Menu
Terug

Zo kies je de juiste boekentas om terug naar school te gaan

09 augustus 2019

Ben je op jacht naar het allerbeste materiaal om je kind het nieuwe schooljaar in te sturen, dan mag een goede boekentas niet ontbreken. Waar je vooral op moet letten tijdens die zoektocht, lees je hier.

Het gewicht

De vuistregel voor ouders van een eerste kind dat naar het middelbaar gaat, is dat de boekentas (gevuld uiteraard) niet meer dan 10 procent dan het lichaamsgewicht mag wegen. Overschijdt de tas het aanbevolen gewicht, dan is dat erg belastend voor de rug en houding van je kind.

Groot genoeg

Krijgt je kind zo veel zware schoolboeken mee, dan is het belangrijk om het gewicht goed te verdelen. En daar speelt de grootte van de tas een belangrijk rol in de mogelijkheden hiervoor. Je moet het gewicht namelijk slim kunnen verdelen: de zwaarste spullen achteraan in de rug van de tas plaatsen en vooraan de lichte, kleinere zaken. Het zwaartepunt moet samenvallen met het lichaam, anders zijn rugproblemen op lange termijn onvermijdelijk.

Puur praktisch

Ook belangrijk is dat een boekentas verschillende compartimenten heeft, zodat je rommelige tiener alles snel weer terugvindt. Zorg ervoor dat de sluitingen degelijk zijn en niet vanzelf openritsen wanneer je kind zich naar de bus haast. Ook bestaan er heel wat rugzakken met een extra veilig compartiment, waardoor je de bril van je kind kan opbergen in een vak dat niet kan indeuken.

Het oog mag ook wat

Uiteraard moet je je tiener ook enthousiast krijgen om met die superpraktische boekentas naar school te gaan. Onze tip: ga voor een sobere tas die je nadien kan opsmukken met hetgeen er dan in de mode is. Hang leuke sleutelhangers aan de ritsen en naai er een hip embleem op. Zo hoef je het jaar nadien niet meteen een nieuwe te kopen, maar geef je ‘m samen met je kind een complete make-over.

De juiste houding

Om ervoor te zorgen dat je kind door een te zware boekentas niet krom gaat lopen, is het belangrijk voor een min of meer ergonomisch exemplaar te kiezen. Een rugzak met twee verstevigde schouderbanden is dan ook een must.

Weerbestendig

Een laatste punt waar je écht op moet letten is het materiaal van een boekentas. Het kan nog de mooiste ooit gemaakt zijn: als de boeken van je zoon of dochter dag na dag nat worden, heeft zo’n hip ding weinig waarde. Kies daarom voor een tas die afgewerkt is met een waterafstotende coating.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()