Menu
Terug

Airco of luchtkoeler?

Zo vind je 's zomers de juiste verfrissing
Leestijd minuten
21 Juni 2018

Het is zalig om weer regelmatig te kunnen ‘klagen’ dat het ‘te warm’ is. Buitenshuis dan wel, want er is geen enkele reden waarom je binnen moet zitten te puffen of de slaap niet kunt vatten door tropische binnentemperaturen. Met wat gezond verstand, handige tips en de juiste toestellen houd je elke gewenste ruimte in je woning aangenaam koel.

Wist je dat het makkelijker is om je woning in de winter warm te houden dan ze bij warme buitentemperaturen comfortabel koel te houden? Wij stonden er zelf eerst ook van te kijken. De energiekost om het een graad koeler te maken, ligt zelfs tot drie keer hoger als die waarmee je het een graad warmer maakt.

Een vaste airco-installatie die de temperatuur het hele jaar door perfect in je comfortzone houdt, werkt het best en makkelijkst. Zo’n installatie is echter niet voor iedereen een optie. Als je huurt of binnenkort verhuist kan zo'n vaste installatie een grote investering zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook heel wat eenvoudige, budgetvriendelijke en vaak ook energie-efficiënte oplossingen.

Luchtkoeler als alternatief

Het alternatief voor een vaste, ingebouwde airco-installatie is de losse luchtkoeler. Die bestaat in alle maten en vermogens. Je kiest hem liefst in functie van de ruimte die je wil koelen. Het voordeel van deze toestellen is dat het effect ervan zich snel laat voelen. In de meeste gevallen laten ze zich ook makkelijk verplaatsen. Zo kun je er ’s avonds je woonkamer lekker koel mee houden en ’s nachts je slaapkamer. De betere modellen beschikken immers over een stille stand die je nachtrust niet verstoort.

Thermostaat en ontvochtiger?

Een goede luchtkoeler heeft meer dan een aan/uitknop. De modellen van vandaag beschikken bijna allemaal over een ingebouwde thermostaat. Die maakt dat je toestel niet blijft koelen (en energie gebruiken) eenmaal de gewenste temperatuur bereikt is en zich automatisch weer activeert wanneer dat niet langer het geval is. Heel wat luchtkoelers werken naast koelen ook als luchtontvochtiger. Want er is een verschil tussen koel en aangenaam koel. In de zomer ligt de gemiddelde luchtvochtigheid aanzienlijk hoger dan in de winter, en die komt vaak samen met de warmte je huis binnen.

Wist je dat?

De ideale luchtvochtigheid verschilt sterk al naargelang de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe lager de gemiddelde mens zijn of haar luchtvochtigheid graag heeft. Hoe kouder het is, hoe hoger. De gemiddelde optimale luchtvochtigheid bij een zomerse temperatuur van 26°C ligt op maximaal 35 procent, terwijl bij een eerder winterse 16°C een luchtvochtigheid van bijna 60 procent nog als aangenaam ervaren wordt. Een groot verschil dus!

Ga voor A+

Hoe groter en krachtiger je toestel, hoe meer energie dat verbruikt. Wat er op het energielabel staat, mag net zo zwaar op je aankoopbeslissing doorwegen als de opties en troeven. Daarom komen de fabrikanten continu aanzetten met nieuwe, slimme technologieën en handige extra functies. Die maken dat mobiele luchtkoelers heel wat energie-efficiënter en -zuiniger zijn. Zo zagen we de laatste jaren al systemen die tot twintig procent meer koelcapaciteit puren uit twintig procent minder energieverbruik. Een A+ op het energielabel van deze toestellen is de laatste tijd niet langer uitzondering, maar regel.

Milieuvriendelijk?

Enkele jaren geleden maakten heel wat luchtkoelers gebruik van koelvloeistoffen, ook wel koudemiddelen genoemd, die allesbehalve milieuvriendelijk waren. Ze droegen vooral bij aan de opwarming van de Aarde. Heel wat van die vloeistoffen en koudemiddelen mogen sinds 2016 niet langer gebruikt worden. Wie een nieuwe luchtkoeler koopt, kan er dus van op aan dat die helemaal conform de internationale milieuwetgeving is. Zo kun je het bij je thuis met een gerust geweten koel houden zonder dat de planeet daarvoor opdraait.

Koelvermogen in cijfers

‘BTU’ staat voor ‘British Thermal Unit’ en is een eenheid waarmee warmte-energie wordt gemeten. 1 BTU is min of meer gelijk aan 1.057 joules, maar al wat je moet weten is dat toestellen hier hun koelvermogen mee aanduiden. Hoe hoger, hoe beter, maar omdat zelfs de kleinste mobiele luchtkoeler al ver in de duizenden BTU’s scoort, kijk je best pas naar die BTU’s wanneer je twijfelt tussen toestellen met een vergelijkbare prijs of voor jou vergelijkbare troeven.

12 koele tips

 • Ramen even open om je woning te verluchten? Doe dat in de vroege, koelste uurtjes en bij voorkeur de ramen waar geen direct zonlicht op valt.
 • Zonneweringen aan de buitenkant van je raam doen het veel beter dan die aan de binnenkant, maar zelfs een paar donkere gordijnen kunnen al een heel verschil maken.
 • Een beschermende folie op je ramen zie je nagenoeg niet, is helemaal niet duur en houdt een paar graden warmte tegen.
 • Hoe beter de isolatie van ramen, muren, deuren en daken, hoe makkelijker en zuiniger je een optimaal binnenshuisklimaat kunt creëren en behouden.
 • Houd ramen en buitendeuren zo veel mogelijk gesloten. Op warme dagen zal een misleidend fris briesje meer warmte binnenbrengen dan afvoeren.
 • Warme lucht stijgt, dus wanneer je op meerdere niveaus woont, zorg dan dat de lucht omhoog kan en slaap beneden.
 • Schakel zo veel mogelijk elektrische toestellen uit. Zelfs in stand-by wekken ze nog warmte op.
 • Heb je een laptop en een desktopcomputer, kies dan voor die eerste. Plasma-tv’s en strijkijzers creëren ook veel warmte.
 • Koken duwt de temperatuur omhoog, zelfs al kook je op inductie.
 • Bij een te vochtige lucht laat je de dampkap na het koken nog even nawerken. Bij een te droge lucht zet je ze onmiddellijk uit.
 • Studententruc: zet twee literflessen met in de diepvriezer tot ijs gevroren water voor je ventilator. Zo kun je tijdelijk een (beperkte) zone koeler maken.
 • Verdamping onttrekt warmte. Een met (koel) water gevulde plantenspuit op nevelstand kan aangename verkoeling van je gezicht en lichaam geven.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()