Menu
Terug

Marathon lopen voor beginners: acht gouden tips

22 oktober 2019

Je loopt nog niet zo lang, maar je wilt jezelf graag een ambitieus doel stellen? Ook als beginner kun je toewerken naar een marathon, mits de nodige voorbereiding. Onze ultieme tips op een rijtje!

#1 Wees realistisch

Nog nooit een tienkilometerloop of halve marathon gelopen? Ga dan niet meteen voor een marathon. Baby steps!

marathon

#2 Focus op finishen

Loop je voor het eerst een marathon, stel jezelf als beginner dan geen scherp tijdsdoel. De eindmeet halen is al uitdagend genoeg. Niet iedereen kan een Eliud Kipchoge zijn.

marathon

#3 Sta scherp

Overtollige kilo’s zijn heel belastend voor langeafstandslopers. Wil je je knieën sparen? Zorg dan dat je op een goed gewicht zit voor je begint te trainen.

#4 Vergeet je voeding niet

Ook beginners moeten hun eetpatroon aanpassen. Je voorbereiden op een marathon betekent dus ook je voeding aanpassen.

#5 Loop niet alleen

Als beginneling is de weg naar een marathon lopen lang, heel lang. Bang voor een motivatiedip? Schrijf je dan in bij een loopclub of ga op zoek naar een loopbuddy.

marathon

#6 Volg een schema

Een marathonvoorbereiding, dat betekent trainen. Kilometers en kilometers trainen. Dat hou je als beginner enkel vol als je een trainingsschema hebt én dat ook strikt en braafjes volgt.

marathon

#7 Maak het leuk

Hou het boeiend, zowel op training als tijdens de wedstrijd zelf. Varieer bijvoorbeeld met je trainingsroutes en steek je favoriete muziek of podcast in de oren.

#8 Wees trots

Zowel de voorbereiding op een marathon als de fameuze wedstrijd zelf zijn een hele prestatie. Je mag als beginner best trots zijn dat je de uitdaging aangaat. Geniet van dat gevoel!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()