Menu
Terug

Welke oplossingen voor verkoeling binnenshuis bestaan er?

11 juni 2019

De zomer is een fijne tijd, maar soms is het ook van het goede te veel. Een hittegolf te trotseren? Dit is een overzicht van de verschillende koelingsoplossingen die het leven in huis draaglijker maken als de temperatuur de hoogte in schiet.

Vaste airco

De stabielste oplossing om je huis lekker koel te houden, is nog steeds een vaste airco-installatie. Zo’n installatie werkt met een unit binnen en een unit buiten. Warmte wordt naar buiten getrokken en ook het vochtgehalte wordt door de meeste systemen gereguleerd. Een vaste airco-unit kost wel wat en vergt ook wat denkwerk bij de installatie. Dit is een goede optie voor wie nog aan het bouwen of verbouwen is.

Mobiele airco

Wil je een minder permanente en ook minder prijzige oplossing? Dan is een mobiele airco-unit misschien een goede optie. Die plaats je om het even waar, omdat hij werkt met een afvoerslang door het raam. Bijkomend voordeel is dat je het toestel gewoon opbergt wanneer je het niet nodig hebt. Een mobiele airco werkt ongeveer hetzelfde als een vaste: een warmtewisselaar in het toestel absorbeert de warme lucht en koelt die af, waarna de koele lucht de kamer wordt ingeblazen.

Luchtkoeler/reiniger

Liever geen afvoerslang door het raam? Dan kun je kiezen voor een luchtkoeler. Die heeft een beperktere functie dan een mobiele airconditioner, maar is ook een stuk goedkoper. Luchtkoelers koelen de lucht door water te laten verdampen. Op die manier gaat de temperatuur omlaag. Hoe kouder het water in de watertank, hoe koeler de lucht zal zijn die wordt uitgeblazen. Een luchtkoeler verkoelt niet even actief als een airco, maar verfrist de lucht wel efficiënter dan een ventilator. Gebruik je een luchtkoeler, plaats die dan dicht bij een open raam. Zo vermijd je dat de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog wordt.

Ventilator

Dit is de meest basic vorm van verkoeling. Standaardmodellen hebben ronddraaiende bladen die een fris briesje verspreiden in de onmiddellijke omgeving. Dat voelt goed, maar de warmte wordt er niet door weggenomen. Er bestaan vandaag ook al ventilatoren zonder bladen, zoals die van Dyson. Die zuigen de omringende lucht aan en versterken ze, zodat er een gladde en krachtige luchtstroom ontstaat. Maar ook hier weer geldt dat de warmte niet uit de kamer wordt weggehaald. Op heel warme dagen kan het dan ook voelen alsof de warme lucht gewoon verplaatst wordt.