Menu
Terug

6 apps om e-books te ontdekken

20 oktober 2017

Hoewel het papieren boek weer helemaal aan een revival bezig is, kun je natuurlijk ook perfect een e-book lezen op je smartphone of tablet. Maar hoe begin je eraan? Eerst en vooral een app vinden die bij jou en je leesgedrag past. Wij helpen je graag op weg met deze zes suggesties.

#1 Aldiko Book Reader

Platform: Android, iOS

Wie zijn digitale boekenkast al flink vulde en op zoek is naar een app om zijn verhalenbundels mee te openen, moet de Aldiko Book Reader-app zeker eens uitproberen. Je kunt er dus geen nieuwe boeken in aankopen, maar dankzij een simpele tool kun je je eigen boeken in een handomdraai importeren. De gratis versie ondersteunt zowel PDF- als EPUB-bestanden, waardoor je zo goed als alle ebooks kunt openen. Ben je een post-it kind of person, dan kun je in de betalende versie, die 5,49 euro kost, oneindig veel aantekeningen en notities maken. Deze app is zowel beschikbaar in de Google Play Store als in de Apple App Store, dus je hebt geen reden om hem niet uit te testen.

E-book lezen op een e-reader

#2 Kobo

Platform: Android, iOS

We kennen Kobo al een tijdje als producent van ebook-readers, maar het bedrijf kwam op de proppen met een gratis app die het mogelijk maakt om ebooks op je tablet of smartphone te lezen. Daarnaast maakt hij verbinding met een webshop waar je zo'n vijf miljoen titels kunt kopen en geeft hij nog eens relevante suggesties op basis van je leesgedrag. Wie geen zin heeft om naar de boekenwinkel of bibliotheek te gaan, kan dus op eender welk moment van de dag, waar hij ook is, een boek bestellen. Enkele seconden later kun je het beginnen lezen in de app: ideaal voor wanneer je een boekenreeks aan het lezen bent en dus niet kunt wachten op het vervolg. Dus, laten we eerlijk zijn: waar wacht je nog op?

E-book lezen op je smartphone

#3 Goodreads

Platform: Android, iOS

Deze app staat bekend om de beste boekensuggesties aller tijden. Ze maakt het mogelijk om een lees-challenge op te starten en ze volgt je vooruitgang. Daarnaast vormt de app een soort van sociaal platform, waarbij je mensen kunt volgen en in de gaten kunt houden welke verhalen zij momenteel aan het lezen zijn. Zo ook je favoriete auteurs: wat lezen zij? Hoe snel lezen zij? En ook voor de niet-digitale lezers is Goodreads enorm handig: je scant je echte boeken met de camera van je smartphone in en voor je het weet is je hele boekenkast gedigitaliseerd. Ja hoor, zomaar met de streepjescode op de achterflap. Je kunt dan aanduiden welke je al gelezen hebt en welke niet, en zelfs een volgorde opstellen.

#4 Audible

Platform: Android, iOS

Zit je regelmatig in de wagen of heb je eigenlijk niet zo veel zin om een boek te lezen? Dan kun je er ook voor kiezen om naar een verhaal te luisteren. Het kan erg rustgevend zijn en het kan je even kalmeren. In de file of op de trein, thuis in de zetel of in bad: een audioboek neem je met de Audible-app overal met je mee. De meeste verhalen die je kunt downloaden, zijn Engelstalig, maar ze worden zo helder voorgelezen dat dat absoluut niet stoort. Je kunt zelf het leestempo instellen en heb je zin om even over te schakelen naar de leesversie? Geen probleem, want die krijg je er vaak zomaar bij. Die afwisseling is ideaal voor wie het lezen wat dynamischer maakt en kan ook voor jongeren interessant zijn.

#5 Wattpad

Platform: Android, iOS

Ontdek je graag nieuwe schrijvers of heb je altijd al ambities gehad om zelf een boek te schrijven? Op Wattpad lees je verhalen van onbekende auteurs en ontdek je dus titels die je op geen enkel ander platform tegenkomt. Heb je zin om het schrijven zelf eens een kans te geven, dan kun je jouw verhaal rechtstreeks delen in de app. Zo kun je ook aftoetsen of jouw stijl aanslaat en of je geknipt bent om er professioneel in verder te gaan. Het is dus een springplank voor onbekend talent, maar voor de leesliefhebber ook een buitenkansje aangezien niet alleen de app, maar ook het overgrote merendeel van de verhalen volledig gratis is. Wij koesteren alvast een voorliefde voor deze underdog onder de lees-apps.

e-book lezen terwijl je een kopje koffie drinkt

#6 Serial Reader

Platform: Android, iOS

De opkomst en de steeds toenemende populariteit van televisieseries werkt bingewatching sterk in de hand. We liggen ganser dagen te luieren in onze zetel en zitten vol overgave richting Game of Thrones of House of Cards te staren. Maar zou dat seriegevoel ook werken binnen de boekensector? De makers van Serial Reader vroegen het zich af en voederen hun leden iedere dag een hapje van hun favoriete verhalen. Je bent dus verplicht om te wachten op je volgende dosis literatuur en kun je op heel wat verschillende soorten boeken abonneren. Het is een nieuwe, doeltreffende manier om je leesmicrobe terug op te pikken, want hier speelt de fictiewereld hard to get.