Menu
Terug

Zo verzorg je jouw gebit het best

12 september 2018

“Tandjes goed gepoetst?!” Met deze slagzin werden de dagen in onze jeugdjaren netjes afgesloten. En dat is niet voor niets, want een goed en verzorgd gebit is essentieel voor je gezondheid. Hoe je zelf aan de slag kunt om die stralende glimlach te verzorgen en hoe technologische tools je daarbij kunnen helpen, ontdek je hier.

Elektrisch of manueel?

Tandenpoetsen associëren we in ons hoofd met een hatelijke verplichting. Geen enkel kind begint daar spontaan zelf mee, toch? Maar hoe volwassener we worden, hoe belangrijker het wordt om dat gebit in topvorm te houden. Op lange termijn kan een slechte mondhygiëne dan ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van diabetes, hart- en vaatziektes, en zelfs onvruchtbaarheid. Om al die negatieve gevolgen te voorkomen, praten we je door de tweedagelijkse gewoonte om eens flink over die 32 tanden te schrobben.

tandenborstel

Hoewel de elektrische tandenborstel nog niet zo lang ingeburgerd is, werd het eerste bruikbare exemplaar al op de markt gebracht in 1939. Hoewel deze oorspronkelijk ontwikkeld werd voor mensen met een motorische beperking, kunnen we toch al spreken over een revolutionaire uitvinding. Niet minder dan 48 jaar later, in 1987, kwam het eerste model zoals we het nu kennen op de Europese markt. Elektrisch poetsen heeft heel wat voordelen: het laat je toe wat luier te zijn en wetenschappelijk gezien is het een pak grondiger.  Maar net zoals dat bij elke vernieuwing het geval is, zijn er voor- en tegenstanders.

manueel poetsen

Poets je het liefst manueel, dan is er een welbepaalde manier waarop je dat het best kunt aanpakken. De algemene regel zegt dat je je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten moet poetsen. Je start uiteraard door je tandenborstel met tandpasta te vullen - je hoeft daar niet in te overdrijven, de grootte van een erwt volstaat. Kies zeker en vast voor een tandpasta met fluoride. Die maakt je tanden sterk en verkleint de kans op gaatjes.

Gewoonte creëren

Terug naar het poetsen: je begint met de voorkant van je tanden en werkt van linksonder naar rechtsonder en van rechtsboven naar linksboven. Zorg ervoor dat die volgorde een gewoonte wordt. Om de voorkant van je tanden grondig te poetsen en te voorkomen dat je tandvlees ontsteekt, kantel je de tandenborstel 45 graden naar het tandvlees toe. Zo poets je zachtjes tegen het tandvlees aan en verwijder je zo veel mogelijk bacteriën. Dit doe je meteen bij alle tanden. Tijdens de tweede ronde poets je het bijtvlak van de tand en tijdens ronde drie ga je voor de binnenkant. Zo’n twee à drie minuten later spoel je je mond en kun je er weer een dag tegenaan. Ook is het aangeraden om een keer per dag met een klein borsteltje tussen je tanden te poetsen. Dit verkleint de kans op tandsteen en voorkomt ontstoken, felrood gekleurd tandvlees.

Slechts nieuws voor wie dacht dat elektrisch poetsen tijdbesparend is, want ook hier is twee keer twee minuten per dag de aangeraden poetstijd. Het is wel zo dat je sneller vuil verwijdert, dus dat je op die twee minuten tijd meer gedaan krijgt. De plaatsen waar een elektrisch toestel veel beter scoort dan de traditionele tandenborstel, bevinden zich tegen het tandvlees en tussen de tanden. Helemaal overtuigd, dan is het belangrijk om het juiste toestel te kiezen. Er bestaan namelijk twee types elektrische tandenborstels: enerzijds heb je de roterende exemplaren, anderzijds de sonische apparaten. De roterende toestellen zijn het populairst: ze hebben borstels met een rond kopje dat ronddraait wanneer je poetst. De tweede soort, de sonische tandenborstels, zien er quasi hetzelfde uit als een manuele tandenborstel, maar de borstel beweegt zelf op en neer. Welk type je ook kiest, vergeet zeker en vast niet om het kopje iedere drie maanden te vervangen.

elektrische tandenborstels

Tong poetsen

Uiteraard gaan we het niet alleen hebben over je tanden, maar over ieder onderdeel van je mond. Je tong heeft een erg ruw oppervlak, ideaal voor bacteriën om zich te nestelen. Is je tong niet proper, dan zie je dat het oppervlak een geelwitte kleur krijgt. Heb je last van een slechte adem, dan moet je de oorzaak niet verder zoeken. Poets je tong daarom een keer per dag met een aangepaste tandenborstel met ruwe achterzijde of een speciale tongschraper. Steek je tong uit je mond en plaats de schraper of tandenborstel zo ver mogelijk naar achteren. Beweeg een paar keren van voren naar achteren en je bent klaar. Belangrijk: om je tong te poetsen, gebruik je best geen tandpasta.

Wie zijn tong dagelijks poetst, geniet trouwens van meer voordelen dan alleen een frisse adem. Zo verbetert een propere tong je smaakvermogen omdat je de smaakpapillen reinigt. Dit zijn de bultjes die verschijnen wanneer je de tong omhoog krult. Een derde voordeel is dat het poetsen van je tong je spijsvertering bevordert. Door bacteriën te verwijderen, krijgt je tong opnieuw de mogelijkheid om meer speeksel vrij te geven. En aangezien speeksel het voedsel afbreekt, gaat je spijsvertering een stuk vlotter werken.

Maak het leuk

Heb je kleine kinderen die ’s avonds beginnen zuchten als je het onderwerp ‘tandenpoetsen’ aanhaalt, dan zijn alle tips om die routine aantrekkelijker te maken meer dan welkom. Eerst en vooral moet je het tandenpoetsen positief benaderen, want een kind associeert dat met het stilaan naar bed moeten gaan. Trek met je kroost richting de supermarkt en laat ze zelf een leuke tandenborstel en een tandpasta met lekker smaakje uitkiezen. Het ene kind zal voor een knalroze type willen gaan, het andere wil misschien al meteen beginnen met een elektrisch toestel. Omdat zij dit zelf mochten kiezen, wordt het al een stuk leuker om dat ding uit te testen. Maar inderdaad, een tandenborstel blijft niet lang nieuw en leuk, dus ook op de lange termijn moeten we wat nieuwe technieken inzetten.

Een eerste manier die op lange termijn werkt, is een spelletje van het poetsen maken. En neen, niet het soort dat heel je badkamer overhoop haalt. Maar maak er eerst en vooral een gewoonte van om je tanden samen met die van je kind te poetsen. Dit zorgt er eerst en vooral voor dat ze dit niet alleen moeten doen. Plaats een radio in de badkamer en laat je kind een ‘tandenpoetslied’ kiezen. Telkens het moment aanbreekt, zet je het liedje op en mag je niet stoppen met poetsen vooraleer het gedaan is. Je kunt er zelfs een sport van maken om er een ‘poetsdansje’ op te bedenken dat daarenboven nog eens bijdraagt aan leuke quality time met je kind. Als hij of zij meteen meegaat zonder mopperen, kun je er ook een regel van maken dat je kind dan nog een kwartiertje extra mag opblijven.

tandenpoetsen met kinderen

Een tweede optie is te werken met een stickerkaart die je in de badkamer hangt. Telkens er goed gepoetst is, mag er weer een extra stickertje bij en wanneer de kaart vol is, mag je kind een beloning kiezen in de speelgoedwinkel. Uiteraard gaat niet ieder kind even grondig aan de slag, dus het is belangrijk dat je als ouder even napoetst. Doe dit erg voorzichtig, zodat het kind geen pijn heeft. Voornamelijk bij het doorbreken en wisselen van tanden kan het gebit erg gevoelig zijn. Mijd die plaatsen zeker niet, maar doe het extra voorzichtig.

honden tandenpoetsen

Ook bij huisdieren

Uiteraard is een goede mondhygiëne niet alleen van essentieel belang voor de mens, maar ook voor dieren. Het tandenpoetsen van huisdieren wordt nog steeds te weinig gedaan, hoewel nalatigheid dezelfde negatieve gevolgen kan hebben. Er extra zorg voor dragen is dus een must. Bij honden is tandenpoetsen veel makkelijker dan bij katten, aangezien je in het gros van de gevallen op minder weerwerk moet rekenen. Het is bij honden erg belangrijk dat je ze al van kleins af laat wennen aan het tandenpoetsen. Je mag hier bij een pup mee starten als hij of zij tussen de acht en twaalf werken oud is. Op die leeftijd zitten ze namelijk nog in een fase waarbij er niet met angst, maar met nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen gekeken wordt. Start je er pas later mee, dan gaat het ietsje moeilijker zijn om het dier eraan te laten wennen.

Best poets je de tanden van een hond met een speciale tandenborstel en tandpasta - en dat minstens een tot twee keer per week. De belangrijkste zones bij het hondengebit zijn de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak, vooral die van de achterste kiezen. Om er zeker van de zijn dat je hem of haar geen pijn doet, kun je opteren voor een vingertandenborstel. Die maak je zelf door verbandgaas rond je vinger te wikkelen en langs de buitenkant van de tanden te wrijven. Bij katten geldt hetzelfde belang van tandenpoetsen en is die zelfgemaakte vingertandenborstel de perfecte tool.

Tech voor tanden

Wist je dat er hoogtechnologische tandenborstels bestaan die je voortgang bijhouden? Zo kwam Oral-B op de proppen met de Disney Magic Timer-app die je kinderen helpt om langer te poetsen. Hoe? Terwijl je kroost hun tanden poetst, kunnen ze een geheime afbeelding onthullen. Hoe langer ze poetsen, hoe meer ze van de afbeelding te zien krijgen. Geen paniek, er werd ook aan volwassenen gedacht. De Oral B-app is een persoonlijke poetsassistent die meet hoe goed je in welke zones van je mond poetst. Je tandarts kan zelfs een persoonlijke routine voor jou programmeren, waardoor je gebit de perfecte verzorging krijgt.