Menu
Terug

Hoe bepaal je hoeveel zakgeld je kind krijgt?

Back to school
Leestijd minuten
19 augustus 2019

Wanneer 1 september nadert, horen heel wat kinderen de kassa al rinkelen. Want voor sommigen van hen betekent dat dat ze voor de eerste keer zakgeld krijgen, en anderen hopen dan weer op een flinke bonus tegenover vorig jaar. Maar hoeveel zakgeld geven we gemiddeld en vanaf wanneer moet je kind écht met geld leren omgaan?

De voornaamste reden waarom we onze kinderen zakgeld geven, is om hen al van jongs af aan om te leren gaan met geld. “Op is op” moet een harde les zijn, maar als ouder wil je natuurlijk niet dat je kind het kneusje van de groep is dat een pak minder dan de rest krijgt, en anderzijds wil je ook niet dat die achter je rug loopt te pronken met een dikke portefeuille omdat jij veel te veel geld geeft.

Vanaf wanneer zakgeld geven?

Er is jammer genoeg geen geschreven regel over vanaf wanneer je je kind zakgeld mag geven – en die gaan wij zeker niet schrijven, maar er is wel een groot onderzoek van de Gezinsbond dat aantoont wat de gemiddelde Vlaming doet. Twee derde van de bevraagden gaf aan zakgeld te krijgen sinds hun twaalfde of zelfs jonger. Dat verklaart waarom je twaalfjarige zoon of dochter de eerste dag middelbare school misschien wel associeert met een financiële bonus. Belangrijk is vooral dat je kind geld niet meer ziet als speelgoed, en wel als een middel waar je verantwoord mee moet omgaan.

Hoewel twee derde al zakgeld kreeg op zijn twaalfde, werd er in minder dan een op drie gezinnen regelmatig over geldzaken gepraat. En dat kan anders, vinden de bevraagden die vandaag tussen de 18 en 27 jaar oud zijn. Ouders grijpen zakgeld volgens hen nog te weinig aan om hun kinderen financieel iets bij te brengen. Wetend dat het voorbeeld van ouders op dit gebied een doorslaggevende factor is voor het financiële bewustzijn van hun kinderen, moet daar meer aandacht aan gegeven worden.

Heb je het gevoel dat je kind klaar is om met een financiële verantwoordelijkheid om te gaan, dan is het eind van de zomervakantie misschien wel het ideale moment om een goed gesprek over zakgeld te hebben. Je kan dat laten variëren aan de hand van schoolprestaties, zodat je kind leert dat geld en prestaties ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden zijn. Belangrijk is ook vast te houden aan het feit dat wanneer het zakgeld op is, de geldkraan dicht blijft tot het volgend afgesproken zakgeldmoment.

Wekelijks of maandelijks?

Een andere kwestie die vaak ter sprake komt, is op hoeveel momenten je je kind geld geeft. Geef je een maandbudget, dan loop je het risico dat je kind na twee dagen zijn volledige budget heeft uitgegeven of zelfs aan andere kinderen op school heeft uitgeleend. Best is daarom te starten met een weekbudget, en het belang van sparen hiermee aan te duiden. Zorg dat je consistent blijft en dat je bijvoorbeeld iedere zondagavond geld geeft. Begin niet met verschillende bedragen op verschillende momenten te spelen, want dan krijgt je kind een erg chaotisch beeld van geld.

Heeft je zoon of dochter op het einde van de week nog geld op overschot, dan kan die dat in zijn spaarpot steken en kan die daar iedere maand bijvoorbeeld iets leuks mee kopen. Stop dus ook meteen met je kind naast het zakgeld nog steeds te kopen wat het wilt, want hij of zij moet leren sparen met een doel voor ogen. Gaat je kind richting 18 jaar oud, dan is het misschien tijd om over te schakelen op een maandbudget. Zijn de centen op, dan is het hoog tijd om een studentenjob te zoeken, zeker?

Maar hoeveel geef je dan?

Volgens een onderzoek van ING International Survey geven we in België gemiddeld:

2 euro per week aan kinderen tot 5 jaar oud (spaarrekening)
2,25 euro per week aan kinderen tussen 5 en 10 jaar oud
10 euro per week aan kinderen tussen 10 en 15 jaar oud
20 euro per week aan kinderen ouder dan 15

Nu dit vraagstuk van de baan is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind ook mentaal klaar is voor het nieuwe schooljaar. Volg de komende weken dit stappenplan, en het jaar kan niet meer stuk.