Menu
Terug

Track je slaap en word fitter

28 maart 2019

Sta jij zelden echt uitgeslapen op? Wie weet slaap je wel minder lang of minder diep dan je denkt. Door je slaappatronen bij te houden, met een activity tracker bijvoorbeeld, weet je perfect wat nog beter kan om je fit en gezond te voelen.

Slaapproblemen

Er bestaan verschillende soorten slaapproblemen. Sommige mensen slapen te weinig of te veel - ja, ook dat laatste is niet gezond. Anderen kunnen de slaap niet vatten. Nog anderen worden geregeld wakker ’s nachts of geraken ’s morgens hun bed niet uit.

Dat hoeft niet altijd dramatisch te zijn. Pas als het slaapprobleem een lange tijd aansleept, wordt het een slaapstoornis. Voel je je vaak minder fit dan je zou willen? Wie weet kamp je wel met een sluimerend slaaptekort, of word je vaker wakker dan je denkt.

Waarom is slapen belangrijk?

Wat is nu het belang van een goede nachtrust? Goed slapen zorgt ervoor dat je lichaamscellen zich kunnen herstellen en dat je nieuwe informatie kunt opslaan in je geheugen. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed werkt en dat je verzadigingsgevoel goed is afgeregeld. En ga zo maar door.

Ook slaap en sport zijn trouwens onlosmakelijk met elkaar verbonden: wie sport, belast zowel lichaam als geest en moet daarvan recupereren door te slapen. Het is ook is essentieel voor de conditieopbouw, het spierherstel en het mentale evenwicht. Wie fit wil zijn, moet goed slapen. Punt!

Meet je slaappatroon

Heel wat activity trackers, sporthorloges en smartwatches kunnen slaap meten. Maar wat meten die dan precies? De sensoren die in wearables zitten, meten beweging en leiden uit je bewegingspatroon af of je slaapt. Bij veel beweging slaap je niet. Lig je al een hele tijd muisstil, dan ben je waarschijnlijk in dromenland.

Activity trackers met een ingebouwde hartslagmeter kunnen soms zelfs de verschillende fases van slaap detecteren. Ze weten dus wanneer je je in een lichtere slaapfase bevindt en wanneer in een diepere. En dat zegt dan meteen weer iets over de herstellende capaciteiten van je slaap.

Met een activity tracker

Het is voor iedereen interessant om zijn slaapkwaliteit in kaart te brengen. Dankzij een activity tracker kun je namelijk heel concreet zien wat er gebeurt met je slaap als je na een dinertje nog koffie hebt gedronken bijvoorbeeld, of als je een goede workout achter de rug hebt. Met die kennis kun je aan de slag om je slaap verder te optimaliseren.

Hieronder stellen we een selectie uit het ruime aanbod van activity trackers en smartwatches aan je voor. Doe er je voordeel mee!