Menu
Terug

Zo organiseer je een onvergetelijke zomerparty

Genieten van de zomer met vrienden of familie
Leestijd minuten
18 juli 2019

De belangrijkste troeven van de zomer: de zon, vrije tijd, lange avonden en gezelligheid. Breng dat allemaal samen en je landt op een zomers feestje. Je weet wel: buiten eten, gezellig praten, een glas drinken, muziek op, plezier maken en zelfs een dansje wagen. Hier zijn onze beste tips voor een knallende zomerparty!

Zeeën van tijd

Als we de tip der tips kunnen meegeven, dan is het wel deze: chill. Als er nu iets eigen is aan een zomerparty, dan is het een relaxte vibe. Het overheersende gevoel moet zijn: we hebben zeeën van tijd om te keuvelen, te slenteren en te ontspannen. En dat geldt ook voor de gastheer en/of -vrouw. Relativeer dus een beetje en staar je niet blind op pietluttige details. Je zal zoveel meer plezier beleven als je loslaat!

Het kan overal

Elke tuin of elk terras kan dienen als setting voor een fijn feest. Groot of klein, klassiek of modern: doet er niet toe. De grootte ervan zal hoogstens meebepalen hoeveel gasten je kunt vragen. Wat wel een vereiste is, is dat je buitenlocatie er netjes bij ligt. Je ontvangt gasten toch ook niet in een rommelig huis. Ga aan de slag met de grasmaaier, hegschaar en schrobborstel, en zorg dat alles er verzorgd uitziet.

De aankleding

Daarna kun je met de aankleding beginnen. Een leuke leidraad daarvoor? Een thema dat je doortrekt doorheen het hele feest. Als je voor ‘tropical’ gaat, kun je bijvoorbeeld aan de slag met felgekleurde accessoires en bloemen, ananassen, fruitcocktail, enzovoort. Kies je voor ‘boho chic’, dan kun je loos gaan met macramé en bloemenkransen. Weet je wat ook leuk is aan een thema? Dat je een dresscode kunt afspreken. Dat zorgt ervoor dat je gasten nog meer in de stemming zijn.

Van meubilair tot verlichting

Aankleding omvat alles van meubilair over tafeltextiel tot verlichting. Een buitentafel mag wat nonchalanter en hoeft helemaal niet zo strak gedekt te zijn als binnen. Wat bloemen in vaasjes of bokalen geven kleur aan je tafels, maar word nu ook niet te nonchalant. Bloemen die een hele dag in de zon staan, zien er al snel wat verlept uit. Waar je echt het verschil mee kunt maken, is met lampionnen, lichtslingers, stoffen slingers, trosjes ballonnen of leuke sfeerverlichting. Dat maakt het feest meteen wat sprookjesachtiger. Buitenverlichting bestaat er in alle mogelijke uitvoeringen en systemen, en het mag echt niet ontbreken op een feest dat ’s avonds plaatsvindt. Wat ook altijd sfeervol is, zijn kaarsen in allerlei kleuren en formaten - tenminste, als het niet te hard waait.

Het eten

Ook wat het eten betreft, kun je heel wat kanten uit. De eerste keuze die je moet maken, is: doen we het zelf of huren we een cateraar in? Voor onze tips gaan we er even van uit dat je zelf de handen uit de mouwen steekt. Stelregel één: kies een duidelijk foodconcept, want dat geeft je meteen een richting. Een paar voorbeeldjes? Een Mexicaans tuinfeest met tortilla’s en margarita’s; een Amerikaanse party met spareribs, coleslaw en bier; of een mediterraan feestje met een paar frisse salades en gegrilde vis, en een goed glas wijn erbij.

Niet overdrijven

Tweedes: doe niet te zot. En daarmee willen we niet zeggen dat je geen bijzondere gerechten op tafel mag zetten, maar gewoon dat je geen vijftien verschillende schotels moet klaarmaken. Houd het beperkt, met twee tot maximum drie (bij)gerechten. Wat op een zomerparty altijd scoort, zonder twijfel, is een heerlijk stuk gegrild vlees of een op de barbecue klaargemaakt visgerecht. De tijd van acht verschillende stukjes vlees op de barbecue is al lang voorbij: focus op een fantastisch goed hoofdbestanddeel en maak daar een paar goede salades bij.

Wil je een feest dat helemaal in harmonie is met de natuursetting waarin je je bevindt? Durf dan eens te kiezen voor een vegetarisch festijn, want dat biedt zoveel mogelijkheden: een spiesje met halloumi, een bloemkoolsteak, gegrilde aubergines, noem maar op. Op het internet vind je een schat aan inspiratie.

En het drinken

Denk ook na over drankjes die perfect bij je maaltijd passen en over hoe je die drankjes het best kunt presenteren. Wil je biertjes geven? Dan is een tapvat of zelfs een echte tapkraan misschien wel een topidee. Denk ook aan non-alcoholische alternatieven, zoals een frisse smoothie op basis van fruit en groenten, huisgemaakte ijsthee of een heerlijke mocktail. Een gazpacho of koud soepje maak je makkelijk op voorhand, zeker met een soepmaker, en is meteen het perfecte hapje.

Ongedwongen sfeer

Een zomerparty vraagt ook om een minder traditioneel tafelgebeuren. Geen vijf gangen stijfjes aan tafel, maar eerder een open buffet of een walking dinner. Dat zorgt voor een ongedwongenere sfeer en laat de gasten toe om geregeld van gesprekspartner te wisselen. Voor de gastheren en -vrouwen is het trouwens zalig om niet met een bordschikking bezig te moeten zijn: zet gewoon alles klaar op een lange tafel en laat iedereen zelf een bordje nemen en vullen met eten.

Last but not least: de animatie

Een zomerparty in je tuin op op je terras draait niet rond eten en drinken alleen. De sfeer moet goed zitten en die sfeer kun je op allerlei manieren in de juiste richting sturen. We hadden het al over de juiste verlichting, maar ook muziek is heel belangrijk. Ook buitenfeesten worden nog leuker met een gevarieerde soundtrack. En vandaag de dag hoeft de technologie je alvast niet tegen te houden: er is een weelde aan draadloze Bluetooth-speakers te vinden die voortreffelijk zijn van geluidskwaliteit. Er bestaan zelfs waterdichte varianten, ideaal voor wie een poolparty in gedachten heeft. Wie weet komt daar wel een spontaan dansfeestje van.

Mooie herinneringen

Een party gepland op dezelfde dag dat er een belangrijke voetbalwedstrijd wordt gespeeld, of heb je een cinefiel publiek uitgenodigd en wil je hen trakteren op een goede film? Dan is een projector en een witte buitenmuur al wat je nodig hebt om het feest naar een hoger niveau te tillen. En tot slot: zorg dat er altijd een fototoestel binnen handbereik ligt voor wat leuke sfeerkiekjes. Een instantcamera - of meerdere - is ideaal om te laten rondslingeren: de gasten kunnen naar eigen believen een foto nemen van een moment dat ze nooit meer willen vergeten. Pret en mooie herinneringen aan een mooie zomer verzekerd!