Menu
Terug

11 verrassende foto- en videofuncties op je smartphone

13 augustus 2020

Dat je met een moderne smartphone schitterende foto’s en filmpjes kunt maken, dat wist je al. Maar wist je dat de camera van je mobiele telefoon nog veel meer kan? Laat je verrassen door deze elf tips!

#1 Tel je camera’s

Elke smartphone bevat tegenwoordig twee of meer camera’s. Standaard zit er een aan de voorzijde (de kant met het scherm): dat is de selfiecamera. Aan de achterzijde zitten er een of meer camera’s. Hoe meer, hoe beter, want voor sommige extra functies heb je meerdere lenzen nodig. Maar ook met een camera zijn sommige van onze tips mogelijk. Dus welke smartphone je ook hebt, je kunt zeker aan de slag!

camera, smartphone, foto, tips
camera, smartphone, foto, tips

#2 Ken je camera

Niet alle functies en tips die we vermelden, zal je op elke smartphone vinden. Sommige zitten alleen op de geavanceerdere (en dus duurdere) modellen. Fabrikanten gebruiken ook verschillende namen voor hetzelfde. De functie om de achtergrond wazig te maken, heet soms ‘Bokeh’, soms ‘Portret’, soms ‘Diafragma’, soms ‘Lensvervaging’, … Het is even zoeken, maar dat is deel van het plezier.

#3 Inzoomen

Heeft je camera meerdere lenzen, dan zit daar vaak een telelens bij. Als je die gebruikt, zoom je in op je onderwerp. Gebruik die lens om een portret te maken. Met de standaardlens moet je te dicht bij de persoon komen en dan wordt die vervormd weergegeven, met een grote neus als gevolg. Heeft je smartphone maar een lens? Overweeg dan om een lenskit met voorzetlensjes. Zet de telelens die daarbij zit voor je camera, en je krijgt hetzelfde effect.

camera, smartphone, foto, tips
camera, smartphone, foto, tips

#4 Maak iedereen mooier

Met de functie 'Beauty' (Schoonheid) worden je foto’s, en op sommige smartphones ook video’s, meteen bewerkt zodat personen er beter op staan. De camera zal automatisch rimpels en pukkeltjes wegwerken of verminderen. Soms worden ook de ogen groter gemaakt, of het gezicht slanker. Vaak kun je dat effect inperken - een goed idee als je niet met ogen in mangastijl op de foto wilt staan.

#5 Onscherpe achtergrond

Met de bokeh-functie kun je de achtergrond van je foto onscherp maken. Zo gaat alle aandacht naar je onderwerp. Gebruik het voor portretten, maar ook voor mooie close-ups van kleine voorwerpen en bloemen. Vaak kun je in de camera de sterkte instellen, en op sommige toestellen kun je zelfs nadien nog instellen welk deel van de foto onscherp moet worden. Tip: maak het effect niet te scherp, want dat oogt niet realistisch.

camera, smartphone, foto, tips
camera, smartphone, foto, tips

#6 Foto’s met nachtmodus

Vroeger kon je met een smartphone alleen overdag foto’s maken, als er genoeg licht was. Met de Night Mode is dat verleden tijd. Als je die activeert, maakt je camera razendsnel na elkaar een reeks foto’s, en voegt het licht daaruit samen. Resultaat: een foto die voldoende belicht is en toch scherp. Hoewel je voor de Night Mode geen statief nodig hebt, hou je het toestel zo stabiel mogelijk.

#7 Zie meer met HDR

Soms is er ook te veel licht. Normaal moet je camera dan kiezen: de schaduwen pikzwart maken of de lichte delen compleet wit, zonder detail. Met HDR los je dat op. De camera combineert verschillende opnames die vlak na elkaar gemaakt worden. Zo zie je overal detail, zowel in de schaduw als in de lichte delen. Gebruik HDR als je een portret in tegenlicht wilt maken. Zo worden de persoon en achtergrond mooi belicht.

camera, smartphone, foto, tips
camera, smartphone, foto, tips

#8 Toon alles in een panorama

De nieuwe smartphones hebben vaak een groothoeklens, maar ook dat is soms niet breed genoeg om een heel landschap te tonen. Dan brengt de panoramamodus soelaas. Hierbij beweeg je de camera van de ene kant naar de andere. Hij maakt een hele reeks opnames en voegt die samen tot een beeld dat 180 of zelfs 360 graden om je heen toont. Extra tip: hou de camera dicht tegen je aan en maak een vloeiende beweging.

#9 Maak een timelapse

Een timelapse is een filmpje dat op korte tijd iets toont wat in het echt heel lang duurt: wolken die voorbijtrekken, de ronddraaiende sterrenhemel, ... Met je smartphone moet je alleen het begin en het einde van de opname markeren; de camera doet de rest. Zet je smartphone op een statiefje. Een timelapse is nog leuker om naar te kijken als de camera zelf beweegt. Daarvoor gebruik je een handig ministatiefje dat heel langzaam ronddraait.

camera, smartphone, foto, tips
camera, smartphone, foto, tips

#10 Vertraag de beweging

Met slow motion doe je het omgekeerde als met timelapse: je toont een beweging veel trager dan in het echt. Je kunt de snelheid zelf instellen, bijvoorbeeld 2x, 4x, 8x vertraagd, … Soms gaat het zelfs tot 30x of meer. Die grootste vertraging gebruik je voor korte gebeurtenissen. Als je iets wat in het echt tien seconden duurt met 30x slow motion filmt, wordt je filmpje vijf minuten lang!

#11 Schilder met licht

Als je smartphone de functie 'Light Painting' bevat, kun je tekenen met licht. Je smartphone moet op een statief staan en je hebt een lichtbron nodig zoals een zaklamp. Het werkt best als je met twee bent: iemand bedient de camera en iemand tekent met de lichtbron patronen. Je kunt deze functie ook gebruiken om autolichten tot een lange streep te laten worden. Hiervoor gebruik je een statief of hou je de camera stevig vast.

camera, smartphone, foto, tips
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()