Menu
Terug

Alles wat je moet weten over een actiecamera

07 juli 2021

Er is bijna niets dat je anno 2021 niet met een smartphone kunt fotograferen of filmen … tenzij in extreme omstandigheden. Als het heel nat, ruw of avontuurlijk wordt, heb je een goede actiecamera nodig.

Meer dan actie

Ze heten dan wel ‘actiecamera’, maar deze toestellen kun je ook gebruiken om te fotograferen en te filmen op vakantie, feestjes, in speeltuinen, … Veel vloggers gebruiken ze omdat ze zo compact zijn dat je er overal een plaatsje voor vindt, en omdat ze zo licht zijn dat je ze makkelijk op een selfiestick kunt meedragen. Waarop moet je letten als je een actiecamera kiest?

Hoe scherp had je het gewild?

De sensor in een actiecamera heeft een bepaalde resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de camera vastlegt en hoe scherper het beeld. De topmodellen nemen vandaag op in 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixels). Dat geeft het scherpste beeld, tenminste als je het op een 4K-televisie of -computerscherm bekijkt. Heb je nog geen 4K-scherm, dan volstaat Full HD (1.920 x 1.080 pixels) of zelfs HD-resolutie (1.280 x 720 pixels). Dankzij de lagere resolutie past er ook meer video op een geheugenkaartje.

Frames tellen

Naast de resolutie is er nog een tweede eigenschap die de beeldkwaliteit bepaalt: de framerate. Dat is het aantal beelden per seconde dat de camera vastlegt bij het filmen. Standaard voor video is 30 frames per seconde (fps). Voor actie is 60 fps echter veel beter: de beweging gaat dan vloeiender en minder schokkerig. Video aan 60 fps kun je in een edit ook half zo snel laten afspelen: dan krijg je een mooi effect in slow motion. Bijna alle camera’s kunnen ook met hogere framerates opnemen, tot 120 fps of zelfs 240 fps. Bij het afspelen wordt de video dan automatisch vertraagd afgespeeld voor een 4x of 8x effect in slow motion. Bij deze zeer hoge framerates is de maximale resolutie meestal beperkt tot Full HD.

Alles zien

Er bestaan ook actiecamera’s (zoals de GoPro Hero Max) die in 360 graden filmen. Ze leggen dankzij twee lenzen de hele wereld rond de camera vast. Het voordeel daarvan is dat je niet moet kiezen wat je wilt filmen - bijvoorbeeld jezelf terwijl je op je mountainbike zit of het trail dat je afrijdt. De camera neemt gewoon alles in beeld. In nabewerking kies je welk deel van het beeld je wilt tonen en kun je heel gemakkelijk afwisselen.

Controleer wat je doet

Een actiecamera heeft een schermpje aan de achterkant. Afhankelijk van waar de camera staat, is dat niet altijd de beste positie om te zien wat je filmt. Als je de camera op een selfiestick draagt met de lens naar je toe, zie je de achterkant immers niet. Daarom hebben sommige camera’s een tweede schermpje aan de voorkant. Op dit ‘selfiescherm’ zie je meteen of je zelf goed in beeld staat.

Als de camera bijvoorbeeld boven op je helm gemonteerd staat, helpt ook een selfiescherm niet. Dan is het handig als een actiecamera verbinding kan maken met een app op je smartphone. Zo kun je via de app controleren of het beeld oké is.

Vloeiende video

Een actiecamera zal je vaak gebruiken terwijl je zelf beweegt met de camera, bijvoorbeeld met de camera op je helm of fietsstuur. Heel wat actiecamera’s gebruiken daarom een vorm van beeldstabilisatie om trillingen en beweging te compenseren. Soms is dat optische beeldstabilisatie, waarbij een element in de lens zelf beweegt. Maar steeds vaker wordt elektronische beeldstabilisatie gebruikt. De camera filmt dan een iets groter beeld en snijdt dat frame per frame bij om een zo stabiel mogelijk beeld over te houden. Het grote voordeel: bij elektronische stabilisatie zijn er geen bewegende onderdelen die stuk kunnen gaan.

Voor alle omstandigheden

Het grote voordeel van een actiecamera is natuurlijk dat je hem kunt gebruiken op plaatsen en in situaties waar een gewone camera of smartphone niet durven komen. Alleen al door hun compacte, vierkante vorm zijn ze minder kwetsbaar. Heel wat actiecamera’s zijn vandaag op zich al ‘waterdicht’. Voor je ermee in het zwembad duikt, moet je wel goed nagaan wat met ‘waterdicht’ bedoeld wordt! Bij sommige (goedkope) modellen betekent het alleen dat ze tegen regenwater kunnen. Andere toestellen zijn beter afgedicht en mogen inderdaad mee onder water, al is de maximale diepte beperkt tot bijvoorbeeld drie of tien meter. Ga niet dieper dan wat je camera aankan zonder extra bescherming door een onderwaterbehuizing.

Een huisje voor onder water

Een onderwaterbehuizing behoort tot de standaardaccessoires voor een actiecamera. Wanneer de onderwaterbehuizing afgesloten wordt, zorgen rubberen dichtingsringen ervoor dat er geen water kan indringen. De camera kan dan mee onder water (tot de maximale diepte voor de onderwaterbehuizing). Ook als je niet duikt, is een onderwaterbehuizing nuttig. Het beschermt de camera tegen beschadiging. Als je bij een mountainbikeafdaling met de camera op je helm een tak raakt, kan dat het verschil betekenen tussen een kapotte camera en een kapotte behuizing. Ook als je tricks filmt in het skatepark, heb je liever dat een plank tegen de behuizing knalt dan tegen de camera.

Batterijcapaciteit

De meeste actiecamera’s werken met herlaadbare en verwijderbare batterijen. De autonomie hangt af van de resolutie, maar een uur tot anderhalf uur filmen is vandaag realistisch. Omdat je actiecamera’s vaak gebruikt op locaties waar geen stopcontact in de buurt is, neem je best meerdere (opgeladen!) batterijen mee. De meeste camera’s kun je via USB opladen, dus in noodgevallen kun je ze aansluiten op een powerbank om onderweg stroom bij te tanken.

Accessoires bij de vleet

Bij een actiecamera krijg je vaak al heel wat accessoires meegeleverd - check hier voor een volledig overzicht per model. Accessoires die niet meegeleverd zijn, kun je apart aanschaffen. Essentieel zijn de batterij(en) en lader, een onderwaterbehuizing en de juiste mount om de camera te bevestigen op een helm, surfplank, fietsstuur, rugzak, … Ook een afstandsbediening is nuttig om de opname te starten en te stoppen als de camera moeilijk bereikbaar is. Afhankelijk van wat je wilt doen, zijn ook een selfiestick en/of ministatief handig. Een ministatief met flexibele pootjes laat toe om de camera aan een tak of paal te bevestigen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()