Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Nog voor Pasen in huis? Bestel nu en haal vandaag nog op in onze winkels!

Wat is een airfryer?

unknown description

Ben je op zoek naar een gezonde en eenvoudige wijze om versnaperingen en maaltijden klaar te maken? Met een airfryer bereid je vlug en veilig knapperige frietjes, sappige gebraden kip, geroosterde groenten of een van de talrijke andere mogelijkheden. Maar wat is een airfryer eigenlijk, hoe functioneert het toestel precies en wat kan je allemaal in de heteluchtfriteuse klaarmaken?

Wat is een airfryer?

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer staat ook bekend als een heteluchtfriteuse, aangezien het toestel zich van hete lucht bedient om te frituren. In tegenstelling tot een traditionele friteuse heb je bij een airfryer geen olie nodig. Daardoor vormt een airfryer een gezond alternatief voor een klassieke friteuse. Met een airfryer kan je niet enkel frituren, maar ook bakken, grillen, roosteren en braden. Met deze veelzijdige keukenassistent maak je in een handomdraai tal van gerechten zoals frietjes, kroketten, kip, groenten en zelfs taart klaar.

Hoe werkt een airfryer?

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer circuleert met grote snelheid hete lucht, waardoor de ingrediënten in de heteluchtfriteuse egaal en vlug gaar worden. Dankzij deze efficiënte luchtcirculatie krijgen zelfs je frietjes een knapperig korstje, en dat zonder het gebruik van olie. Je legt het eten in de mand of schaal. De temperatuur kan je doorgaans tussen 80 °C en 200 °C instellen. Raadpleeg voor de juiste instellingen de verpakking van het product dat je wenst klaar te maken. Sommige airfryers beschikken over automatische programma's voor bepaalde gerechten. Zo tover je in een handomdraai een smakelijke maaltijd op tafel.

Voordelen van een airfryer

Voordelen van een airfryer

Een airfryer biedt tal van voordelen:

  • Je hebt geen frituurolie of frituurvet nodig, waardoor je 'gezond' kunt frituren. Bovendien is het veiliger omdat je niet met spattende olie te maken krijgt.
  • Met een airfryer kun je een breed scala aan voedingsmiddelen bereiden. Niet alleen frietjes en borrelhapjes, maar ook kip, macaroni en zelfs taart.
  • Gerechten worden van alle kanten goed gaar dankzij de gelijkmatige circulatie van hete lucht. Zelfs je frietjes krijgen een knapperig korstje.
  • De heteluchtfriteuse is eenvoudig te reinigen. Je hoeft je geen zorgen te maken over achtergebleven vet, en vele accessoires zijn vaatwasbestendig.
  • Je ondervindt geen hinder van een frituurgeur die in je huis blijft hangen.

Wat is de beste airfryer?

Wat is de beste airfryer?

Welke airfryer het best bij je past, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Let bij je keuze op het volume van de heteluchtfriteuse en de afmetingen van het toestel, zodat het geheel goed in je keukenruimte past. Overweeg ook welke functionaliteiten je graag hebt. Denk aan zaken zoals een timer, temperatuurinstelling, vermogen en opwarmtijd, capaciteit van de frituurmand, automatische programma's en de beschikbare accessoires voor het gekozen model. Om je verder op weg te helpen, hebben we een top 10 van airfryers voor je samengesteld.

Wat kan er in een airfryer?

Wat kan er in een airfryer?

Met een airfryer ben je niet enkel beperkt tot frituren zonder vet; je kan er ook mee bakken, grillen en roosteren. Verken al de mogelijkheden om vlotjes de smakelijkste gerechten te bereiden, en dat op een gezonde wijze. Het is tevens nuttig om te weten wat je beter niet in de airfryer plaatst, zodat je heteluchtfriteuse langer meegaat.

Verschil tussen een airfryer en een oven

Verschillen tussen een airfryer en oven

Vraag je je af welke meerwaarde een airfryer biedt naast de oven die je vermoedelijk al in huis hebt? We lichten graag toe wat een airfryer zo bijzonder maakt en zetten de verschillen tussen een oven en een airfryer voor je op een rij. Zo kan jij, ongeacht hoe vaak je je oven gebruikt, bepalen of een airfryer eveneens een goede aanvulling is voor jouw keuken.

Verschil tussen een airfryer en een friteuse

Verschil tussen een airfryer en een friteuse

Aarzel je tussen een airfryer of een friteuse? We stellen met genoegen de verschillen voor je op scherp, zodat je de juiste beslissing kan nemen. Kies voor de authentieke frituursmaak die je ook in de frituur geniet en maak vlug je snacks klaar met een friteuse, of opteer voor de gezondere en eenvoudigere keuze: de airfryer.

Hoe maak je een airfryer schoon?

Airfryer schoonmaken

Om ten volle van je airfryer te kunnen genieten, is het van belang dat je de heteluchtfriteuse grondig schoonmaakt. Bepaalde onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasmachine, maar als er voedselresten zijn aangekoekt, is er wat meer inspanning vereist om je toestel piekfijn te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met citroen, groene zeep, baking soda, azijn of een vaatwastablet. We geven je met plezier enkele tips om je airfryer in optimale staat te houden.

Verschillende merken van airfryers

Verschillende merken van airfryers

Bij MediaMarkt beschikken we over airfryers van diverse merken, die variëren in vermogen, inhoud en functionaliteiten. De heteluchtfriteuses van Philips zijn welbekend, maar daarnaast bieden we ook tal van andere merken aan, zoals Nova, Tefal, Princess, Koenic en Moulinex. Lees meer over de airfryers van Philips of neem een kijkje bij onze top 10 van beste airfryers om uit te vissen welk model het best aan jouw wensen tegemoetkomt.

Accessoires voor de airfryer

Airfryer-accessoires

Voor de airfryer zijn er nuttige accessoires verkrijgbaar, afhankelijk van het model dat je in je bezit hebt of overweegt aan te schaffen. Zo is er bijvoorbeeld een grillset specifiek voor de airfryer, waarmee je moeiteloos vlees en vis kan grillen. Voor het bakken bestaan er dan weer bijzondere bakvormen die perfect in de airfryer passen, zodat je zonder veel moeite muffins of taart kan bakken.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Macaroni Bolognese Airfryer Traybake

Macaroni Bolognese Airfryer Traybake

Voor 6 personen Macaroni Bolognese op tafel zetten in slechts 5 minuten effectief in je keuken aanwezig te zijn, is voor de nieuwe Combi Airfryer totaal geen probleem.De macaroni krijgt bovendien veel meer smaak, omdat alle smaak van de ingredienten in de macaroni trekt. En het scheelt ook nog eens afwas!

Model: Airfryer HD9880/90
Accessoires voor koken: Philips Traybake HD9956/00

Ingredienten:

  • 500 gram gedroogde macaroni, 500 gram rundergehakt
  • 2 grote tomaten in blokjes, 1 paprika in blokjes, 1 rode peper fijngesneden, 1 grote ui in blokjes, 1 kleine courgette
  • 20 gram tomatenpuree, 2 tenen knoflook geperst, 1 lepel gedroogde oregano9 dl runderbouillon
  • 1 pot pastasaus (400 gram), geraspte parmezaanse kaas, paar blaadjes verse basilicum, olijfolie.

Bereiding:

  • Zet een bakaccessoire in de airfryermand en doe daar een flinke scheut olijfolie in.
  • Doe een klein beetje olijfolie in het bakaccessoire.
  • Verdeel de groenten, tomatenpuree en het gehakt over het accessoire en maak dit een beetje los. Bereid dit alles in 15 (in die video is dit 10 dus laten we deze aanpassen) minuten op 200 graden in de airfryer met de volle airflow op stand 2.
  • Voeg de macaroni toe en meng dit een beetje onder de groenten. Vul aan met runderbouillon zodat alles net onder staat.
  • Verdeel als laatste de tomatensaus over de macaroni. Bereid alles in 1 keer in 30 minuten op 200 graden met de airflow op halve kracht zodat je gaat slowcooken.
  • Schep de macaroni 10 minuten voor einde tijd een keer om. Serveer de macaroni met geraspte kaas en verse basilicum.

Tip: mocht de saus na de bereiding nog wat dun zijn, zet je airfryer dan op de warmhoudtstand 15 minuten aan. Dan dikt de saus automatisch bij naar de gewenste dikte.

Bekijk soortgelijke artikelen