Menu
Terug

Je kind steunen wanneer het terug naar school gaat? Zo doe je dat

01 september 2021

Dat ieder kind anders reageert op het idee om terug naar school te gaan, is perfect normaal. Ook wanneer het na die eerste schooldag weer thuiskomt, weet je vaak niet wat je te wachten staat. Hoe je het best reageert, lees je hier. 

Je kind voorbereiden op de eerste schooldag, gebeurt uiteraard nog voor 1 september zelf. Zo is het belangrijk dat je je kind de weken voordien goed laat wennen aan de nieuwe routine die eraan komt. Denk aan de dagindeling buiten de vakantieperiodes en neem die opnieuw aan. Vroeger in bed, vroeger uit de veren, en een drukke dagplanning.

Een ander belangrijk iets is dat je niet onnodig veel over school moet beginnen praten, wat een reflex van heel wat ouders is. Krijgt je kind stress wanneer je over school praat, laat het onderwerp dan even rusten. Wat je wel kan doen, is samen schoolinkopen gaan doen en het leuk maken. Een nieuwe pennenzak die helemaal in de mode is of een hippe boekentas kopen, kunnen manieren zijn om je kind op een positieve manier voor te bereiden op het naderende schooljaar.

Bij peuters is dat anders: is het de allereerste schooldag ooit, dan kan het net helpen om er meer over te praten. Koop een prentenboek waarin een schoolsituatie wordt geschetst, of laat je kind zich spelenderwijs voorbereiden door educatieve apps te gebruiken. Dit is een uitzonderlijk goede manier om je kind voor te bereiden op het schooljaar. Laat het ook wennen aan drukte: nodig een aantal andere peuters uit en kijk hoe je kind reageert. Duurt het slechts twee minuten voordat er druk gespeeld wordt, dan zal je zelf ook wat geruster in de situatie zijn.

Je kind afzetten op school

Is het de eerste keer dat je je peuter een hele dag moet missen, en rollen er traantjes wanneer je kind aan de hand van de juf mee naar binnen loopt? Dit is hoe je jezelf best voorbereidt op deze situatie. Hou het eerst en vooral kort, maar warm. Zeg vol zelfvertrouwen en met veel warmte in je stem dat je elkaar straks terugziet. Laat vooral niet merken dat je zelf van streek bent, want je kind voelt dat ongetwijfeld aan. Blijft je kind bij je staan, blijf dan nog even in de buurt. Gaat het meteen spelen met andere kinderen, vertrek dan meteen wanneer de bel gaat.

Kent je kind al kinderen op school, dan zal het meer zelfzeker zijn. Hoor al eens rond in de buurt of er kinderen van dezelfde leeftijd zijn en organiseer op voorhand al eens een ontmoetingsmoment. Wil je vertrekken, maar huilt je kind, zeg dan zeker niet “kijk daar, die jongen is toch ook flink aan het spelen”, want dan voelt je kind zich anders. Zorg ervoor dat je peuter zelfvertrouwen heeft, en beloon hem of haar daar nadien voor.

Je kind ophalen aan school

Belangrijkste regel: wees op tijd. Laat je kind niet wachten door naar allemaal vreemde gezichten te staren en te zien hoe zijn of haar klasgenootjes in de armen van hun ouders vallen. Sta er als eerste met een grote glimlach op je gezicht, want je kind kopieert je gedrag. Ben jij een persoon vol zelfvertrouwen die geen vrees heeft voor iets nieuws, dan gaat je kind dat gedrag kopiëren, wat omgaan met nieuwe situaties veel eenvoudiger maakt.

Zit je eenmaal in de wagen, dan ben je razend nieuwsgierig naar wat er vandaag allemaal gebeurd is. Maar in heel wat gevallen, zeker bij jonge kinderen, zijn de antwoorden zo kort dat je er haast niets aan hebt. Houd er dan vooral rekening mee dat het een lange, vermoeiende dag was en dat de stilte van je kind niet betekent dat het geen leuke dag was. Maak geen te groot ‘ding’ van de reactie van je kind, want dan merkt het dat jij ook zenuwachtig was. En vond je kind die eerste schooldag absoluut niet leuk, maak je dan geen zorgen en gun het enkele weken om zich aan te passen.

 

Heb je ook nog nood aan een handige checklist om je kind terug naar de kleuterklas, de lagere school of het middelbaar te sturen? Of wil je meteen in onze webshop duiken om die laatste musthaves te scoren? Laat je helemaal gaan en wees op tijd klaar voor die naderende eerste schooldag.