MM logo red

Inhoud

Dit zijn de beste apps om documenten te scannen

unknown description

Of het nu is om je belastingaangifte in te vullen, onkosten te claimen of om een document dat je moet ondertekenen terug te mailen: soms zou het handig zijn als je een scanner had. Met je smartphone en de juiste app heb je daarvoor geen apart toestel meer nodig. Dit zijn onze vijf favoriete apps om papier om te zetten naar digitaal. Scannen doe je zo!

Camscanner

Camscanner

CamScanner is een heel krachtige app om documenten te digitaliseren. Het addertje onder het gras is dat je voor de geavanceerde functies een abonnement moet nemen (41 euro per jaar). De volledige app is natuurlijk alleen het geld waard als je heel vaak moet scannen. De gratis versie volstaat als je maar heel af en toe iets scant. De app zet foto's automatisch om in doorzoekbare tekst (maximaal vier keer in de gratis versie), en toont meteen na het scannen een voorvertoning van die tekst. Zo kun je meteen corrigeren of alles correct werd omgezet. In de gratis versie wordt op de scan een watermerk geplaatst. De betalende versie biedt ook automatische synchronisatie met Box, Dropbox en Google Drive, en wachtwoordbeveiliging voor vertrouwelijke PDF-bestanden.

Android - iOS

Genius scan

Genius scan

Genius Scan is een handige app om snel bonnetjes, facturen of notities te digitaliseren. De app is heel goed in het herkennen van de randen van documenten. De app corrigeert ook het perspectief, zodat het niet uitmaakt of je de camera goed recht houdt. Het contrast wordt automatisch verhoogd zodat de tekst heel goed leesbaar is. Het gescande document wordt bewaard als PDF-bestand. De gratis versie van de app voegt er echter geen tekstherkenning aan toe; hiervoor moet je upgraden naar de betalende versie (4,99 euro). Wil je ook automatische synchronisatie met de cloud, dan heb je een Genius Cloud-abonnement nodig (2,99 euro per maand).

Android - iOS

Google drive

Google drive

Google Drive is de cloudopslag die bij je Google-account hoort. Met de bijhorende gratis app is het kinderspel om documenten te scannen. Je tikt gewoon op het Plus-teken en kiest voor Scannen. De app opent dan de camera van je smartphone zodat je een foto van het document kunt maken. Je krijgt dan een voorvertoning te zien waarop je nog zaken kunt corrigeren. Wat het vaakst misgaat, is dat maar een deel van het document geselecteerd wordt; je kunt dat makkelijk corrigeren via de crop-tool. Zodra alles klopt, tik je op Opslaan. Je geeft het document een titel en dan wordt het automatisch in je Google Drive bewaard als een doorzoekbaar PDF-bestand.

Android - iOS

Scannable by evernote

Evernote-Scannable

Scannable is interessant voor iOS-gebruikers die Evernote gebruiken, een app om allerlei soorten documentatie te bewaren. Scannable is heel goed in het herkennen van verschillende soorten documenten en het optimaliseren van de tekst. Je kunt een gescand document bewaren als afbeelding of als PDF. Om het document te delen, biedt Scannable slechts twee opties: e-mail of bewaren als notitie in Evernote. Als je een Premium-abonnement op Evernote hebt, wordt de PDF automatisch omgezet naar doorzoekbare tekst.

iOS

Scanner pro

Scanner pro

Scanner Pro is een uitstekende app voor iOS-gebruikers. De app was een tijd lang los te koop, maar schakelde vorig jaar over naar het freemium-model: je kunt de app gratis gebruiken, maar voor de geavanceerde functies moet je betalen. De gratis versie maakt haarscherpe scans die bewaard worden met een watermerk. Met de Plus-versie (3,99 euro per maand) krijg je tekstherkenning in 26 talen, scans zonder watermerk, wachtwoordbeveiliging voor gevoelige documenten, en automatische synchronisatie met Dropbox, Google Drive of Evernote.

iOS

Wil je meer dan scannen?

Wil je meer dan scannen?

Een eenvoudige printer kan alleen maar printen. In een thuiskantoor kan het handig zijn voor een multifunctional of all-in-one printer te kiezen. Met zo'n toestel kun je documenten inscannen en als PDF- of Word-document bewaren. Handig om een artikel uit een tijdschrift door te sturen naar een collega of in je Google Drive te bewaren. Je kunt ingescande documenten ook meteen laten afprinten: dan heb je thuis je eigen kopieerapparaat.