Menu
Terug

Ontharen is meer dan alleen scheren en epileren

12 maart 2018

Man of vrouw, tiener of gepensioneerde, scheren doen we allemaal. Daarom is het van belang dat we dat juist doen en ons lichaam verzorgen in plaats van het te beschadigen. In dit artikel vind je de nodige tips en tricks om thuis volgens de regels van de kunst aan de slag te gaan.

Piekfijn voor de dag komen

Het weer zit nog niet helemaal mee, maar er komen wel wat momenten aan waarop je met volle teugen van gladde benen, de perfect geschoren kin of netjes onthaarde oksels wilt genieten. Wznneer je er piekfijn wilt uitzien voor je partner of geliefde. Of de paasvakantie, waarbij je met je gezin, lief of vriendinnen richting de zon trekt. Scheren is veel meer dan een toestel of een mesje over je huid laten glijden, dus wij vertellen je hoe je stoppels, ingegroeide haartjes en geïrriteerde huid vermijdt.

De tools

Laten we beginnen bij het begin: wat gebruik je om je lichaam te scheren? Wij weten het, anno 2018 zijn er heel wat opties. Kies je voor het klassieke scheermesje, een epileertoestel, harsen, body sugar of permanente ontharing? Geen paniek, keuzestress is niet nodig, want de tool die je kiest, moet perfect bij je noden passen. Wij overlopen welke scheerwijze bij wat voor type persoon past.

Scheren

Eerst en vooral is een scheermesje ideaal voor de man of vrouw die weinig tijd heeft om zich eens een uurtje neer te zetten. Ook is het een aanrader voor het ‘kleinzerige type’ dat het epileren van zijn of haar wenkbrauwen al een pijnlijke zaak vindt. Ben je wat pijnschuw en kies je liever voor de snelle optie dan voor de intensievere, dan ben jij ongetwijfeld fan van het klassieke scheermesje.

Epileren en harsen

Heb je af en toe tijd om een uurtje met je benen bezig te zijn en het toestel vervolgens even links te laten liggen, dan ben jij ongetwijfeld het epileertype. Jij vindt je wenkbrauwen epileren een van de normaalste zaken ter wereld en laat de ladyshaver met alle plezier los op je lijf. Het grote vooroordeel ten opzichte van epileertoestellen is dat zo’n scheerbeurt immens veel pijn zou doen. We kunnen al 3D-printen en live vertalingen horen met behulp van wat oortjes, dus waarom zou pijnloos epileren nog niet bestaan? De allernieuwste toestellen zorgen immers voor een moeiteloze, pijnloze en grondige ontharing.

Harsen

Een volgende optie om je huid voor langere tijd te ontharen, is harsen. Wie zijn of haar huid harst, weet dat de haartjes tot acht weken wegblijven en je geen last van stoppels krijgt. Hars, ook wel wax genoemd, is een kleverige stof die je in een dun laagje op de huid aanbrengt. Kies je voor harde wax, dan wordt de stof hard tijdens het afkoelen. Je trekt het laagje eraf in de groeirichting van de haren, waardoor je een glad effect krijgt.

Vloeibare hars gaat dan weer niet harden tijdens het afkoelen, maar deze verwijder je door er een harsstrip op te kleven. Ook hier trek je het eraf in de groeirichting van je haartjes om irritatie te voorkomen. Is al dat gedoe te omslachtig voor jou, dan kies je best voor kant-en-klare harsstrips. Kleven, trekken en klaar! Enige nadeel bij harsen is dat het de pijnlijkste ontharingsmethode is.

Laseren en lichaamssuiker

Laserontharing is dan weer een pijnloze en effectieve stap naar definitieve ontharing. Nooit nog ongewenste haartjes, klink dat niet heerlijk? Voor laserontharing zijn er heel wat toestellen, waaronder het soort dat je thuis kunt gebruiken. Ondanks de vooroordelen is de prijs niet zo hoog als de meeste mensen verwachten. Bij een laserbehandeling met Intense Pulsed Light (IPL) worden de haarzakjes verwarmd, waardoor er hier geen nieuwe meer kunnen groeien. Niet te optimistisch, want je zal meerdere behandelingen moeten uitvoeren vooraleer je haartjes gedurende echt lange tijd wegblijven.

 

Body sugar

De volgende manier van ontharen is er wellicht eentje die je niet kent, namelijk body sugar. Al eens op vakantie geweest in het Midden-Oosten, dan doet deze naam hoogstwaarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Wat gebeurt er precies? Wel, je smeert je huid in met een suikermassa die je laat opdrogen. Vervolgens trek je de volledige massa eraf in de groeirichting van je haren en je zal zien dat alle ongewenste donsjes weg zijn. De restanten op je huid spoel je er weer af, waardoor je huid ook nog eens goed gepeeld wordt. Dubbel plezier, dus.

Spray

Een laatste manier is het gebruik van een spray, mousse of crème die belooft alle haartjes weg te werken. Erg gebruiksvriendelijk denk je dan, aangezien je het enkel op een natte huid moet aanbrengen en er nadien weer pijnloos moet afspoelen. Nadeel is dat zulke producten vaak erg chemische ingrediënten bevatten die weleens uitslag of eczeem als resultaat kunnen hebben. Ook worden je haartjes niet van af de wortel verwijderd, waardoor deze producten op gelijke hoogte als het klassieke scheermesje staan. Dan toch liever zonder chemicaliën, toch?

Gevoelige zones

Het spreekt voor zich dat niet elke manier van ontharen gepast is voor ieder lichaamsdeel. Je bikinilijn bijvoorbeeld, mag je niet zomaar met eender welk toestel aanpakken. Hiervoor bestaan er namelijk speciale scheermesjes en speciaal scheerschuim om je huid zo min mogelijk te irriteren. Wil je deze zone liever harsen, laat dat dan doen door een professionele schoonheidsspecialist. Hij of zij kent de beste technieken om ervoor te zorgen dat je zorgeloos op het strand kunt paraderen.

Een volgende zone waar je niet roekeloos mee mag omgaan, is die rond je wenkbrauwen. Begin deze alsjeblieft niet te scheren met een scheermes of epileertoestel, want dan ga je al snel naar de winkel moeten spurten om wenkbrauwpotlood in huis te halen. Doe je het zelf thuis en heb je geen ervaring met harsen, kies dan voor de traditionele epileertang. Geloof ons, soms is dat al moeilijk genoeg. Iets wat veel mannen en vrouwen vergeten, is om zowel de tang als de huid goed te ontsmetten voor je begint te plukken. Dat zorgt ervoor dat je rode puntjes vermijdt en zo goed mogelijk herstelt van de wondjes.

Tip!

Voor de juiste vorm van wenkbrauwen bestaat er een simpel trucje. Houd een potlood langs je neusvleugel en plaats de andere kant tot tegen de binnen- of buitenkant van je ooghoek. Zo zie je van waar tot waar de wenkbrauw dient te lopen.

Wat de man moet weten

Ontharen is niet alleen iets voor vrouwen, dat weet iedereen. Voor mannen gelden er echter specifieke tips en regels die hem in de toekomst ongetwijfeld van pas zullen komen. Laat je liever geen baard staan, dan weet je dat er wekelijks wat extra badkamertijd bij komt kijken. Daarom focussen we ons op deze zone, die dat tikkeltje extra aandacht verdient.

Scheer je altijd met water, zeep en een scheermes? Was je huid dan flink voordat je begint of doe dit meteen na je douche. De stoom van het warme water en zeep zorgen ervoor dat niet alleen je huid, maar ook je haartjes wat zachter worden. Geen tijd of zin om te douchen? Bevochtig dan een washandje met goed warm water en houd dat dertig seconden tot een minuut tegen je baard. Breng vervolgens scheerschuim of -gel aan terwijl je hand draaiende bewegingen maakt. Zo zorg je dat de beschermende laag zich overal verspreidt, wat onwaarschijnlijk is als je het er in een vloeiende beweging opsmeert. Liever scheerolie? Dan zijn drie druppels ruim voldoende.

In tegenstelling tot wat veel mannen doen, is het beter om je scheerschuim even te laten inwerken. Ga vervolgens tijdens het scheren met twee handen te werk: eentje maakt vloeiende bewegingen met het mesje, de andere zorgt ervoor dat de huid strak opgespannen blijft. Begin steeds bij de bakkebaarden, hals, wangen en kaken. Spoel je mesje dan ook regelmatig tijdens het scheren zodat je de huid niet beschadigt met vastzittende haartjes. Houd altijd een aluinstick in de buurt om eventuele bloedingen meteen te stelpen. Ga voor een eerste scheerbeurt met de groeirichting van je baard mee en een tweede keer ertegenin. Zo bekom je het perfecte resultaat.

Een laatste aanrader is het gebruik van aftershave. Voor heel wat jonge mannen lijkt dit een gedateerd product, maar het heeft wel degelijk zijn voordeel. Ten eerste ruik je heerlijk en ten tweede zorgt het ervoor dat je huid verzorgd wordt na je scheerbeurt. Inderdaad, aftershave kan wel wat prikken op een vers geschoren huid, maar je hebt minder last van ontstoken poriën achteraf. Laat desnoods enkele uren tussen je scheerbeurt en het aanbrengen van aftershave, waardoor het product minder zal prikken.

Tips & tricks

Wie ingegroeide haartjes, irritante en lelijke bultjes wil voorkomen, hangt dit lijstje op de badkamerkast.

 • Of je nu waxt, harst of epileert, scrub je huid altijd voor het ontharen.
 • Laat minstens een week tussen twee scheerbeurten in.
 • Gebruik te allen tijde scheerschuim of -gel.
 • Scheer ’s avonds in plaats van ’s morgens.
 • Scheer mee met de haargroei, niet ertegenin.
 • Vervang je mesje tijdig.
 • Scheer nooit in een warm bad, want dan zwellen je benen op.
 • Vermijd pijnlijke ontharingsmethodes tijdens de menstruatieperiode, want dan ben je extra gevoelig voor pijn.
 • Zorg dat je huid op z’n minst vochtig is als je scheert, nooit droog.
 • Ga na het ontharen niet meteen in de zon liggen of in een zwembad met chloorwater.
 • Neem je tijd om te scheren: hoe vlugger, hoe meer wondjes.