Menu
Terug

Welke baard past bij jou? Alle stijlen en do’s & don’ts

14 januari 2020

Netjes en gladgeschoren, decennialang waren die twee woorden voor mannen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van het mannelijke model op de catwalk tot in nagenoeg de hele professionele wereld. Tot er een nieuw type man opdook. Of toch een man met een nieuwe look. Die onttroonde die gladgeschoren koning niet echt, maar vertegenwoordigt vandaag wel een algemeen aanvaard alternatief. We hebben het over de baard.

Zonder baard kan nog altijd

Er is absoluut niets verkeerd of oubollig met een man die zich nog altijd het comfortabelst voelt met een gladgeschoren kaaklijn. Het mooie aan de opties voor de man van vandaag is dat hij dus opties heeft. Als er een constante is aan het creëren van de meest uiteenlopende looks, dan is dat individualiteit. Er worden tegenwoordig heel wat meer baardtrimmers verkocht, maar dat houdt de makers van scheerapparaten niet tegen om te blijven innoveren. Zowel op het vlak van het scheren zelf, het huidcomfort als de gebruiksvriendelijkheid. Maar de baard wint aan populariteit!

baard

Scheerapparaten vandaag

Bekijk het assortiment van recente scheerapparaten en het lijkt wel alsof die in de meeste gevallen nog steeds lijken op de apparaten waar je vader mee voor de badkamerspiegel stond. De twee basismodellen, met ofwel de afgeronde of een drievoudige scheerkop, doen het nog steeds goed. Een blik op de troeven volstaat echter om je ervan te overtuigen dat het scheerapparaat van vandaag nagenoeg enkel nog de vorm gemeen heeft met het toestel van gisteren. Van de ecologische voordelen die machinaal scheren tegenover het water-zeep- en vaak ook wegwerpmesjesalternatief biedt, hoeven we ondertussen niemand meer te overtuigen.

baard

Bakkebaarden en de neklijn

Ga je toch voor een of andere vorm van gelaatsbeharing, voor een baard en/of snor dus, dan hebben we goed nieuws voor je. De producenten van tondeuses en trimmers hebben immers perfect begrepen dat je niet altijd de tijd of het budget hebt om dagelijks of bijna dagelijks bij de barbier binnen te stappen. Daarom is de laatste jaren niet enkel het aanbod van toestellen sterk gegroeid, maar ook de variatie. Zo vind je scheerapparaten met een ingebouwde tondeuse of opzetstukken. Daarmee kun je bakkebaarden bijwerken of je neklijn verzorgen.

Toestel voor elke stijl

Wie kiest voor een baard of snor, heeft meer nodig. Hoeveel meer, dat hangt af van die baard en snor in kwestie. Je vindt hier een overzicht van de populairste stijlen van het moment. En de ene vraagt al wat meer van je trimmer dan de andere. Gelukkig vind je een ruim aanbod van baardtrimmers die het creëren en onderhouden van je gekozen look er heel wat makkelijker op maken. Gaat het bij jou om het relatief eenvoudige onderhoud van die ééndagsbaard, dan ben je al gesteld met een standaardtoestel. Vereist je snor-baardcombo meer aandacht en styling, dan mag dat apparaat iets meer opties en opzetstukken bieden. Of je kiest zo’n exemplaar dat verschillende lengtes tot op de millimeter nauwkeurig zonder extra opzetkam laat selecteren.

10 populaire baardstijlen

 • Designerstoppelbaard of 5 o’ clock shadow. Past bij elk gelaatsvorm. Onderhoud: makkelijk. Heel snel tevoorschijn en weer weg te toveren.
 • Korte volle baard of boxed beard. Past bij een puntvormige kin. Onderhoud: gemiddeld. Je kunt tussen lengtes switchen of bepaalde onderdelen benadrukken.
 • Uniform style. Past bij een rechthoekig, ovaal en rond aangezicht. Onderhoud: makkelijk. Het is eigenlijk een volle baard die overal kort gehouden wordt.
 • Garibaldi. Past bij ovale of rechthoekige gelaatsvormen. Onderhoud: gemiddeld. Afhankelijk van hoe nonchalant je wilt ogen.
 • Full goatee of ringbaard. Past bij vierkante en rechthoekige gelaatsvormen. Onderhoud: gemiddeld. Vraagt wel een fijne aflijning en ietsje meer precisiewerk.
baard
 • Van Dycke. Past bij een ronde gelaatsvorm. Onderhoud: gemiddeld. Ook deze baardstijl vereist een precieze aflijning.
 • Bandholz. Past bij een ronde gelaatsvorm. Onderhoud: makkelijk. Enkel de randen trimmen voor een verzorgde look.
 • Franse Vork. Past bij rechthoekige gelaatsvormen met brede kin. Onderhoud: veeleisend. Vereist een precies aflijnen en goede vormcontrole.
 • Anker. Past bij ovale en rechthoekige gezichtsvormen. Onderhoud: gemiddeld. Voor deze baardstijl moet je dagelijks trimmen en aflijnen.
 • Mutton Chops. Past bij ronde en ovale gezichten. Onderhoud: gemiddeld. Dagelijks randen bijwerken om het verschil te maken met de gedateerde variant.

Do's & don'ts bij een baard

 • Bij sommigen groeit de snor sneller, bij anderen de baard. Hou daar rekening mee bij het trimmen op een gelijkmatige lengte.
 • Een gecontroleerd getrimde baard oogt voller dan eentje die je wild laat uitgroeien. Zeker in de beginfase.
 • Wie zijn baard laat groeien, moet door de ‘jeukperiode’. Met een zachte borstel in de richting van de haargroei borstelen is te verkiezen boven ‘verzachtende’ crèmes en conditioners.
 • Een volle baard dient getrimd te worden. Doe dat zeker een keer per week. Zo wied je er gelijk losse haartje uit.
 • Verwar een ingegroeid haartje niet met een puistje. Niet uitknijpen dus! Deppen met een hete, natte doek en het met een pincet zo dicht mogelijk bij de wortel verwijderen. Ontsmet achteraf onmiddellijk en herhaaldelijk.
 • Mannen met baarden scheren hun nek liever niet tot aan de kinlijn. Dat wekt de indruk van een dubbele kin. Tilt je hoofd licht achteruit en maak een aan de uiteinden neerwaarts gebogen lijn die in het midden net boven je adamsappel passeert.
 • Heb je een dun gezicht, laat je baard aan de zijkanten dan niet langer dan een goede centimeter groeien. Heb je een vollere gezichtsvorm, werk dan naar een vage punt onder de kin toe.
 • Volgend jaar zegt de trend misschien anders, maar vandaag scheer je je snor liever niet korter dan je baard.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()