Zoals de naam al doet vermoeden, worden tijdens Singles' Day alle vrijgezellen in de bloemetjes gezet. En guess what? Dit jaar organiseert MediaMarkt het Singles' Weekend, een lang weekend met ongelooflijke aanbiedingen voor u, speciaal voor u! Of je nu alleen bent of in een relatie, er is altijd een goede gelegenheid om jezelf te verwennen, toch? Wij vertellen u de oorsprong van deze actie als geen ander!
Singles’ Day, Guanggun of beter: Vrijgezellendag was oorspronkelijk enkel een populaire feestdag bij Chinese jongeren die er trots op zijn om vrijgezel te zijn. Over het ontstaan van de dag bestaat wat discussie: er zijn namelijk twee theorieën. De eerste verwijst naar de ‘slaapzaalcultuur’ van de Universiteit van Nanking, wat ook de meest aanvaardbare theorie is. Vier studenten zouden in de ‘alleenstaande mannen-slaapzaal’ tot laat in de nacht ideeën uitgewisseld hebben over hoe ze aan een vriendin konden geraken. Zo kwamen ze op het idee om op 11 november activiteiten te organiseren die al snel door andere universiteiten overgenomen werden.
Een tweede theorie vertelt dat de dag ontstond naar aanleiding van een tragisch liefdesverhaal. Een jonge man, geboren op 11 november 1970, werd al in de lagere school ‘Guang Gun’ genoemd dankzij zijn opvallende naam. Tijdens zijn tweede jaar aan de universiteit begon hij een relatie met een meisje, die abrupt beëindigd werd omdat ze aan kanker stierf. Op de dag van haar dood trok de jongeman naar de hoogste verdieping van het universiteitsgebouw, stak kaarsen aan en speelde op een fluit. Hierna werd hij nooit nog dezelfde persoon als voordien. Sindsdien werd zijn verjaardag het ‘Guang Gun Festival’ genoemd. Iets minder logisch, maar toch het vermelden waard.
Hoe de dag ook ontstaan is, hij wint alleen maar aan populariteit. Door de jaren heen groeide Singles’ Day uit tot een fenomenaal succes én een belangrijke promotionele feestdag. Intussen is hij zelfs vergelijkbaar met Black Friday, ook een dag waarop er met kortingen naar je hoofd gegooid wordt. Een laatste weetje: de datum, 11/11, werd al dan niet bewust uitgekozen omdat deze enkel uit eentjes bestaat. Komisch, maar tegelijkertijd goed gevonden – toch?