Menu
Terug

Acht redenen om te kiezen voor een smartphone met 5G

11 november 2020

Er verschijnen steeds meer nieuwe smartphones die uitgerust zijn met 5G. Maar waarom zou je nu kiezen voor een toestel met 5G? Er zijn verrassend veel redenen om nu al de sprong te maken. Wij sommen er hier acht op.

Geen verre toekomst meer

Er wordt vaak gezegd dat 5G iets voor de verre toekomst is, maar dat klopt helemaal niet. In België is er al een eerste operator die een 5G-abonnement aanbiedt (Proximus) en in de toekomst volgen er ongetwijfeld meer. En de 5G-smartphones? Veel nieuwe smartphones hebben nu reeds 5G aan boord. Zeker de topmodellen, maar steeds vaker vind je 5G ook op middenklassers. Het is dus niet zomaar een hype. De technologie is nog vroeg in de uitrol, maar toch zijn er al aardig wat voordelen te plukken. Hier is ons lijstje!

5g, smartphone

1. Een 5G-smartphone is op alle vlakken de beste

Wist je dat je smartphone eigenlijk niet propvol aparte chips zit? De meeste functies zitten verpakt in een of twee grote chips. Zo ook de 5G-functionaliteit. Je vindt het enkel bij de nieuwste chipsets die ook op andere vlakken (zoals WiFi en Bluetooth) de nieuwste technologieën aan boord hebben. Voor de mobiele gamers: dit zijn vaak ook de snelste smartphones op de markt.

5g, smartphone

2. Presteert ook uitstekend op 4G

Een smartphone met 5G aan boord heeft natuurlijk ook de laatste 4G-technologie onder de motorkap zitten. Hoe en waar je ook surft, je doet dat altijd aan de hoogste snelheden die mogelijk zijn.

3. 5G is supersnel

Een 5G-netwerk heeft eigenlijk aardig wat pluspunten, maar de grote meerwaarde is natuurlijk dat je sneller surft en downloadt. Het verschil met 4G is immens groot. Een bestand (een film, bijvoorbeeld) dat voorheen minstens tien minuten nodig had om te downloaden, kan bij 5G in enkele tientallen seconden. Ja, dat lees je goed. Je gaat dat bijvoorbeeld heel erg merken als je onderweg een groot bestand moet binnenhalen en je niet via je WiFi-netwerk kunt werken. Ook als je in een vakantiehuisje even iets voor het werk of school moet doen, is die extra snelheid best handig.

4. Je hebt een snelheidsreserve

Wat je ook niet mag vergeten: 4G mag in theorie dan wel behoorlijk snel zijn, in de praktijk hangt het af van zaken zoals de afstand naar de zendmast en de hoeveelheid gebruikers in de buurt. Hierdoor ga je vaak trager surfen dan de operator belooft. Met 5G heb je echter aardig wat bandbreedte op overschot, zodat je zelfs bij een minder optimale verbinding nog altijd een hoge downloadsnelheid haalt. De helft van ‘heel veel’ is nog altijd ‘veel’.

5g, smartphone

5. Ook je laptop is sneller

Met 5G is je smartphone sneller, maar ook andere toestellen die via je smartphone surfen. Als je in een koffiebar je laptop bovenhaalt en via de hotspotfunctie online gaat, profiteert je computer mee van de snelheidsbonus. Zo kun je via je smartphone een videogesprek voeren en ondertussen vlot op je laptop blijven werken.

5g, smartphone

6. Beter om te gamen

5G is niet enkel sneller, er is ook minder vertraging (of lag) op verbindingen. Dat is een serieus pluspunt als je online gamet. In grote online battles hol je niet langer achter op tegenstanders die via WiFi meespelen.

7. Wereldwijd

5G is niet enkel een Belgisch verhaal. Overal ter wereld worden 5G-netwerken uitgerold. Dat betekent dat jouw 5G-smartphone ook in het buitenland de snelste verbinding krijgt. Handig als je in een vakantiehuisje op een regenachtige dag de hele familie zijn eigen film op Netflix wil bekijken. Of als je - hout vasthouden dat het niet hoeft - toch even moet inloggen op de bedrijfsserver of een ZOOM-vergadering moet bijwonen.

8. Klaar voor de toekomst

De eerste 5G-netwerken in ons land zijn nog maar het begin. De komende jaren zullen alle netwerken de overstap maken naar de 5G-technologie en daardoor nog sneller werken. De smartphones die nu verschijnen, zijn daar klaar voor. Wat je nu koopt, is dus ook geschikt voor wat komt!

5g, smartphone
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()