Menu
Terug

Warme dagen? Zo hou je het koel

11 juni 2020

Het weerbericht voorspelt warm weer? Geen paniek! Wij leggen uit hoe je deze periode zo comfortabel, gezond en koel mogelijk kunt doorkomen.

Lekker warm versus snikheet

Je zal niemand horen klagen over een warme, zonnige zomer. Maar de voorbije jaren werd het voor heel wat mensen vaak te heet en het ziet er nu naar uit dat het weer zweten wordt. Dat voelt onaangenaam en kan ook kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid, je voeding en je huis. Zomerhitte betekent immers ook een hoge luchtvochtigheid. Dus zelfs als het voor jou nog lekker aanvoelt wanneer de rest van je gezin al zit te puffen, valt zo’n hittegolf niet te negeren!

hittegolf, airco
hittegolf, airco

Zoek het lager

Warme lucht stijgt. Dat kan per verdieping meerder graden verschillen, zeker in woningen met een open trap. Slaapkamers bevinden zich traditioneel vaak op de bovenste en dus warmste verdiepingen. Daarom kan het bij een hittegolf een idee zijn om tijdens de heetste nachten beneden te slapen. Wetenschappers plaatsen de ideale slaapkamertemperatuur tussen 17 en 20 graden Celsius. Dus dat zetelbed mag dan misschien iets minder comfortabel liggen, een meer leefbare temperatuur compenseert dat meer dan je denkt.

Ramen open of dicht?

Dat hangt ervan af. Is het buiten warmer dan binnen? Hoe staat het met de luchtvochtigheid? Waait er een briesje? In sommige gevallen is het beter om tijdens de dag de gordijnen, rolluiken of andere raamafscherming gesloten te houden. Zeker aan de kant waar de zon binnenvalt. Zo voorkom je dat het binnen opwarmt. ’s Ochtends vroeg ligt de temperatuur meestal het laagst, dus dat is het ideale moment om de ramen even open te zetten. Gaan je ramen open wanneer het donker wordt, denk dan ook aan - eventueel tijdelijke - vliegenramen. Of liever muggenramen, want je wilt de ene oorzaak van irritatie en slapeloze nachten niet inruilen voor een andere.

hittegolf, airco
hittegolf, airco

Het is al warm genoeg zonder

Het heeft geen zin alle moeite te doen om het koeler te maken wanneer gloeilampen, computers, oudere tv-schermen en andere apparaten de temperatuur in je woonst vrolijk blijven opdrijven. Om dezelfde reden kies je misschien liever voor maaltijden die geen oven of fornuis vragen. En over eten gesproken: vermijd cafeïne en alcohol omdat die dehydraterend werken. En eet liever niet te veel proteïnen waarvan de vertering je lichaamstemperatuur verhoogt.

Airco … natuurlijk!

Airco is vandaag voor de meeste huishoudens de vanzelfsprekende oplossing om een hittegolf en dat jaarlijks groeiend aantal hete dagen op te vangen. Airconditioning doet overigens meer dan koeling brengen. In de meeste gevallen halen deze toestellen ook vocht uit de lucht.  Zo pak je twee problemen in een klap aan en creëer je niet enkel een lekker koel, maar ook een aangenaam en gezond klimaat in huis. Wanneer je de aankoop van een airco overweegt, is zo’n vochtontrekkende functie dus zeker een optie om rekening mee te houden.

hittegolf, airco

Vaste airco geen optie?

Heb je verhuisplannen, past zo’n vaste airco-installatie dit jaar niet in je budget of huur je een appartement zonder airco? Dan is zo’n mobiele airco een goed alternatief bij een hittegolf. Die toestellen hebben misschien niet de capaciteit om een hele woning te verkoelen, maar ze laten zich meestal makkelijk verplaatsen naar waar je ze het meest nodig hebt. ’s Avonds in de living, ‘s nachts op de slaapkamer. Houd er wel rekening mee dat de meest efficiënte toestellen nagenoeg allemaal een afvoer naar buiten vragen.

Ventilators voor gevorderden

Op een handvol uitzonderingen na zorgen ventilators enkel voor luchtverplaatsing en niet voor luchtkoeling. Zo’n luchtstroom helpt wel om zweet op je huid te verdampen, waardoor je een koeler gevoel krijgt. Dat is altijd mooi meegenomen, zelfs al blijft de kamertemperatuur dezelfde. Hoe je een ventilator plaatst kan dus een groot verschil maken: blaas warme lucht weg/buiten en koelere lucht naar je toe, naar binnen of naar boven als je daar werkt of slaapt. Hier lees je hoe je met een ventilator makkelijk zelf een aircosysteem kunt maken.

hittegolf, airco
hittegolf, airco

En dit helpt ook nog

  • Drink voldoende water.
  • Zet de koelkast en vriezer een graadje lager.
  • Planten absorberen warmte en creëren schaduw.
  • Woon je onder een plat dak en moeten we niet zuinig zijn met water, sproei dat dak tijdens een hittegolf dan af met koud water.
  • Vul je bad, wasbakken en eventueel een teil met koud water. Dat brengt verkoeling.
  • Draag lichte, losse kleding.
  • Gebruik natte doekjes op polsen en nek (dé koelpunten van je lichaam).
  • Heb je huisdieren, weet dan dat die misschien nog meer afzien door de warmte en houd hun gezondheid extra in de gaten.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()