Menu
Terug

Hoeveel zakgeld krijgt de gemiddelde student op kot?

05 september 2019

Ga je op kot, dan tast je misschien nog in het duister als het om je studentenbudget gaat. Hoeveel weekgeld de gemiddelde student krijgt, lees je hier.

Studentenblad Veto organiseerde vorig jaar een enquête bij iets meer dan vierhonderd studenten. De kernvraag van het onderzoek luidde: ‘Hoe groot is het budget van de student?’. Heb je zelf nog geen idee van wat je ouders je zullen geven of hoeveel je nodig hebt, dan geven deze resultaten je alvast een duwtje in de juiste richting.

Het weekbudget van een student

Bij twee derde van de bevraagde studenten ligt het weekbudget tussen de 30 en 60 euro. Iets meer dan 10% moet het met minder dan 30 euro per week stellen. Die studentenbudgetten worden in bijna de helft van de gevallen maandelijks betaald en 43% ontvangt een wekelijkse som. Wat is het best? Dat is moeilijk te zeggen en hangt af van je persoonlijke situatie. Is het de bedoeling dat je écht alles zelf met dat budget betaalt (hobby’s, kleding, doktersbezoek, ...), dan kun je al iets hogere eisen stellen. Kom je er echt niet uit, dan zijn er als student heel wat mogelijkheden om bij te verdienen. Van ’s avonds opdienen in een restaurant tot ’s weekends in een kledingzaak werken, of zelfs student-ondernemer worden: de mogelijkheden zijn eindeloos.

student, étudiant

Het hele jaar door

71% van de bevraagde jongeren geeft dan ook aan een vakantiejob, studentenjob of beide te hebben. De helft hiervan houdt het enkel bij werken in de vakanties, de andere helft klust ook tijdens de schoolperiode bij. Van alle jobstudenten zet 78% zijn zuurverdiende centen gedeeltelijk opzij, 14% geeft aan het volledige budget uit te geven.

student, étudiant

Geen lege maag

Ga je als student voor de allereerste keer op kot, dan heb je wellicht geen flauw idee van hoeveel je moet voorzien om een week te eten en te drinken. Het bedrag dat de bevraagden aangeven aan voeding te spenderen, varieert tussen de 25 en 40 euro per week. 5 tot 10 euro gaat naar het uitgaansleven. Tel je de twee bij elkaar op, dan zit je al aan 30 à 50 euro. Wil je dit gesprek starten met je ouders, maak dan op voorhand al een realistisch plan zodat je hen kunt tonen wat je precies vraagt en waarom je het nodig hebt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()