Menu
Terug

Op kot of niet? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje

11 september 2019

Wie aan zijn of haar eerste ervaring op kot denkt, begint wellicht al te dansen van het idee van pure vrijheid. Maar wil je als student echt slagen op school, dan bereid je je maar beter voor op deze nadelen van op kot te gaan.

Eerst de voordelen van op kot gaan

Wat de troeven van op kot gaan in de ogen van een student zijn, spreekt voor zich: je bent sneller in de les, je wordt minder gecontroleerd door je ouders en je kunt eindelijk proeven van het zelfstandige leven. Nog sterker: je krijgt enkel de voordelen van het zelfstandige leven voorgeschoteld, want je wordt nog niet geconfronteerd met maandelijkse rekeningen en je staat zelf niet in voor herstellingen wanneer er bijvoorbeeld iets mis is met het sanitair.

Geraak je een ochtend niet uit je bed, dan is het niet je werkgever die maalt om een gemiste werkdag, maar een les die je mist waarvoor jij zelf een inhaalmanoeuvre moet maken. Met andere woorden: op kot gaan lijkt een eindeloze reeks van spannende en amusante gebeurtenissen, maar toch zijn er wat nadelen aan verbonden.

op kot
op kot

De nadelen van op kot gaan

Op kot gaan doe je wanneer je verder gaat studeren, met als ultieme doel de basis voor een mooie toekomst te leggen. Of je nu al een exact idee voor ogen hebt of niet: je tijd aan de hogeschool of universiteit dient ervoor om je een concreet beeld te helpen vormen van wat je precies wilt worden. En op kot gaan kan dat traject lichtjes bemoeilijken. Zo word je sneller verleid om een voormiddag in de aula in te ruilen voor een katervoormiddag. Zit je op kot in het centrum van een stad, dan vallen de solden gelijk met de blokperiode, enzovoort.

Kies je er toch voor op kot te gaan, dan zijn dit enkele gouden tips om je focus en motivatie tijdens de les- en blokperiodes op peil te houden:

  • Maak een weekplanning in plaats van een maandplanning. Dit maakt uitstelgedrag moeilijker.
  • Verzamel je notities op een plek zodat je ze niet kwijtgeraakt in de wanorde die soms op kot heerst. Verzamel ze bijvoorbeeld allemaal in een clouddienst (Dropbox bijvoorbeeld) en maak meteen een foto van losse notitiebladen.
  • Geef jezelf deadlines om hoofdstukken van je cursussen te herhalen. Neem je voor een hoofdstuk per week te herhalen, bij voorkeur van een vak waarbij je meteen al aanvoelt dat het niet je sterkste punt is.
  • Maak mindmaps: heb je tijdens het herhalen van die hoofdstukken moeilijkheden om verbanden te zien, maak dan een overkoepelende mindmap van het studiemateriaal. Zo behoud je het overzicht.
  • Omring je niet alleen door medestudenten die iedere avond op café gaan en regelmatig naar een cantus trekken, maar ga ook om met écht gemotiveerde studenten. Deze contacten kunnen je tijdens de blokperiodes motiveren door samen te studeren op kot. Niet-gemotiveerde vrienden gaan je tijdens de belangrijkste periodes in het academiejaar enkel afremmen.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()