Menu
Terug

Je thuiskantoor slim inrichten? Zo doe je dat

18 maart 2020

We leven vandaag in een nieuwe realiteit: het gros van de Belgen werkt van thuis uit. Maar hoe maken we dat thuiskantoor zo aangenaam mogelijk? Wij tonen je hoe het moet.

Thuiswerk vergt ruimte

De gemiddelde bureauruimte is niet groot en daarom is het belangrijk om ze op een efficiënte manier in te richten. Enerzijds is het belangrijk dat het een plek wordt waar je wilt vertoeven, anderzijds een plek waar alles zijn eigen plaats heeft. Slimme organisatie, een waterdicht systeem, crimineel goede WiFi-ontvangst en een rustgevend interieur zijn de hoofdingrediënten voor een optimale productiviteit. Inderdaad, we hebben nog wat geheime trucjes om die productiviteit te boosten, maar die verklappen we pas verder in dit verhaal. Save the best for last, nietwaar?

De sleutel tot een knap ingerichte werkkamer is ze zo groot mogelijk te doen lijken. Om die ruimte te creëren, zijn er een aantal zaken die je eenvoudig kunt toepassen. Eerst en vooral moet je lichte kleuren gebruiken, zeker als het gaat om je plafond en om de muren waar je ramen in verwerkt zijn. Wil je toch een knallende accentmuur? Plaats die dan recht tegenover je deur. Zo wordt de aandacht naar de diepte van je kamer getrokken. Fan van retromotiefjes? Kies dan voor de muur waar de deur in staat. Zo lijkt het niet alsof de muren op je af komen wanneer je binnenstapt voor een productieve werkdag.

Een tweede aspect is het plaatsen van spiegels, ook al heb je die niet meteen nodig in een bureauruimte. De reflectie van de frisse muren zorgt voor een meer open, ruimer en luchtiger gevoel. En tenslotte kies je best voor zo lang mogelijke gordijnen - ook al zijn je vensters niet zo groot. Door voor een iets donkerdere tint dan je muur te kiezen, creëer je een lange, verticale lijn in je interieur. Die zorgt ervoor dat je plafond hoger lijkt en dat zorgt opnieuw voor een ruimtegevoel.

Verdeel en heers in je thuiskantoor

Het geheim van een goed georganiseerde werkomgeving is de indeling van de ruimte. Plaats geen tien kastjes met verschillende ladeblokken, maar kies voor een overzichtelijk systeem. Ga je voor de alom geprezen Billy-kast van bekende Zweedse makelij, die in heel wat Belgische woningen pronkt? Plaats er dan meteen voldoende. Kies vervolgens voor meerdere opbergdozen - desnoods met verschillende motiefjes - waar je op kunt schrijven wat er precies in zit.

 

Een volgend groot voordeel is je bureau met je gezicht naar een raam plaatsen. Zo geniet je van voldoende daglicht, creëer je opnieuw een ruimtegevoel doordat je naar buiten kunt kijken en verspil je geen ruimte door het meubel in het midden van de kamer te plaatsen. Ben je ook van plan om er mensen te ontvangen, dan kun je een apart zithoekje creëren. Een boekenkast waar je doorheen kunt kijken, kan als scheidingswand dienen zonder de ruimte te verkleinen. Maar denk ook aan alternatieven zoals een leuk kralengordijn of een gordijn met een doorzichtige stof. Plaats trouwens geen enkel meubel tegen een verwarmingselement, want dit belemmert de doorstroming van de warme lucht. Laat het vrijstaan en je bespaart heel wat centen op het einde van de rit.

Blaas leven in je thuiskantoor

Staan de basisstukken op de plaats waar je ze wilt, zijn je muren geverfd en zorgen de gordijnen voor een verticaal vergrotingseffect, dan nog kan je ruimte nog wat kaal overkomen. Breng daarom wat persoonlijkheid in de kamer. Dat kan met behulp van foto’s of een zelfgemaakte Pollock aan de muur, maar ook met planten. Die brengen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk leven in de brouwerij. Naast het feit dat ze een enorme decoratieve meerwaarde bieden, zorgen planten ook voor een flinke dosis extra zuurstof in de lucht. Die dosis verhoogt je productiviteit en concentratievermogen. Een echte must-have in je thuiskantoor dus.

Een volgende tip is om te spelen met accentkleuren en motieven - maar wel op de juiste plaats. Een tapijt bijvoorbeeld, kan een enorme meerwaarde vormen wanneer je voor de juiste tint en print kiest. Evenwijdige lijnen bijvoorbeeld, zorgen op de vloer voor een ruimtegevoel om U tegen te zeggen. Combineer dat met een contrastkleur en je bent een heel eind verder met je kantoor wat aangenamer te maken.

We hadden het trouwens eerder al over opbergdozen om je papierwerk in te bewaren. Geef die verschillende motieven en kleuren, en je boekenkast krijgt een veel huiselijkere look. Tenslotte vormt een leuke lampenkap een echte eyecatcher.

Het licht gezien?

Zoals je regelmatig in Mediazine leest, is licht een van de belangrijkste zaken bij het inrichten van een woning. En dat is niet anders voor je thuiskantoor. Hebben we het over een bureaulamp waarmee je na zonsondergang naar je papierwerk kijkt, kies dan voor wit licht. Dit licht vind je voornamelijk terug bij LED-lampen, die ook nog eens bijzonder energiezuinig zijn. Maar waarom wit licht? Stel, je duidt belangrijke zaken met een gele markeerstift aan, dan zie je dat niet meer bij geel licht. Om je ogen van dat fronsen te besparen, kies je dus meteen bij aanvang voor het juiste peertje.

Je denkt misschien al “Hé, wit licht is helemaal niet zo gezellig”. Maak je geen zorgen, want in je bureauruime heb je ook nog centrale spotjes of een hanglamp, en vaak nog een vloerlamp of indirecte LED-strips die voor gezellig sfeerlicht zorgen. Opties en keuzes genoeg om nog voor felle kleuren of voor die traditionele gouden gloed te kiezen.

Een marathon, geen sprint

Thuiswerken doen we voorlopig een tijdje. Daarom is het belangrijk je uithoudingsniveau op een hoog peil te houden. Dat doe je door in te zetten op ergonomie, iets wat je niet uit het oog mag verliezen tijdens het reorganiseren van je thuiskantoor. Want ook tijdens je bureauwerk loop je kans op ernstige blessures. Een krampachtige houding resulteert in nekproblemen en leidt onvermijdelijk tot ernstige hoofdpijnen, die je dan weer moet oplossen door driemaandelijkse bezoekjes aan osteopaten en hun collega’s.

Een simpele oplossing: vermijd onnatuurlijke houdingen door ietsje meer te investeren in je materiaal. Zo is een goede bureaustoel een prima investering in je rug, een ergonomisch toetsenbord een redmiddel voor je handen en schouders, en een degelijke computermuis een plezier voor je pols. Lukt het niet meer om dat materiaal in huis te halen, dan kan je zelf aan de slag met kussens in je rug, een boek onder je pols leggen, enzovoort. Denk gewoon goed na over je houdig en heb je 's avonds last van bijvoorbeeld je nek, verander 's anderendaags de hoogte en stand van je scherm dan een beetje.

Technologie in je thuiskantoor

Al deze aspecten en tips zijn goed en wel, maar wat is een thuiskantoor zonder de juiste toestellen? Niets. Een koffiemachine, een laptop, een desktop, een extra scherm, een printer, enzovoort, het zijn onmisbare items die er simpelweg moeten staan, maar die je wel wijselijk moet kiezen. Een printer bijvoorbeeld: de keuze van het juiste toestel hangt af van je noden. Gaat het simpelweg om zwart-witafdrukken van louter tekst, dan ben je met een basismodel geholpen. Maar druk je graag foto’s af, maak je grafische ontwerpen of ga je graag creatief aan de slag, dan opteer je voor een geavanceerdere fotoprinter.

Ben je de koning der tabbladen, dan is het een goed idee om uit te kijken naar een tweede of zelfs derde scherm. Dit laat je toe om in meerdere programma’s tegelijkertijd te werken, zonder al het klikwerk dat er doorgaans aan te pas komt. Ben je niet vies van wat kladpapier meer of minder en ben je gesteld op je privacy, dan is het hoog tijd om een papierversnipperaar in huis te halen. Maar zoals dat overal gaat, begint alles bij de basis: je computer. De juiste afwegingen maken om nooit op het onmogelijke te botsen, besparen je heel wat geld, tijd en frustratie.

7 geheime tips om je concentratie te pimpen

  1. Maak aan het begin van de dag een duidelijk to do-liijstje en vink af wat je reeds gedaan hebt.
  2. Doe ieder uur tien jumping-jacks om de zuurstoftoevoer naar je hersenen te verbeteren.
  3. Sluit je ogen elk halfuur een minuut: zo duw je even op de pauzeknop van je brein.
  4. Doe een ding tegelijkertijd: multitasken is niet de efficiëntste werkwijze.
  5. Doe je werk achter je bureau, niet in bed of in de zetel. Dat maakt je lui.
  6. Slaap minstens zeven uur voor je werkdag start.
  7. Maak een planning die je kunt verslaan: voorlopen op schema werkt motiverend.