Menu
Terug

Don’t forget: Op 13 februari vieren we Galentine’s Day

13 februari 2019

Of je nu single bent of bezet, verliefd op Valentijn of er net een bloedhekel aan hebt: van Galentine’s Day kun je niet anders dan fan zijn. Een dag lang je beste vriendinnen eren en samen tijd spenderen, heerlijk toch?

Galentine’s Day is een concept dat ons uit een televisieserie is komen toewaaien. De term is tegelijk de naam van een aflevering uit de populaire Amerikaanse satirische sitcom Parks and Recreation. Het personage Leslie Knope viert elk jaar op 13 februari Galentine’s Day, volgens haar de beste dag van het jaar. Het is een dag waarop dames dames vieren. Want zijn je beste vriendinnen niet ook je echte soul mates, die er voor dik en dun voor je zijn? De vrouwen laten hun mannen of liefjes thuis en spenderen samen tijd, het allerliefst aan een uitgebreid gedekte brunchtafel.

Wat zijn nu de noodzakelijke ingrediënten van een fantastische Galentine’s Day? Eten, allereerst. Heel veel eten. Dan nog het liefst typisch Amerikaans bruncheten, zoals wafels of frittata – of quiche misschien, als dat je vertrouwder in de oren klinkt? Denk verder aan zaligheden als heel veel bubbels, verse fruitsalade, huisgemaakte – of zelf gekochte – granola, pistolets, muffins of scones, zoet en hartig beleg, goeie koffie. Alles om urenlang romantische films te kijken en eindeloos te kunnen keuvelen. Want dat is net de bedoeling van Galentine’s Day: heerlijk genieten met de belangrijkste vrouwen in je leven, zonder gestoord te worden door enige mannelijke aanwezigheid.

Cadeautjes

Welke activiteiten kan je zoal doen op je ultieme meisjesdag? Naast eten, uitvoerig tateren en uitbundig lachen is er ook ruimte voor iets ‘doen’. Een dagje zelfgeorganiseerde arts and crafts bijvoorbeeld, of een creatieve workshop waarin jullie samen aan de slag kunnen. Pottenbakken, vriendschapsbandjes maken, groenten inleggen: zoek gewoon naar een optie die jullie allemaal fijn vinden. Weinig tijd, ga dan in de MediaMarkt-shop op zoek naar hét ideale geschenk voor je hartsvriendin(nen).

Andere optie? Een pyjamaparty organiseren, net zoals vroeger, met alle silly meisjesdingen die daarbij komen kijken: schminken, romantische films kijken, zwijmelen over jullie liefjes. Of een boekenavond organiseren, met boeken en gedichten van feministen van vroeger en nu. Nu is immers het moment om jullie vrouwelijkheid en ongelofelijke kracht in de verf te zetten. Ook samen shoppen of in groep naar de wellness zijn leuke activiteiten, want het hoeft niet altijd hyperorigineel te zijn, toch?

Afsluiten doen we graag met een een quote van tv-personage Leslie Knope zelve: “You know my code: hoes before bros. Uteruses before duderuses. Ovaries before brovaries.” Zo zie je maar dat je dat sprookje ook zelf kunt schrijven: voel je goed in je vel, met mensen rond je van wie je houdt, zonder dat daar een prins op het witte paard aan te pas hoeft te komen. Really very empowering, zo’n Galentine’s Day!