinks Mixed ontmoet je artiesten van over de hele wereld.

Herbakkersfestival

16, 17 & 18 augustus – Eeklo

Een nieuwe locatie en niet twee, maar een langer gerekt weekend. Na twaalf jaar verhuist en herbront het Herbakkersfestival in Eeklo, maar het blijft wel gratis. Een minstens zo belangrijke constante is de kracht om grote namen aan te trekken. Zo mag je er voor editie 2019 volgende namen verwachten: Ertbrekers, De Mens, Milo Meskens, Delv!s, Uberdope en nog vele anderen.

Maanrock

23 t.e.m. 25 augustus – Mechelen

Een feest in de Mechelse binnenstad met DJ’s, muzikale acts en tonnen randanimatie. De podia vind je aan de IJzerenleen, het Cultuurplein en de Botermarkt. Hebben al toegezegd: Glints, DJ Licious, Ertebrekers, Sons, Intergalactic Lovers, Arsenal, Yevgueni, Blof, Milow, Jones & Stephenson, Yves Deruyter, Marta Da’ro, Zhora, …

Boterhammen in het Park

26 t.e.m. 30 augustus – Warandepark Brussel

Het sympathieke lunchfestival Boterhammen in het Park viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Elke dag van deze late augustusweek staan twee artiesten in de historische kiosk van het Warandepark. Het zijn Nederlandstalige artiesten, die een gratis sneetje muziek serveren bij een belegde boterham, een Kriek en een ontspannen babbel met collega’s of vrienden.

Feeërieën

26 t.e.m. 30 augustus – Warandepark Brussel

Waar Boterhammen in het Park zijn ding overdag doet, neemt Feeërieën tijdens diezelfde periode de stad over. Een late-nite versie van hetzelfde concept met een iets alternatiever, innovatiever, stadser en meertalig programma van Belgische artiesten. Geen betere manier om het einde van de zomer te vieren dan in dit magische kader, met verrassende muziek en goed gezelschap.

Plazey

30, 31 augustus & 1 september – Pantheonlaan Koekelberg

Dit verrassende stadsfestival sluit vier heerlijke jaren Bar Eliza feestelijk af en doet het voor de gelegenheid dit jaar aan het eind van de zomer. Gezellig, ongedwongen met altijd een leuk streepje muziek en, als we de veteranen mogen geloven, een rijkelijk geschonken mojito. Plazey zet volop in op buurtinbreng en lokaal talent.

Ville-Pomm’Rock

31 augustus – Ville Pommeroeul

Geen betere manier om de vakantiemaanden officieel af te sluiten dan met een gratis festival. Dat doen ze daar op de Place de VillePommeroeul dit jaar alweer voor de vijfde keer en dat doen ze nog steeds helemaal gratis. De groepen uit nabije en iets minder nabije omgeving die daar op het podium hun opwachting maken: Paper Plane (Boussu), Tobazco Wild Band (Béthune), SkaPilsBurger (Quiévrain) en So Pink Size (Namen).