Mondmaskers dragen is frustrerend. Ze zitten te strak, ze zitten niet strak genoeg, ze jeuken of ze doen je bril aandampen. Nu we massaal een mondmasker dragen, ontdekken velen onder ons dat ze last hebben van een onfrisse adem. Wij geven tips en tricks voor een betere mondhygiëne.
De oorzaken van een slechte mondhygiëne
Een goede of slechte smaak in je mond zegt eigenlijk niet veel over een eventueel slechte adem. De meeste mensen hebben daarom vaak niet door dat hun adem onfris ruikt. Een mondmasker dragen bracht daar verandering in. Wat veroorzaakt eigenlijk die slechte adem? Een slechte adem kan komen door een lichamelijke aandoening, maar vaak heb je het grotendeels ook zelf in de hand. Roken en alcohol drinken zijn grote boosdoeners. Een slechte mondhygiëne is het volgende op dat lijstje. Als je mond niet proper is, zetten bacteriën voedselresten, dode cellen en slijm om in zwavelgassen, wat voor de onaangename geur zorgt.
Tip 1: De juiste tandenborstel
Wil je graag het beste resultaat? Dan is elektrisch poetsen een must. Met een elektrische tandenborstel kun je gemakkelijk 4.000 extra poetsbewegingen maken per minuut. Op een paar minuten poetsen maakt dat natuurlijk een wereld van verschil. Vervang ook regelmatig je borsteltje. Eigenlijk vervang je die best om de drie maanden.
Tip 2: Poets (lang) genoeg
Het klinkt redelijk vanzelfsprekend, maar is en blijft de basis voor een gezonde mondhygiëne. Poets je tanden minstens twee keer per dag en dat telkens gedurende twee minuten. Daarna poets je eigenlijk ook best je tong. We weten het, het klinkt raar, maar op de achterkant van je tong blijven er vaak bacteriën plakken. Je kunt je tong poetsen met (de achterkant van) je tandenborstel of er een speciale tongschraper voor gebruiken.
Tip 3: Kauw kauwgom
Kauwgom en muntjes verdoezelen een slechte geur, maar dat is niet de reden waarom kauwgom kauwen in deze lijst staat. Kauwgom zal de speekselproductie stimuleren zodat je mond niet uitdroogt en bacteriën geen kans maken. Gebruik wel suikervrije kauwgom, want suiker kan juist een slechte adem en gaatjes veroorzaken.
Tip 4: Flos erop los
Een elektrische tandenborstel zal veel meer bacteriën verwijderen dan een manuele variant, maar echt tussen je tanden poetsen kan geen enkele tandenborstel. Daarom is dagelijks flossen nodig voor een goede mondhygiëne. Begint je tandvlees te bloeden? Dat is teken dat er zich al meerdere dagen bacteriën hebben opgestapeld tussen je tanden.
Tip 5: Drink met een rietje
Je weet het waarschijnlijk al. Suiker is een van de grootste boosdoeners voor gaatjes in je tanden, maar wist je dat het ook een impact heeft op je adem? Probeer daarom ongezonde snacks te vermijden. Drink je graag frisdrank? Gebruik dan een rietje om het contact met je tanden te vermijden.
Tip 6: Gebruik antibacterieel mondwater
Het woord zegt het zelf: antibacterieel mondwater doodt de bacteriën in je mond. Het spoelmiddel komt op plekken waar je vaak niet geraakt met je tandenborstel of je flosdraad. Gebruik het wel niet dagelijks, want het middel doodt ook de goede bacteriën in je mond.
Slimme tandenborstels
Klaar om aan de slag te gaan? Tegenwoordig kan je elektrische tandenborstel steeds meer. Met een klassiek model geraak je natuurlijk al ver, maar er bestaan ook slimmere varianten. Een geïntegreerde sensor kan je aangeven wanneer je te hard drukt of verwittigt je na drie maanden dat het tijd is om je borsteltje te vervangen. Sommige modellen zijn zelfs compatibel met een applicatie op je smartphone. Eindeloos veel keuzes dus - ook voor kinderen.