Menu
Terug

Vijf motivatietips die kotstudenten door het academiejaar helpen

22 september 2021

Ben je van nature geen planner of ordefreak? Dan kan het kotleven in combinatie met zware studies een grote uitdaging zijn. Gelukkig blijf je als student met deze motivatietips goed wakker en alert. En zo wordt die blokperiode voor jou niet meer dan een herhaling.

Motivatietip 1: Houd je notities (ordelijk) bij

Niets is zo frustrerend als bij de start van de blokperiode tot het besef komen dat je heel wat lesmateriaal ontbreekt. Tip: spreek op voorhand met een medestudent af dat je altijd samen naar de les gaat en notities uitwisselt. Zo hebben jullie beiden tijdens de blokperiode aanvullende informatie, die je misschien op dat moment broodnodig hebt. Maak per vak (en idealiter ook per hoofdstuk) een mapje op je laptop, desktop of tablet voor lesnotities. En daarnaast schoendozen per vak voor losse nota’s. Zo verspil je geen tijd wanneer je beslist erin te vliegen.

motivatie,student,tip
motivatie,student,tip

Motivatietip 2: Duid je vooruitgang aan

Koop een whiteboard of wat A3-vellen en maak een overzicht van de verschillende hoofdstukken binnen je cursusmateriaal. Daarop geef je met kleuren aan welke hoofdstukken je inschat vlot te verwerken en waar je wat moeilijkheden voorziet. Maak een vakje ‘herhalen’, ‘studeren’ en ‘blokken’ per hoofdstuk en duid aan wat je al gedaan hebt. Dan heb je vlak voor de echte blokfase een heldere inschatting van hoe ver je met welk vak of hoofdstuk staat. Goed blokken is een ding, maar effectief zien dat je vooruitgang boekt, werkt nog meer motiverend.

Motivatietip 3: Beloon jezelf

Jezelf opsluiten op kot is niet leuk, zeker niet wanneer je geen leuke vooruitzichten hebt. Wie graag eens op stap gaat met vrienden of richting de winkelstraat trekt, kan wel eens zijn motivatie verliezen tijdens het academiejaar. Door twee uur per dag, tussen lessen door of nadien, leerstof te herhalen tijdens het academiejaar, win je heel wat tijd tijdens de blokperiode. En dat geeft je ruimte om een leuke beloning voor jezelf te bedenken. Schrijf dat ook op je studieoverzicht, dus keep your eyes on the prize.

motivatie,student,tip
motivatie,student,tip

Motivatietip 4: Bedenk nog een grotere beloning

Maak een deal met je familie en vrienden: heb je op het einde van het academiejaar geen herexamens, dan doen zij een duit in je spaarpot. Of geven ze je een bak bier, dat kan uiteraard ook. Zo heb je zicht op een extra beloning waar je tijdens de zomermaanden met volle teugen van kunt genieten.

Motivatietip 5: Maak er een sport van met je vrienden

Laat wekelijks iemand van je vrienden de locatie kiezen waar je die week naartoe trekt om samen wat leerstof te herhalen. Misschien heeft er iemand een leuk dakterras op kot, opent een nieuwe koffiebar de deuren of ga je een namiddag door je cursus bladeren in het park. De ene zorgt voor drankjes, de ander voor een hapje of kladpapier, enzovoort. Zo krijg je de kans om wekelijks notities en inzichten met je medestudenten te delen, en terug te krijgen. En dat jaagt je slaagkansen ongetwijfeld de hoogte in.

motivatie,student,tip
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()