Menu
Terug

Tien tips om het ideale cadeau op te sporen

09 december 2020

Wie houdt er nu niet van cadeautjes krijgen? Pakjes geven, tja … dat kan minder leuk zijn. Het ideale cadeau vinden voor die ene persoon is soms behoorlijk lastig. Hier zijn tien tips om het juiste hebbeding te identificeren.

Daar doe je het voor

Dat moment waarop iemand een cadeau van jou opent en begint te glunderen, dat is toch wel fantastisch. Super! Geweldig! Ja, eigenlijk kan dat even leuk zijn als zelf iets krijgen. Maar: je moet wel eerst dat perfecte geschenk identificeren. Het is soms moeilijker dan zou mogen. Oftewel zoek je iets voor iemand die je nog niet zo goed kent. De vraag luidt dan snel: "Gaat dit in de smaak vallen?". Oftewel is het al het zoveelste cadeau dat je voor die persoon moet zoeken en is de inspiratie helemaal zoek. Tja, wat geef je de bompa nu eigenlijk na al die jaren? Hoe dit geschenkprobleem aanpakken, daar zijn verschillende strategieën voor. We zetten ze op een rij.

cadeau

1. De directe aanpak

Ben je niet van de subtiele aanpak en wil je vooral dat de persoon helemaal tevreden is met zijn of haar cadeau? Dan is er maar één manier om het te doen: gewoon vragen wat ze willen. Het verrassingseffect is weg, maar de tevredenheid zal groot zijn.

cadeau

2. De listige benadering

Wil je toch iemand echt in het donker houden? Dan moet je toch subtieler te werk gaan. Vraag niet direct op de man of vrouw af wat iemand wil. Maar peil eens naar iets dat ze missen bij een hobby of activiteit die ze graag doen. Als ze graag koken bijvoorbeeld, kun je met onschuldige vragen misschien wel te weten komen wat ze nog missen in de keuken. Een vraag als "welk gerecht heb je recent gemaakt?" of "wat is je favoriet dessert?" brengt misschien wel een cadeautip aan het licht.

3. Ronsel een informant

Nog subtieler, maar nog altijd trefzeker is ideeën sprokkelen bij iemand uit de directe omgeving. Dit vereist soms wat sluwheid om te voorkomen dat je doelwit door heeft dat je op geschenkenjacht bent. Doe ook niet te mysterieus, want dat wekt net achterdocht op. Laat die CIA-regenjas en zonnebril dus maar in de kast liggen.

4. Doe een wilde gok

Soms heb je echt geen idee. Deze tip is niet voor iedereen geschikt, maar soms moet je gewoon een wilde gok doen en iets kiezen dat je zelf geweldig vindt. Een favoriete film die je vindt dat die persoon echt moet gezien hebben of een boek dat volgens jou echt past bij de persoonlijkheid van de cadeauontvanger. Misschien blijkt het achteraf een misser, maar het is wel iets persoonlijk. En sommigen vinden het net tof dat ze iets onverwacht krijgen.

cadeau

5. Praktisch is ook oké

Voor de romantici onder ons is aanpak nummer 4 een goede zet. Geef je een geschenk aan iemand die echt zwart zwart vindt en wit wit, geen nonsense aub? Dan mag je ook gerust voor iets heel praktisch en nuttig gaan. Een beschermhoes voor een smartphone bijvoorbeeld of rugzak voor een laptop. Zo’n handig geschenk behoudt soms langer zijn waarde dan iets dat mooi is, maar weinig praktisch nut heeft.

cadeau

6. Maak het cozy

Voor iemand die dicht bij je staat, kun je weinig fout doen door de gezelligheidskaart te trekken. Geef iets dat een hoge cozy-factor heeft. Scoor dubbele punten als het iets is dat je ook samen kunt doen of gebruiken. Het mag ook iets onverwacht zijn. Een massagekussen of slimme verlichting om de woonkamer helemaal knus te maken om samen van een romantische film te genieten.

7. Maak de hobbyist happy

Een hobby is een goed aanknopingspunt voor een cadeausuggestie. Elke fervente fietser heeft wel nood aan iets extra bijvoorbeeld, gaande van een smartphonehouder voor op de fiets tot een GPS-systeem zodat hij zondags op tijd terug thuis arriveert. Zo heb je wel bij elke hobby iets! En voor bepaalde personen is ‘technologie’ ook een hobby. Geef een slimme deurbel of speaker cadeau, en ze zijn heel de eindejaarsperiode zoet met het uitzoeken en experimenteren.

8. Met de juiste game scoor je

Wil je een gamer een cadeau geven? Langs een kant is dat makkelijk, langs de andere net heel moeilijk. Niemand wordt gelukkig met een totaal foute game die je willekeurig uitkoos zonder kennis van zaken. En ja, dat topspel cadeau geven in de PlayStation 4-versie terwijl het voor de Xbox moet zijn, dat is een serieuze faux pas. Check dus zeker dat je voor het juiste platform koopt. Heel wat gamers hebben ook wishlists in de gamewinkels op hun console, misschien geeft dat wel inspiratie. Een game in een doosje maakt wel een fijner geschenk dan een downloadcode op een papiertje, als je het ons vraagt.

cadeau

9. Muziek vindt iedereen leuk

Vroeger was een cd een makkelijk cadeau om te geven. Muziek is nog altijd wel een goede optie, maar je controleert best wel hoe iemand naar liedjes luistert. Een doorgewinterde Spotify-gebruiker heeft niets aan een muziek-cd. Geef hem dan eerder een giftcard van Spotify zodat hij maanden gratis kan luisteren. Een vinylplaat is ook een geweldig geschenk. Misschien is streamen of een cd handiger, maar de grote hoes en het plechtige aspect aan het beluisteren van een plaat maakt vinyl altijd wel een hit. Als hij of zij een draaitafel heeft, uiteraard - ook een mooi cadeau, natuurlijk!

cadeau

10. Humor!

Ben je echt ten einde raad? Zet dan alles op alles om iemand aan het lachen te brengen. Bij tieners is dit vaak een goede move, maar eigenlijk houdt iedereen wel van een grap. Kies dus iets absurd of geestig, een leuke gadget. Een Bluetooth-speaker met gekke vorm bijvoorbeeld.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()