Menu
Terug

Zo organiseer je een memorabel zomerfeestje

08 juli 2021

Neen, het leven is nog niet als voorheen. Maar laat ons even inzoomen op wat deze zomer zeker kan en mag: een tof zomerfeestje geven. En omdat dat zowat de hoogtepunten van onze zomervakantie zullen zijn, halen we maar beter meteen de hele trukendoos boven. Knallen maar!

Bepaal de locatie

‘Locatie is alles’, zeggen ze in de vastgoedwereld. Dat is niet anders voor een zomerfeestje, al hoef je niet uitgerust te zijn met een gigantische achtertuin om volk te ontvangen. Een gezellig balkon of terras is ideaal voor een tof etentje met je dichtste vrienden, en een stadspark kan de ideale plek zijn voor een barbecue. In sommige parken staan zelfs openbare barbecues die je vrij kunt gebruiken. Tip? Neem aluminiumbakjes mee om in te grillen, dat is nog zo hygiënisch. En ken je de zogenaamde ‘speelstraten’ al in sommige steden? Dat zijn straten die voor een paar uur per week, in de vakanties bijvoorbeeld, afgesloten worden om de sociale interactie te vergroten. Kinderen kunnen er spelen, bewoners gezellig babbelen, ... Dus wie weet kun je daar wel terecht voor een tof buitenfeestje – tot een uur of acht, want erna wordt de straat weer vrijgegeven voor het verkeer.

Kies de rode draad

Als je een zomerfeestje geeft, is het een goed idee om een ‘thema’ te bedenken. Wees gerust, dat hoeft niet iets cliché als ‘Ibiza Vibes’ of ‘Boho Chic’ te zijn, maar houd je vooral niet in, want dat kan dikke fun zijn. Een thema kan ook een land zijn, want dat is handig om je menu op af te stemmen: Mexican Night, American BBQ, Franse picknick, … noem maar op. Nog een handige optie is simpelweg een kleur kiezen: geel bijvoorbeeld, of lila, de trendkleur van het moment. Dan hoef je niet meer na te denken over de kleur van je tafeldecoratie, lampionnen, slingers of vlaggetjes. Tenminste, als je all the way wilt gaan. Nog toffe kleurenopties? Tropisch, met een explosie aan felle en diepe kleuren, pastel of tijdloos wit.

Bedenk een concept

Ben jij het afgelopen jaar ook onnoemlijk veel creatiever geworden in het afspreken met vrienden? Trek dan gerust ook het gegeven ‘feest’ breder open: dat kan evengoed koffie met dessertbuffet zijn, een trampolinefestijn met aperitief, een muzikale avond met karaoke en hapjes, enzovoort. Kies je moment, bijvoorbeeld brunch in de voormiddag, burgers op de middag, tapas in de vooravond of diner ’s avonds, en bedenk hoeveel tijd je in de voorbereiding wilt steken. Een tuinfeest is de ideale gelegenheid om je vrienden en/of familie casual te ontmoeten, dus houd het vooral losjes. Dat zorgt voor minder stress en meer plezier aan jouw kant als gastheer of gastvrouw.

Haal technologie in huis

Een zomerfeestje waarmee je kunt uitpakken vergt een beetje technologie. Een goede barbecue om eten op te bereiden bijvoorbeeld, en eventueel een minikoelkast of koelbox voor verfrissende drankjes. Dat is de essentie, want je wilt niet dat je gasten honger of dorst lijden. Daarnaast is sfeer alles, en dat zit dan vooral in de verlichting en muziek. Toffe buitenspots, een draagbare Bluetooth-speaker of een heus soundsysteem, stem je uitrusting een beetje af op het doel van je feestje. Gezellig keuvelen of zwaar uit de bol gaan: wat is het plan? Weet je wat ook tof is om de sfeer te vangen? Een instantcamera die je laat rondslingeren en waarmee je genodigden de dag of avond kunnen vastleggen.

Stil de honger en dorst

Wij Belgen houden van goed eten en drinken, zoveel is zeker. Denk dus goed na over wat je wilt serveren en hoe je dat op tafel zal krijgen. Ga je zelf koken, haal je iets af, wil je alles op voorhand klaar hebben of heb je zin in wat à la minute showcooking? Er zijn heel veel manieren om je buitenfeest van drank en spijs te voorzien. Zorg dat alles een beetje bij elkaar past: dat maakt het makkelijker om je menu te bepalen en het voelt meteen ook heel verzorgd.

Denk aan de jeugd

De kans is groot dat er ook kinderen aanwezig zijn op je zomerfeestje: het is dan ook de ideale sociale aangelegenheid voor het hele gezin. Het is tof als je wat moeite steekt in de jeugd. Zorg bijvoorbeeld voor een eenvoudig kindermenu, zoals een worstje op de barbecue dat de kindjes uit het vuistje kunnen eten. Zet een grote watertap met fruit klaar, zodat ze kunnen drinken wanneer ze dorst hebben. Of zet eens een tipitent in de tuin als speelplekje, het hoeft namelijk niet altijd een trampoline te zijn. Is je feest ’s avonds? Dan is een buitencinema voor de kinderen een tof idee. Dan heb je wel een projector en een wit doek of witte muur nodig, en kussens op het gras om op te zitten. Speel je dat klaar, dan ben je gegarandeerd de populairste van alle grote mensen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()