Menu
Terug

Acht apps om je hersenen fit te houden

11 augustus 2021

Voor je brein moet je zorg dragen. Je hebt er tenslotte maar één en dat moet nog vele jaren mee. Al die pintjes in je studentencafé doen er trouwens ook geen goed aan. Hoog tijd voor een work-out van je grijze massa! Met deze apps houd je je hersenen fit tot ver voorbij je honderdste verjaardag!

Lumosity Brain Training

Wat een personal trainer doet voor je lichaam, doet Lumosity Brain Training voor je brein. Elke dag legt deze app je drie ogenschijnlijk simpele spelletjes voor die je hersenen stevig doen kraken en op de proef stellen. Door dagelijks te trainen, zie je hoe onder meer je logica, geheugen en taalvermogen er met rasse schreden op vooruitgaan.

Duolingo

“Hola, que tal?” Wie dat niet verstaat, is duidelijk nog niet aan de Duolingo-cursus Spaans begonnen. Aan de hand van leuke spelletjes leert de app je in een mum van tijd Noors, Japans, Esperanto of een andere wereldtaal. Dat is niet alleen handig als je op vakantie vertrekt, maar ook een effectieve manier om je hersenen dagelijks te trainen.

Piano Academy

Mensen die pianospelen hebben op latere leeftijd minder last van dementie en Alzheimer, volgens onderzoek. Haal dus snel de virtuoos in jezelf boven met Piano Academy. Een Mozart zal je er niet mee worden en de Koningin Elizabeth-wedstrijd winnen zal ook niet lukken, maar het helpt je wel voorbij ‘Broeder Jacob’ te geraken.

Sudoku.com

Na een aartsmoeilijke sudoku-puzzel staat je hoofd op springen. Dat zijn de groeipijnen van een trainend brein. Deze verdomd lastige puzzels zijn dan ook een excellente manier om je hersenen in topvorm in te houden. Met de Sudoku.com-app kun je altijd en overal puzzelen - op de campus, op de tram of - zoals velen - op het toilet.

Ten Percent Happier

Wie wil niet plots tien procent gelukkiger zijn? De meditatieapp Ten Percent Happier belooft dat klaar te spelen door komaf te maken met je dagelijkse stress en kopzorgen. Elke dag even in de lotushouding gaan en klaar is Kees! Door je gedachten leeg te maken, houd je grote kuis in je bovenkamer. En dat is een investering in de toekomst!

A Clockwork Brain

A Clockwork Brain is waarschijnlijk de leukste app om je brein mee te trainen. Een schattige, gouden robot leidt je van de ene uitdagende oefening naar de andere, en neemt zo alle soorten hersencellen onder handen. Omdat deze app zo leuk is, voelt het aan als spelen en niet als oefenen. Ideaal om na een lange werkdag je hersenen nog wat te stimuleren!

TED

Als je elke dag een nieuw ding bijleert, geef je je brein geen kans om te slabakken. En waar kun je dat beter doen dan bij TED? De TED-talks zijn korte presentaties waarin een spreker een bepaald onderwerp uit zijn eigen vakgebied bespreekt. Alles wordt in mensentaal uitgelegd, waardoor zelfs quantumfysica toegankelijk wordt voor gewone leken.

Happy Color

Toegegeven, het ziet er een beetje gek uit om als volwassene te ‘kleuren’ op je tablet of smartphone, maar het kan je wel zalig tot rust brengen. Op deze simpele Happy Color-app kleur je een kleurplaat in volgens een nummerschema. Veel denkwerk en stress komen er niet aan te pas. Ideaal voor wanneer je je hersenen een momentje rust wilt gunnen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()