Menu
Terug

Hou je woning koel op zomerse dagen

23 juli 2019

Binnenkort staat de zomer weer voor de deur. En als die even heet wordt als vorig jaar, ga je maar beter op zoek naar manieren om je woning te verkoelen. Wij hebben alvast een paar ideetjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte airco?

Snikheet buiten

Dat je bij een hittegolf voldoende moet drinken – niet te veel alcohol, maar wel water of zelfs warme dranken – is geen geheim. En dat een plons in het zwembad, een gevecht met waterpistolen of een voetbad met ijsblokjes voor de nodige verkoeling kan zorgen, hoeven we je ook niet te vertellen. Maar hoe houd je je huis koel als het buiten snikheet is?

Ramen en deuren

Om te beginnen, is het heel belangrijk om vroeg in de ochtend, als het buiten nog redelijk fris is en misschien zelfs een beetje waait, de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Een lekker briesje zorgt er immers voor dat de warme lucht uit je huis wordt geblazen. Maar van zodra de zon begint te schijnen, sluit je alle ramen en deuren. Ook gordijnen, rolluiken en vensterluiken doe je in de mate van het mogelijke toe om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. En nog een tip: warmte stijgt, dus op het gelijkvloers gaat het sowieso koeler zijn dan op zolder.

Groene koelte

Steen houdt warmte vast, waardoor een terras met (donkere) tegels al snel het effect kan hebben van een oventje. Daarom is het een goed idee om rond je huis zo veel mogelijk groen te voorzien. Planten, struiken, bloemen en bomen geven schaduw en nemen zelf geen warmte op, waardoor het lekker koel blijft. Planten aan je gevel, op je balkon, in je tuin, … alle beetjes helpen. Heb je iets meer plaats? Dan kunnen bomen of een pergola voor schaduw zorgen. Ook binnen is groen trouwens een goed idee: zet je warmste kamers vol met planten, want die zorgen voor natuurlijke verkoeling.

Dak sproeien

Heeft jouw huis een plat dak, een aanbouw of een dakkapel of erker waar je makkelijk bij kunt? Dan kun je je dak natspuiten met koud water om de binnentemperatuur een tikkeltje naar beneden te halen. Al wat je hiervoor nodig hebt, is een goede tuinslang. Sproei wel niet overdag, als de zon nog volop schijnt, want voor je het weet, is al het water weer verdampt. Doe je het 's avonds laat, na zonsondergang, dan heb je er de hele nacht profijt van.

Draagbare airco

Heb je een ventilator in huis, dan kun je daar met een beetje handigheid gebruik van maken. Maak een badhanddoek nat in een emmer koud water, wring hem een beetje uit en hang hem over een draagbaar kledingrek voor de ventilator om je koelte toe te wuiven.

Blijkt deze tip toch niet zo goed te helpen als gehoopt, dan kunnen we je maar een ding aanraden: schaf jezelf een goed (mobiel) aircosysteem aan. Sluit alle ramen en deuren, zet de airco aan, en voor je het weet, is jouw huis een koele oase. Zet de airconditioning wel niet te laag (minimaal 20 graden Celsius). Anders worden de temperatuurverschillen zodanig groot dat je lichaam hier wel eens slecht op zou kunnen reageren.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()