Menu
Terug

6 apps voor afstandsbediening

Controle met je smartphone
Leestijd minuten
10 november 2017

Voel je jezelf ook wat vreemd als je eerst met je smartphone een film opzet, om dan via een andere afstandsbediening je televisie te bedienen? Waarom kan dat niet met je smartphone? Antwoord: het kan wel degelijk en deze apps bewijzen dat.

#1 SURE Universal Smart Remote

Platform: Android, iOS

SURE is een volledige oplossing voor je entertainmentsysteem. De app is eenvoudig te configureren om al je apparaten te besturen, van je settopbox tot je tv en mediaspeler. Maar er is meer. SURE kan via DLNA ook media van je smartphone naar je televisie of mediaspeler streamen. Hij ontdekt zelf al DLNA-servers en gedeelde mappen op je thuisnetwerk. De ingebouwde back-upfunctie laat je toe om al je configuraties en afstandsbedieningen in de cloud te bewaren. Als je een nieuwe smartphone in gebruik neemt, is SURE opnieuw installeren en de back-up herstellen het enige wat je moet doen en je kunt weer aan de slag. SURE werkt voor heel wat apparaten met WiFi, maar voor de beste resultaten moet je beschikken over een IR-blaster.

Apps voor afstandsbediening - #1 SURE Universal Smart Remote

apple-play-store_Long

Apps voor afstandsbediening - Unified tv

#2 Unified TV

Platform: Android

Unified is bekend als afstandsbediening voor je computer en al zijn programma’s (zoek op ‘Unified remote’ in je browser). Unified TV is hun gespecialiseerde app voor home-entertainment. De app gebruikt handmatig gecreëerde lay-outs voor meer dan tachtig apparaten, waaronder televisies, projectors, AV-receivers, mediaspelers en spelconsoles. Door die handmatige aanpak hoef jij veel minder configuratiewerk te doen, maar is de lijst met ondersteunde apparaten wat beperkter. Kijk dus best even na in de lijst of de jouwe er bij staan. Unified TV werkt alleen via infrarood (IR), maar op de website worden verschillende oplossingen aangeboden. Daaronder zit bijvoorbeeld een IR-blaster die je aansluit op je thuisnetwerk en die dan door de app gebruikt kan worden.

#3 Fabrikanten-app

Platform: Android, iOS

Het is zelden een universele oplossing, maar het is soms wel de snelste. Elke tv-fabrikant biedt een app aan waarmee je de televisie kunt besturen. Die moet daarvoor wel op je thuisnetwerk aangesloten zijn. Functies variëren van merk tot merk, maar er is meestal meer dan enkel een afstandsbediening. Zo krijg je snel toegang tot smart-tv-apps, kun je media van je smartphone naar de tv sturen, en kun je sommige instellingen aanpassen. Soms is er ook een tv-gids beschikbaar en kun je opnames op een USB-schijf programmeren. Beschikt je tv over stem(zoek)commando’s, dan kun je daarvoor de microfoon van de smartphone gebruiken. En een virtuele touchpad op het smartphonescherm is handig voor de browser op je tv. Kijk ook na of je andere apparaten geen eigen app hebben.

Apps voor afstandsbediening - fabrikanten app
Apps voor afstandsbediening - peel smart remote

#4 Peel Smart Remote

Platform: Android, iOS

Peel is een app die focust op je tv-ervaring. Met de ingebouwde IR-blaster van je smartphone of een apart aan te kopen IR-extender bedien je de meeste populaire televisies en media-apparaten. Indien het toestel dat ondersteunt, kun je Peel ook gebruiken om de app via WiFi te bedienen. De echte meerwaarde van Peel zit in de ingebouwde tv-gids. Geef eenvoudig het land en postcode in, en je krijgt een overzicht van de plaatselijke televisieaanbieders. Selecteer de jouwe en je krijgt een overzicht van al je kanalen. Peel toont met mooie pictogrammen welke programma’s of films er nu spelen. Een klik op het programma start het op tv of geeft je meer info, inclusief andere momenten waarop de film of het programma te zien is.

apple-play-store_Long

#5 AnyMote Universal Remote

Platform: Android, iOS

Met AnyMote maak je de remote die perfect bij je past. Nadat je al je apparaten hebt geselecteerd, kun je de lay-out van de remote volledig naar wens aanpassen. Verplaats knoppen, geef ze een speciale kleur, een nieuw pictogram of tekst. En sterker nog, je kunt ook macro’s aanmaken zodat je met een toetsaanslag verschillende commando’s na elkaar uitvoert. Je kunt ook toetsen van verschillende apparaten combineren op een scherm, zodat je heel de thuisbioscoop bedient zonder van afstandsbediening te veranderen. Het enige nadeel: AnyMote ondersteunt een vrij beperkte selectie smartphones en werkt het best op een apparaat met ingebouwde IR-blaster. Maar vermits je het gratis kunt proberen, is een test de beste manier om na te gaan of dit je ultieme remote is.

apple-play-store_Long

Apps voor afstandsbediening - logitech harmony hub

#6 Logitech Harmony Hub

Platform: Android, iOS

Wie geen smartphone of tablet met IR-blaster heeft en een alles-in-één oplossing wenst, kan terecht bij Logitech. De Harmony Hub bedient niet alleen apparaten via IR, maar ook via WiFi en Bluetooth. Niet alleen je mediaspulletjes, maar ook slimme thermostaten, lampen of sloten. Configureer de app met alle apparaten die je wenst te bedienen, het zijn er meer dan 270.000, gewoon door te kiezen uit een lijst op merk en model. Je krijgt niet alleen een remote voor elk toestel, maar je kunt ook activiteiten configureren die een aantal acties na elkaar uitvoeren. Zo zet je met een toets heel je thuisbioscoop aan, en dim je desgewenst zelfs de lichten. De Harmony Hub kan samen met de IR-apparaten die hij bedient netjes in de kast, zodat de woonkamer er netjes opgeruimd uitziet.

apple-play-store_Long

Welke app verkies jij?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()