Menu
Terug

Presets in Adobe Lightroom? Zo ga je ermee aan de slag

25 juli 2019

Presets zijn een makkelijke manier om foto's te bewerken in Adobe Lightroom. Je kunt ze vergelijken met filters in Instagram: met één klik pas je je foto aan. Hoe dat werkt, lees je hier.

Lightroom in de wolken

We hebben het in dit artikel over presets of voorinstellingen in Adobe Lightroom. Dit programma om foto's te bewerken kun je gebruiken op een computer (Windows en Mac), maar ook op een tablet of smartphone met Android of iOS. Lightroom bewaart al je foto's in de cloud. Van daaruit worden ze gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Je kunt dus vanop elk apparaat al je foto's zien en bewerken. Lightroom komt standaard met 1 terabyte opslag, goed voor ongeveer 20.000 foto's in RAW-formaat. Adobe maakt ook Lightroom Classic, een klassiek softwareprogramma om foto's te bewerken. Daarover hebben we het dus niet.

1. Een foto bewerken in Lightroom

Om een foto te bewerken in Adobe Lightroom, klik je op het Bewerken-pictogram (de schuifregelaars) rechtsboven. Aan de rechterkant zie je alle gereedschappen waarmee je je foto's kunt bewerken, logisch ingedeeld in verschillende groepen, zoals Licht en Kleur. Helemaal onderaan zie je de knop Presets (Voorinstellingen in de Nederlandse versie). Klik hierop om het Presets-deelvenster te openen.

2. Presets verkennen

In het het deelvenster Presets (Voorinstellingen) staan de standaardvoorinstellingen die met Adobe Lightroom meegeleverd worden. Ze staan gegroepeerd in twee grote groepen. De bovenste groep bestaat uit Color (Kleur), Creative (Creatief) en B&W (Zwart-wit). Deze werken op de hele foto om kleur, contrast, verzadiging en andere eigenschappen aan te passen. De onderste groep bevat voorinstellingen die slechts een aspect aanpassen, zoals de scherpte, korrel of donkere hoeken. Klik op een van de deelgroepen om de bijbehorende voorinstellingen te zien.

3. Presets toepassen

Om het effect van de voorinstellingen in Lightroom te bekijken, volstaat het om je muisaanwijzer even boven de voorinstelling in het deelvenster Presets te houden. Je ziet dan meteen welk effect de voorinstelling op de foto heeft en kunt rustig de beste voorinstelling kiezen. Als je een voorinstelling op de foto wilt toepassen, klik je in het deelvenster op de voorinstelling. Bedenk je je, klik dan in het Edit-menu op Undo om de voorinstelling te verwijderen. Je kunt overigens op eender welk moment een foto in zijn oorspronkelijke staat herstellen en dus alle bewerkingen ongedaan maken via het commando. Ga via de menubalk naar Photo > Reset to Original (Foto > Herstellen naar origineel).

4. Alle voorinstellingen tonen

Het deelvenster Presets toont geen voorinstellingen die niet volledig compatibel zijn met de foto die je momenteel bewerkt. Je kunt deze verborgen voorinstellingen toch laten weergeven als je dat wenst. Klik daarvoor op het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en zet het vinkje achter Hide Partially Compatible Presets (Gedeeltelijk compatibele voorinstellingen verbergen) uit. Nu zie je alle beschikbare voorinstellingen voor jouw foto.

5. Je eigen Lightroom-presets maken

Je kunt ook eigen voorinstellingen voor Lightroom maken. Om dat te doen, gebruik je de gewone tools om een foto zo te bewerken als je wilt. Eenmaal je daarmee klaar bent, klik je op Presets om het deelvenster Presets (Voorinstellingen) te openen. Klik in dat deelvenster op het pictogram met de drie puntjes en kies Create Preset (Voorinstelling maken) in het pop-upmenu. Geef je voorinstelling een duidelijke naam, en kies welke aanpassingen mee opgenomen moeten worden in de voorinstelling. Klik op Save om ze te bewaren. Je vindt je zelfgemaakte presets in de groep User Presets (Gebruikersvoorinstellingen).

6. Voorinstellingen toevoegen

Na een tijdje geraak je wellicht uitgekeken op de voorinstellingen die met Lightroom meegeleverd worden. Je vindt gelukkig makkelijk nieuwe (gratis of betalende) voorinstellingen die je kunt toevoegen. Ik keek op de website van de Belgische Lightroom-expert Piet Van den Eynde. Als je je opgeeft voor zijn nieuwsbrief, krijg je tien gratis presets. Om die te installeren, klik je in het deelvenster Presets op het pictogram met de drie puntjes en kies Import Presets (Voorinstelling importeren) in het pop-upmenu. Navigeer naar de plaats op je harde schijf waar je de presets hebt gedownload en klik op Import. Let erop wel op dat je het juiste formaat kiest. Voor Lightroom zijn dat bestanden die eindigen op .xmp. Bestanden die eindigen op .lrtemplate zijn bedoeld voor oudere versies van Lightroom Classic.  De nieuwe presets zijn voortaan te vinden in een nieuwe groep met een eigen naam (in dit geval Lightroom Freesets).

7. Voorinstellingen beheren

Als je de vorige stap vaak herhaalt, krijg je na een tijd erg veel voorinstellingen. Het kan dan interessant zijn om weinig gebruikte voorinstellingen te verbergen. Klik in het deelvenster Presets op het pictogram met de drie puntjes en kies Manage Presets (Voorinstellingen beheren) in het pop-upmenu. Deselecteer de groepen die je wilt verbergen in het deelvenster Voorinstellingen. Wil je eerder verborgen groepen weer tonen, selecteer deze dan opnieuw. De instellingen om groepen te tonen of te verbergen zijn specifiek voor elke computer of elk apparaat waarop je Lightroom gebruikt. Je kunt op je tablet dus andere groepen tonen of verbergen dan op je smartphone of laptop.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()