Menu
Terug

Zo kies je de juiste verlichting

Onze tips
Leestijd minuten
05 Januari 2018

Een knisperend haardvuur, wat kaarsjes op tafel, een vloerlamp die de ruimte met zachtgeel licht vult: niets schept zo veel sfeer als het juiste licht. Wil je jouw woning winterklaar maken en de gezelligheid naar binnen halen? Wij helpen je de juiste keuzes te maken.

Meer dan verlichten

Oorspronkelijk had licht als doel om de nachtelijke donker te verjagen, maar nooit was het design- en sfeeraspect belangrijker dan vandaag. De opties zijn eindeloos en wie gaat bouwen of verbouwen, weet vaak niet waar te beginnen.  We geven je hier advies en tips over hoe je iedere ruimte van je woning kunt klaarstomen voor extra gezellige avonden. Van ingebouwde spots tot gekleurd licht, wij geven je de basics mee.

Zo kies je de juiste verlichting - lichtgevende paraplu

Kleur bekennen

Wil je graag wat meer kleur in huis halen, kies dan voor LED-verlichting. Een van de grote vooroordelen van deze verlichtingsvorm is dat het koud en ongezellig is. Toch heeft LED-verlichting zijn positieve punten. Zo is er weinig energieverlies en kun je er met de juiste achtergrondkennis een magisch kleureneffect mee creëren. Daarom praten we je even bij over het effect van kleurgebruik in je woning.

Zo kies je de juiste verlichting - kies je kleur

Rood

Bij roodtinten moet je erg goed oppassen, vooral in de slaapkamer. Rood is een erg intense kleur, die vaak hevige nachtmerries veroorzaakt bij mensen die in een roodgeverfde kamer slapen. Maar daarnaast is rood ook de kleur van kerst en de feestdagen. Daarom is deze bijzonder warme kleur ideaal om in je woonkamer te gebruiken. Ga voor je woonkamer naar de bordeauxtinten die garant staan voor gezelligheid.

Geel

Geel, de natuurlijkste kleur van licht, zet ons brein in gang. Het prikkelt ons redeneringsvermogen en is een goed middel tegen neerslachtigheid. Warm geel in dimlichten en sfeerlichten is dus ideaal om een gezellige, maar toch levendige sfeer te creëren. Denk hierbij aan hangende lichtpeertjes die je woning een industriële, maar toch bijzonder warme en gezellige touch geven. Zeker wanneer er een bakstenen muur in je woning staat.

Groen

In hetzelfde genre ligt groen, een kleur die een kalmerend en rustgevend effect heeft op onze hersenen. Het is niet de meest voor de hand liggende tint als het om lichtgebruik in een woning gaat, maar LED-lampen hebben vaak de mogelijkheid om met een druk op de afstandsbediening van kleur te veranderen. Kom je thuis van een stresserende dag, zorg dan voor een streepje groen in huis zodat je even kunt bekomen.

Zo kies je de juiste verlichting - groen licht

Blauw

Tenslotte is er blauw, de meest neutrale kleur van allemaal. Het triggert weinig gevoelens en zorgt voor een koele sfeer in huis. Blauw licht is niet aan te raden als je het gezellig wilt maken, maar wel wanneer je een frisse en relaxte vibe wilt vormen. Daarom wordt er in veel wellnesscentra gebruikgemaakt van blauw licht, net omdat het die sfeer oproept.

Zo kies je de juiste verlichting - accentverlichting

Soorten sfeerlicht

Sfeerlicht kunnen we opdelen in verschillende categorieën. Zo is er de eerste, namelijk accentverlichting. Deze soort verlichting zet een bepaald gedeelte van je interieur in de kijker en werkt dus ondersteunend. Denk aan een eyecatcher zoals een schilderij; wil je dat dit niet verloren gaat wanneer het buiten donker wordt, kies dan voor accentverlichting. Bij dit soort licht moet je goed nadenken, want hoe minder gebruik ervan in een ruimte, hoe krachtiger het effect.

Vervolgens is er indirecte verlichting, het soort dat weggestopt zit achter wanden, kasten of armaturen. Deze manier van verlichten geeft geen rechtstreeks contact met de lichtbron, wat een erg rustgevend effect heeft. Aangezien je enkel de reflectie van het licht op meubilair of muren ziet, is het belangrijk na te gaan op wat voor kleur muur of kast je het richt. Hoe donkerder de plaats waarop je het licht laat reflecteren, hoe gezelliger het effect. Sfeerlicht met indirecte verlichting kan bestaan uit een lichtpunt, maar je kunt ook voor lange lichtlijnen kiezen. Er wordt dan gekozen voor geschrankte tl-lampen of LED-strips.

Tenslotte kunnen ook vrijstaande verlichtingsarmaturen perfect gebruikt worden als sfeerverlichting. Ze kunnen snel toegevoegd worden aan een bestaand interieur en kunnen ook makkelijk verplaatst worden wanneer je de kamer opnieuw indeelt. Denk een stijlvolle vloerlamp die je leeshoekje een mooi accent geeft, of eentje die naar het plafond schijnt zodat de ruimte met gezellig licht gevuld wordt.

Zo kies je de juiste verlichting - verlichtingsarmatuur

Op maat van je woning

Wie bouwt of renoveert, kan aan de architect vragen om een geïntegreerd lichtplan op te stellen. Wil je het heft toch liever in eigen handen nemen, dan moet je rekening houden met drie factoren: de lichtsterkte die je in een bepaalde ruimte nodig hebt, de hoogte van de lichtbron en de plaats van de lichtinval. Wij helpen je op weg en overlopen de belangrijkste kamers van je woning.

Zo kies je de juiste verlichting - inkomhal

Inkomhal

We beginnen bij het begin: de inkomhal. Dit is een ruimte die vaak vergeten wordt als het om verlichting gaat. Je brengt er niet veel tijd door, maar de kamer is wel verantwoordelijk voor de eerste indruk en het gevoel dat bezoekers krijgen wanneer je de voordeur opent. Daarom kies je best niet voor direct licht, bijvoorbeeld in de vorm van heldere, recht naar beneden gerichte spots. Zij veroorzaken een ongezellige indruk. Kies voor warm, indirect licht zodat je woning al van bij het binnenkomen een warme sfeer uitstraalt.

Woonkamer

Vervolgens is er de woonkamer. Hier is het combineren van verschillende soorten licht van vitaal belang. Kies voor een mix van functionele basisverlichting, zoals ingebouwde spots, sfeer- en accentverlichting. Zo heb je op donkere dagen voldoende licht, wat nodig is als je jezelf een energieboost wilt geven. Ook om een ruimte grondig schoon te kunnen maken, voorzie je best voldoende fel licht. ’s Avonds maak je het dan weer gezellig met sfeervolle staande lampen, tafellampen of indirect licht.

Badkamer

Daarnaast is het ook belangrijk voldoende aandacht aan je badkamer te besteden. Niets is zo onhandig als een schaduw in je gezicht wanneer je je voor dageraad wilt opmaken. Daarom in het belangrijk om na te denken over een directe lichtbron die je helpt om je ochtendritueel vlot te doorlopen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden om sfeerverlichting in je badkamer te hebben. Stel, je wilt een bad nemen en hebt geen kaarsen meer: dan wil je de keuze hebben tussen felle verlichting en zachte sfeerverlichting om het lekker gezellig te maken.

Zo kies je de juiste verlichting - relax in bad

Keuken

Een volgende ruimte is het hart van je woning: de keuken. Ook wanneer je hier een overvloed aan natuurlijke lichtinval hebt, is het belangrijk om voor voldoende rechtstreeks licht met hoge sterkte te kiezen. Groentjes fijnhakken op een onbelicht werkblad is niet alleen onaangenaam, maar kan ook gevaarlijk zijn. Voorzie dus voldoende licht in de vorm van spots of LED-lampjes met hoge lichtsterkte. Boven de keukentafel mag het licht dan weer wat zachter en warmer zijn, ook met lampen die ietsje lager hangen en die idealiter uitgerust zijn met een dimmer.

Zo kies je de juiste verlichting - de slaapkamer

Slaapkamer

Tenslotte is er de slaapkamer, die qua verlichting misschien wel de belangrijkste ruimte is. Hier moet je aan veel dingen denken: warm licht dat je kunt dimmen voor wanneer je wilt schoonmaken of de lakens vervangen, maar ook sfeerlicht om ’s avonds voor het slapengaan nog wat te lezen of een film te bekijken. Kies voor leeslampjes die eventueel ook een dimfunctie hebben: handig wanneer je ’s nachts vaak uit bed moet voor een toiletbezoek of wanneer je graag in slaap valt met een lichtje aan.

Gouden tip!

Denk ook na over de verlichting in dressings of ruimtes waar je je garderobe samenstelt. Hier wordt zelden over nagedacht, maar niemand wil ’s ochtends tijd verliezen met het zoeken naar die donkerblauwe broek tussen een hele stapel zwarte exemplaren. Daarom is felle spotverlichting hier een goede keuze.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()