Menu
Terug

10 tips voor een perfecte presentatie

16 oktober 2017

Of ze nu voor school, het werk of je sportvereniging is, een presentatie is zo’n moment waarbij je indruk maakt - of dat niet doet. Met onze tips land je gegarandeerd in de eerste categorie.

presentatie

1. Ken je publiek

Voor je zelfs maar één woord op papier zet, denk even na voor wie je deze presentatie geeft. Is het voor collega’s, je baas, het grote publiek? Voor wie je presenteert heeft immers een grote impact op wat je wilt of moet vertellen. Het bepaalt niet alleen voor een deel de inhoud, maar ook hoeveel context je moet geven, waar je meer of minder nadruk op legt, welke terminologie je gebruikt en welke achtergrondkennis je mag veronderstellen. De presentatie moet interessant en begrijpelijk zijn voor het publiek, niet alleen voor jou.

2. Ideale voorbereiding

Een goede presentatie maak je niet door de inhoud van een Word-document te copy-pasten, er wat in te knippen en de rest te converteren naar opsommingstekens. Je bent dan wel snel klaar, maar het resultaat is noch mooi, noch interessant. Trek voldoende tijd uit om je presentatie op te bouwen, zeker als ze erg belangrijk is. Van de wekelijkse statusupdate van je project moet je geen kunstwerk maken, maar als je een groot project wilt verantwoorden of een kritieke presentatie moet geven bij klanten, neem dan je tijd om het goed aan te pakken.

3. Wat wil je bereiken?

Bepaal eerst je doel: wat is je belangrijkste boodschap? Denk dan na over hoe je tot die boodschap wilt komen, langs welke weg je het publiek meeneemt naar die eindbestemming. Je presentatie moet een verhaal zijn dat de reis illustreert. Laat je niet afschrikken als je daarvoor soms van de meest logische volgorde moet afwijken. Focus op het verhaal, zodat het publiek blijft volgen. Gebruik het verhaal als een kapstok voor je slides.

presentatie

4. Een goede template

Gebruik geen standaardinstellingen, maar creëer een eigen template. Niet alleen maakt dat het werk een pak makkelijker en kun je snel een aanpassing maken, het ziet er ook veel leuker en professioneler uit. Kies voor duidelijke lettertypes (geen schrift, of hemeltje, zeker geen comic sans), een eenvoudig kleurenpalet en indien gewenst een bedrijfslogo. Geef je regelmatig presentaties, dan is een goede template een deel van je werk!

presentatie

5. Wees duidelijk

Het lijkt overbodig, maar we kunnen dit niet genoeg benadrukken. Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk is. Laat je publiek niet hangen na een lange redenering in de hoop dat ze zelf tot de juiste conclusie komen. Verdwaal niet in overbodige context. Geef duidelijk en concreet aan wat je boodschap is en geef context waar nodig. Een lange redenering kan, maar alleen als ze daadwerkelijk bijdraagt tot het begrip van de uiteindelijke boodschap. Extra informatie zet je beter op hand-outs.

6. Kies de juiste beelden

Maak geen slides die vol tekst staan, want dat is één van de belangrijkste fouten. Terwijl jij het concept uitlegt, is het publiek aan het lezen in plaats van te luisteren. Beperk tekst tot twee, drie lijnen of zelfs maar een paar woorden. Vul je slide met een sprekende afbeelding of foto: een goed beeld zegt meer dan duizend woorden! Probeer je afbeeldingen binnen een thema te houden; zo versterk je het concept van een verhaal.

7. Jij staat centraal

Software zoals PowerPoint geeft je heel veel opties om een slide op te fleuren. Animaties, kleurtjes, speciale effecten, ... En toch, wees er spaarzaam mee. Een goed gekozen animatie verduidelijkt een concept dat je wilt uitleggen of vestigt de aandacht op een belangrijk detail. Te veel of slecht gekozen animaties wekken de indruk dat je een gebrek aan substantie probeert te verhullen achter een laagje decoratie. Denk er aan dat jij centraal moet staan en niet de slides.

presentatie

8. Voorzie hand-outs

Je slides dienen ter ondersteuning van je verhaal en je presentatie. Dat betekent dat je er absoluut niet alles in kwijt kunt. Achtergrondinformatie, verdere voorbeelden, extra berekeningen of cijfers, een gedetailleerd overzicht van een redenering: die dingen kun je allemaal kwijt in de hand-outs, die je na de presentatie beschikbaar maakt. Geef ze niet op voorhand, zo vermijd je dat het publiek afgeleid is.

presentatie

9. Presenteren is een kunst

Net zoals je slides niet vol tekst mogen staan, is het absoluut taboe dat je gewoon tekst afleest. Het geeft de indruk dat je niet vertrouwd bent met het onderwerp. Je presentatie mag best entertainend zijn. Zeker als ze wat langer is, voorzie je best hier en daar een anekdote, grap of woordspeling. Straal rust en zekerheid uit, vermijd dramatische en overmatige gebaren. Spreek duidelijk en langzaam, en maak oogcontact met het publiek. Oefen je presentatie een aantal keer, zonder onderbrekingen alsof het echt is.

10. Denk ook aan de praktische dingen

Een goede voorbereiding neemt een groot deel van de stress weg. Zorg ervoor dat de organisator je presentatie ruim op tijd heeft en geef aan wat je nodig hebt. Gebruik je een eigen laptop, zorg dan dat die niet plots onverwachte acties uitvoert zoals een virusscan of update. Zorg voor een afstandsbediening om je presentatie te sturen en om dingen aan te wijzen. Kom ruim op voorhand aan, zodat je alles kunt nakijken. Zet een glas water klaar. Even drinken creëert wat tijd als er een vraag gesteld wordt of als je even wilt pauzeren.

Wat is jouw ultieme presentatie-tip?