Menu
Terug

Alles wat je moet weten over 5G

05 maart 2019

In alle stilte wordt er gewerkt aan 5G, de opvolger van de 4G-netwerken waar je nu stilaan overal in België gebruik van kunt maken. Maar wat is 5G en wat zal het betekenen voor jou? En met welke toestellen ga je 5G gebruiken? Mediazine werpt een blik vooruit.

Totaal nieuw

Na 3G kwam 4G. En zo zal 4G opgevolgd worden door 5G. Einde verhaal? Niet helemaal, want de introductie van 5G betekent meer dan een mobiele verbinding die morgen iets sneller is dan gisteren. Het gaat om een stevige snelheidsverhoging, dat klopt. Dat zal zeker veranderen hoe je met je smartphone gaat werken. “In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zal 5G het 4G-platform niet geheel vervangen, maar wel aanvullen”, merkt Orange ook op.

Futuristisch klinkende toepassingen

Maar er is meer. De nieuwe 5G-netwerken gaan een rol spelen bij heel wat futuristisch klinkende toepassingen, zoals autonome voertuigen en slimme infrastructuur die mee het verkeer regelt. Dankzij 5G ga je persoonlijke toestellen krijgen die nu onmogelijk zijn omdat ze veel data up- en downloaden. Denk bijvoorbeeld aan een Augmented Reality-bril die je op straat zou dragen en die live informatie en graphics over wat je ziet, geeft. Klinkt vergezocht, maar hulpverleners of politiemensen zouden gebaat zijn met zoiets. Of wat dacht je van operaties die op afstand worden uitgevoerd door een getalenteerde, gespecialiseerde chirurg die misschien wel honderden kilometers verder zit? Klinkt even onwaarschijnlijk, maar het is een reëel plan. Het is aangetoond dat hoe groter de ervaring van de dokter, des te groter de kans dat een operatie geslaagd is. Op afstand opereren is dus bij zeldzame aandoeningen en in gevallen waarbij de patiënt niet vervoerd kan worden, zeker geen slecht idee.

5G

Moeilijk met 4G

Het zijn allemaal toepassingen die met 4G heel moeilijk te realiseren zijn, wegens te traag en niet gemaakt om met heel veel toestellen tegelijkertijd te werken. Dat laatste is niet onbelangrijk, want de huidige mobiele technologie heeft zijn beperkingen. Dat is in België onder meer gebleken bij de aanslagen in 2016, toen het telefoonverkeer verstoord raakte omdat het netwerk verzadigd werd door de vele oproepen van verontruste burgers. Er staat dus met 5G een grote verandering aan te komen, ook in ons land.

Wat doet 5G nu juist?

5G brengt dus drie dingen: een hogere downloadsnelheid, er zijn meer verbindingen mogelijk en er is amper sprake van vertraging. In de praktijk wordt er voor de hogere downloadsnelheid gesproken van 1 gigabit per seconde of 1.000 tot 1.250 Mbps, wat veel meer is dan de reële 40-45 Mbps die momenteel in België via 4G beschikbaar is. 5G zou in theorie nog veel sneller kunnen, zelfs tot 800 keer! In de praktijk zal dat niet snel gebeuren, want de rest van de internetinfrastructuur is daar niet klaar voor. Zelfs om 5G mogelijk te maken, moet een operator als Telenet nu al nieuwe glasvezellijnen leggen naar mobiele masten. Eerlijk gezegd is 1.000 Mbps al waanzinnig snel. Ter vergelijking: de snelste internetverbinding in ons land die je als consument kunt krijgen, biedt 200 Mbps.

Meer verbindingen

Het wordt dus ook mogelijk om veel meer verbindingen te maken. Het gaat dan niet enkel om momenten waarop iedereen massaal zijn smartphone vastneemt, zoals op oudjaar of na een ramp. Het 5G-netwerk moet er ook zijn voor de miljoenen sensors en apparaten die data draadloos doorsturen. 4G is betrekkelijk snel, maar er zit toch wel vertraging op vooraleer data begint te vloeien. Die vertraging of ‘lag’ is geen probleem bij smartphonegebruik, maar is te groot voor toepassingen zoals chirurgie op afstand of autonoom rijdende auto’s. 5G moet dus ook op dat vlak beter presteren.

Niet alleen voor je smartphone

Je zou kunnen stellen dat 5G de vijfde generatie is in mobiele netwerktechnologie. De opvolger van 4G, dus. Zoals bij 4G is 5G een ‘parapluterm’ voor meerdere zaken. De naam staat dus niet voor een bepaalde technologie, maar eigenlijk voor een verzameling van software en hardware die door operatoren zullen worden geïnstalleerd naargelang wat nodig is. 5G is echt heel breed, ook als het gaat om frequenties waarop het zal werken. Waar 3G en 4G werken op enkele frequentieblokken, gaat 5G op veel meer frequenties aanwezig zijn. Dat komt omdat er eigenlijk meerdere 5G-smaken gaan zijn. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor 5G-netwerken voor zogenaamde slimme Internet of Things-apparaten die continu online zijn. Dat kan van alles zijn: verkeerslichten, weersensors, bewakingscamera’s, geldautomaten, sensors in gebouwen en voertuigen, en nog veel meer. “Orange is een partner in het dronesproject waarmee de veiligheid in en om de Antwerpse haven door middel van onder meer sensors wordt verzekerd”, zegt de operator bijvoorbeeld.

5G

Andere frequenties

De 5G IoT-netwerken zullen meestal andere frequenties gebruiken. Omwille van technische redenen (elke frequentieband heeft zijn eigenschappen, bijvoorbeeld storingsongevoeligheid en bereik), maar ook om te zorgen dat er ruimte is voor de signalen van al die apparaatjes met 5G. Klinkt een IoT-netwerk als iets uit een sciencefictionfilm? Neen hoor, want in ons land zijn er nu al IoT-netwerken beschikbaar bij Orange, Proximus en Telenet, en andere. Weliswaar nog op basis van 4G-technologie en dus niet zo veelzijdig als wat 5G belooft.

Is 5G eigenlijk al klaar?

Ja en neen. We zijn nu op het punt aanbeland dat 5G min of meer bepaald is als een ‘standaard’. Er is dus een afspraak gemaakt over wat die term mag dragen. Dat gebeurt door een internationale organisatie waar makers van netwerkapparatuur (zoals Huawei en Nokia Siemens) en operatoren (zoals Proximus en Telenet) lid van zijn. Beslissen wat nu juist 5G zou worden, duurde heel lang. Er is lang nagedacht over wat een mobiel netwerk na 2020 moet kunnen en ook heel wat ingenieurs hebben jarenlang overlegd om te zien hoe dat technisch kon gerealiseerd worden. Omdat er overal ter wereld andere eisen zijn, komt het erop neer dat een standaard als 5G meerdere technologieën omvat. In China willen de operatoren het misschien wel anders aanpakken dan bij ons, bijvoorbeeld omdat de Chinese overheid andere frequenties beschikbaar stelt dan in Europa. Achter de creatie van 5G steekt dus veel werk en complexiteit, maar als consument heb je daar natuurlijk weinig last van. In Europa zal 5G overal hetzelfde betekenen, en ook elders in de wereld zou je toekomstige 5G-smartphone moeten werken.

5G

Waar staan we?

Verder dan je denkt. Terwijl er nog werd nagedacht over welke technologieën uiteindelijk zichzelf 5G mogen noemen, blijven bedrijven als Ericsson en Huawei natuurlijk niet bij de pakken zitten. Ze hebben de meeste zaken al klaar en zijn nu volop alles aan te testen, ook in ons land. In Hasselt werd begin 2018 een actief 5G-netwerkje opgestart door netwerkbedrijf Ericsson. Om zelf te experimenteren, maar ook om andere proeven te laten uitvoeren. Onder andere de Hogeschool PXL doet mee. Even later volgde een testnetwerk van Proximus en Huawei in Haasrode bij Leuven. Daarvoor hadden Proximus en Huawei al uitgebreid 5G binnenshuis getest. “Uit de tests kwamen snelheden tot wel 2,94 gigabit per seconde”, verklaart de operator trots. “Op dit moment zit 5G nog volop in de ontwikkelingsfase. Op basis van de resultaten van de real-life test heeft het nog de nodige finetuning nodig.” Telenet van zijn kant heeft al sinds 2017 een 5G-innovatiecentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe, samen met netwerkbedrijf ZTE.

Kom maar op met 5G!

Nog even geduld. De technologie mag er al bijna zijn, België is er nog niet klaar voor. Het probleem zit hem niet zozeer bij de operatoren, want die zijn volop bezig met voorbereidingen. Meer zelfs, België wordt internationaal gezien als een land dat een 5G-pioneer zou kunnen zijn. We hebben immers al zeer goede mobiele 4G-datanetwerken. Maar om 5G aan te bieden, moet je als operator over een gepaste vergunning beschikken. Die krijg je niet zomaar. De overheid veilt vergunningen om op bepaalde frequenties actief te zijn. En dat moet nog gebeuren voor 5G. Normaal gezien zou die veiling dit jaar moeten plaatsvinden, zodat de winnende operatoren snel hun 5G-aanbod kunnen uitrollen. Maar recent werd duidelijk dat het wat langer zal duren. “Een veiling in 2020 is het meest optimistische scenario”, liet minister van Telecom Philippe De Backer nog recent weten. Voor de 5G-veiling er kan komen, is er een aangepaste telecomwet nodig. Daar is op politiek vlak nog veel discussie over. Maar vooraleer we allemaal luidkeels roepen “typisch Belgisch”: ook in vele andere landen loopt het traag met de frequentieveilingen. Veilingen van frequenties brengen nu eenmaal aardig wat geld in het laatje van de overheden. 680 miljoen euro wordt er voor ons land geschat.

In de tussentijd

De overgang van 4G naar 5G is niet zo bruut als het lijkt. Omdat het nog even gaat duren om 5G tot bij alle consumenten te brengen, zetten operatoren nu al in op een tussenstap die al een stukje sneller gaat. 4.5G wordt bijvoorbeeld door Proximus uitgerold, terwijl andere operatoren kiezen voor 4G+. Telenet denkt bijvoorbeeld dit jaar al 800 Mbps te kunnen bieden via 4G+. Het goede nieuws: sommige smartphones, zoals de Samsung Galaxy S9 en Huawei Mate 20, zijn hier nu al klaar voor.