Menu
Terug

Feest zonder zorgen: 2021 afsluiten met een knaller

22 december 2021

Feest! Opnieuw samen zijn, genieten van overheerlijke gerechten en gewoon fun beleven. Daar draait het allemaal om. Sluit jij 2021 ook graag af met een groot knalfeest? Met deze tips maak je het jezelf gemakkelijk.

Kies een thema

Kerst en Nieuwjaar zijn natuurlijk wat voor de hand liggend, maar een thema kan breder geïnterpreteerd worden dan dat natuurlijk. In welke kleur kleden jullie de tafel in? Komt een bepaald ingrediënt terug in meerdere gerechten? Trekken we op culinaire reis door Frankrijk en zorgen we voor aangepaste Franse wijnen? Zorg dat je feest een coherent geheel vormt.

vrienden vieren feest met wijn en kaas

Allergieën en intoleranties

Geen feest zonder lekker eten! Althans als je gasten er niet ziek van worden. Vraag daarom op voorhand of je gasten bepaalde allergieën, intoleranties of andere wensen hebben. Lactose-intolerantie? Mogen ze geen gluten? Of eten ze liever geen vlees of vis? Het bespaart je een pak zorgen als je weet wie welke voorkeuren heeft en je menu daarop afgestemd is.

man bereidt kalkoen voor feest

Feestmenu samenstellen

Een menu samenstellen is meer dan alleen beslissen wat jullie op het feest eten. Eigenlijk denk je beter al twee stappen vooruit. Heb je genoeg kommen en schalen in huis? Heb je de oven nodig voor elk gerecht? Hoeveel tijd heb je op het moment zelf nog nodig om je gerecht op te warmen en af te werken? Wat kan alleen last-minute? En hoeveel plaats heb je nodig in je koelkast? Je voelt het al: elk gerechtje is best zo goed als mogelijk op elkaar afgestemd.

Boodschappen

Het is heel herkenbaar in grote gezinnen en vriendengroepen. De wijn is het beste uit die ene winkel, maar de pikante humus vinden wij net zo lekker uit de andere supermarkt en de raclettekaas is het best van op de markt. Als je er ook al lang niet meer aan uit geraakt, is het tijd voor wat extra hulp. Sommige supermarkten werken met een app, en anders is de BRING-app een tof alternatief. Je kunt er foto’s van producten en recepten toevoegen, en meteen de nodige informatie delen met je partner of familieleden. Zeer handig!

Muziek

Ja, je kunt snel een voorgeprogrammeerde Spotify-lijst opzetten via je Bluetooth-speaker, maar nog leuker is een aangepaste muzieklijst voorzien voor je feest. Met de favoriete muziekkeuzes van al je genodigden, of ze nu jong of oud zijn. De muziek aanpassen aan de verschillende fases van je feest is trouwens ook geen slecht idee. Tijdens het hoofgerecht mag het gerust wat rustiger zijn, terwijl een spelletje na het eten misschien wat actievere vibes vereist.

vrienden zingen karaoke op kerstfeest

Decoratie

Bij een topfeest hoort decoratie. En jawel, dat is meer dan mooie servetten kiezen in de supermarkt. Je mag gerust wat grootser denken! Wat dacht je van decoratie aan je ramen, stoelen of zelfs discolampen als de avond goed is ingezet? Decoratie laat je beter niet aan het toeval over.

klinken met de glazen op kerstfeest

voldoende koelruimte

Bij een leuk feest hoort veel eten. En drinken natuurlijk ook! Misschien volstaat je koelkast niet om alle hapjes, het hoofdgerecht, het dessert en alle drankjes in te stockeren. Je kunt dat oplossen door frigoboxen en icepacks te gebruiken of jezelf gewoon een wijnkast cadeau te doen. Ideaal om wijn, bubbels en zelfs frisdrank in koel te houden. Welke oplossing je ook verkiest, het is belangrijk om hier ook over na te denken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()