Menu
Terug

6 tips voor een betere portretfoto

16 oktober 2017

Of je nu een nieuwe profielfoto voor Facebook nodig hebt of gewoon een leuk portret van je partner of kinderen wilt maken, met deze zes tips maak je de mooiste portretfoto’s.

1 Weet wat je wilt op jouw portretfoto's

Er bestaan verschillende soorten portretten. Bij ‘headshots’ vult het gezicht bijna de hele foto - denk aan een klassieke pasfoto. Op andere types is meer van het lichaam zichtbaar: de schouders, het bovenlichaam, het hele lichaam, … Bedenk vooraf wat voor foto’s je wilt maken en bespreek dat met je model zodat die eventueel gepaste kleding kan voorzien. Wissel tijdens de shoot de verschillende soorten af - dat maakt het leuker voor het model en voor jezelf.

2 Zoom in

Voor headshots vermijd je best om met een groothoeklens te fotograferen. Omdat je met zo’n lens dichtbij je model moet komen, krijg je lelijke vervormingen zoals een veel te grote neus (een probleem met bijna elke smartphonefoto). Houd afstand van je onderwerp en zoom in. Heb je een reflex- of systeemcamera, gebruik dan een lens met langere brandpuntsafstand (50 mm of meer op een camera met cropsensor, 70 mm of meer op een camera met full-frame sensor).

portretfotografie

3 Let op de ogen

De ogen zijn de spiegel van de ziel, luidt het gezegde. In een portret zijn de ogen heel belangrijk. Zorg ervoor dat ze scherp op de foto staan. Plaats een autofocuspunt op een oog en stel daarop scherp. Sommige camera’s bieden gezichts- of oogherkenning, waarbij dat automatisch gebeurt. Houdt je model zijn of haar hoofd schuin ten opzichte van de camera, stel dan scherp op het oog dat het dichtst bij de camera staat.

portretfotografie

4 Ook de achtergrond telt

Een klassiek portret draait om de geportretteerde, niet om de omgeving. Kies daarom een neutrale achtergrond die niet afleidt. Dat hoeft geen witte of grijze muur te zijn - zolang de achtergrond niet te druk is (felle graffiti bijvoorbeeld) kan het. Gebruik een grote diafragmaopening (laag diafragmagetal) om de achtergrond onscherp te maken. Kijk ook goed uit voor obstakels zoals takken of lantaarnpalen die uit het hoofd van je model lijken te groeien.

5 Blijf op ooghoogte

Voor een klassiek portretphoto houd je de camera op ooghoogte van je model. Dat geeft het natuurlijkste resultaat en geeft de kijker de indruk dat hij of zij rechtstreeks naar het model kijkt. Je kunt ook voor een iets lager standpunt kiezen: daardoor lijkt de geportretteerde groter en imposanter. Fotografeer niet van bovenaf. Bij kleine kinderen ga je hurken of neerzitten zodat je op hun ooghoogte komt..

6 Plaats je onderwerp

Voor een klassieke pasfoto moet het hoofd net in het midden van het beeld staan. Vaak is het echter interessanter als je je onderwerp niet centraal plaatst. Probeer eens om je model wat meer naar links of rechts te plaatsen, en in plaats van naar de camera in de vrijgekomen ruimte te laten kijken. Lege ruimte boven het hoofd is nergens voor nodig: durf gerust de bovenkant van het hoofd tegen de rand van de foto te zetten.

portretphoto