Menu
Terug

Tv-kijken op je smartphone of tablet

12 juni 2018

Er zijn deze maand heel wat redenen om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om televisie te kijken. Tv-kijken op je smartphone, tablet of laptop zodat je bijvoorbeeld onderweg het voetbal kunt volgen. Hou je niet van voetbal, maar wordt je woonkamer ingenomen door een stel joelende fans, dan bieden wij je alternatieven.

Altijd bij de hand

Tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone bij de hand. Dat handige scherm dat in je broekzak past, is je ultieme redmiddel als je onderweg van het voetbal wilt genieten, maar ook als je even weg wilt van het voetbal. Als je van plan bent om veel video te bekijken op je smartphone, kies je best een model met een zo groot mogelijk scherm. Vijf inch lijkt ons een goede schermmaat als je maximaal kijkplezier wilt combineren met draagbaarheid. Iets groter kan zeker nog: sommige 5,5-inch premiummodellen zijn nauwelijks groter dan een 5-inch model. Wie voor 6 inch kiest, moet weten dat hij dat toestel niet zo maar in elke broekzak kwijt kan.

Maar als je vooral een groot scherm wilt, is een tablet dan geen betere keuze? In vele gevallen wel. Een tablet ervaren we over het algemeen meer als een toestel voor thuis. Een mobiel scherm waarmee we even in een andere kamer gaan zitten. Ideaal voor video en gaming, bijvoorbeeld. Een smartphone zien we dan weer meer als een ‘mobiel’ toestel dat we niet enkel thuis, maar echt overal bij hebben en gebruiken. Tablets hebben over het algemeen ook een grotere batterij, dus kun je langer kijken zonder naar de lader te moeten grijpen. Tablets variëren in schermformaat van 7 tot 13 inch, maar de ideale maat voor een tablet ligt rond de 10 inch.

Televisie kijken op je smartphone of tablet

Hoe kijk je tv op een mobiel toestel? Je eerste stop is sowieso de app aangeboden door de tv-provider die je thuis gebruikt. We denken dan Yelo, Proximus TV, VOOMotion, TV Vlaanderen Live TV, enzovoort. Sinds 1 april kun je met deze apps zelfs in heel de Europse Unie live tv-kijken. Een goed alternatief, onafhankelijk van je tv-provider thuis, is Stievie. Met deze app kijk je naar zeven zenders volledig gratis (VTM, Vitaya, Q2, Caz, VTM Kzoom, Kadet en QMusic). Voor 9,99 euro per maand haal je een volledig aanbod van achttien zenders binnen (de zeven gratis zenders plus één, Vier, Canvas, Vijf, TLC, Zes, Discovery, National Geographic, Nat Geo Wild, Eurosport en Ketnet). Als laatste optie kun je ook op zoek gaan naar de eigen app van je favoriete zender.

Wil je gewoon series of films bekijken, dan is Netflix een interessante keuze. Vooral omdat je heel wat Netflix-content kunt downloaden en later bekijken. Zolang je hier of daar gratis WiFi hebt, hoef je dan je data-abonnement niet te gebruiken. YouTube is er natuurlijk voor allerlei kijkplezier en het aanbod is daar vaak breder dan je denkt. Er is echt wel meer te beleven op YouTube dan grappige kattenfilmpjes.

Vergeet je laptop niet

Heb je een laptop in huis, dan heb je eigenlijk een prima tweede scherm beschikbaar. Heel wat van de apps die we hierboven opgenoemd hebben om tv of ander videovermaak op je smartphone te bekijken, hebben ook een webversie die je op je laptop kunt gebruiken. Laptops beschikken ook vaak over veel ruimere interne opslag dan een tablet of smartphone, zodat je er probleemloos een grote mediabibliotheek op kwijt kunt. Een laptop kies je zelden enkel om video te bekijken, dus welk model ideaal is voor jou hangt af van je andere noden. Een typische richtlijn voor video-entertainment is een model met 15-inch scherm en Full HD-resolutie, en als je soms met meerdere personen kijkt, is een IPS-scherm met zijn ruime kijkhoek een handig extraatje. Wil je onderweg ook kunnen opladen met behulp van een powerbank, dan moet je op zoek naar een model dat USB PD (Power Delivery) ondersteunt via USB Type-C. Veelal vind je dat in de specificaties als een Thunderbolt 3-poort.

Kies voor het beste geluid

Al die draagbare kijkoplossingen hebben over het algemeen wel ingebouwde speakers, maar echt goed geluid leveren ze zelden. Verwen jezelf daarom met een goede hoofdtelefoon. Wil je helemaal storingsvrij genieten, kies dan voor een hoofdtelefoon met actieve noise-cancelling. Die gebruiken kleine ingebouwde microfoons om het omgevingsgeluid op te vangen en produceren antigeluid om werkelijk alle lawaai uit te schakelen. Aansluiten op je smartphone, tablet of laptop doe je meestal met een 3,5-mm stereomini-jack. Een draadloze hoofdtelefoon die gebruikmaakt van Bluetooth levert natuurlijk meer bewegingsvrijheid. Zoek je iets waar je met meerdere mensen naar kunt luisteren, kies dan voor een draagbare Bluetooth-speaker.

Draagbare energie

Al die draagbare oplossingen zijn fantastisch, maar ze hebben wel allemaal een probleem gemeen: beperkte autonomie. En er is niks erger dan midden in de film of de voetbalwedstrijd het dreigende rode uitroepteken zien verschijnen op de batterij-indicator. Gelukkig heb je daarvoor een aantal oplossingen. Een goede powerbank is een absolute vereiste voor iedereen die van plan is zijn smartphone of tablet gedurende langere tijd intensief te gebruiken. Powerbanks komen in verschillende capaciteiten, van 4.000 tot zelfs 20.000 mAh. Een gemiddelde smartphone heeft een batterij van 3.000 mAh. Met een van die kleinere modellen laad je de smartphone dus een tot anderhalve keer volledig op. Sommige modellen hebben twee of zelfs drie USB-aansluitingen, zodat je meerdere toestellen tegelijk kunt opladen.

Wil je zo snel mogelijk opladen, kijk dan of de powerbank en je smartphone Qualcomm Quick Charge en/of het nieuwe USB PD (Power Delivery) ondersteunen. Met die laatste kun je zelfs de meest recente laptops opladen via USB Type-C, al kies je dan best wel een van de grotere powerbanks. In de wagen kun je in plaats van een powerbank soms beter een autolader gebruiken. Dat is een kleine plug die in het 12V-contact (de ‘sigarettenaansteker’) past, en een of twee USB-aansluitingen biedt. Net zoals bij de powerbanks moet je voor het snelste resultaat nagaan of de autolader het juiste protocol van je smartphone ondersteunt.

Tv onderweg met DVB

DVB of Digital Video Broadcasting is een internationale set van standaarden voor het uitzenden van digitale televisie, die bestaat in drie bekende varianten. Twee daarvan kun je gemakkelijk gebruiken onderweg. DVB-T (Terrestrial, ook wel ‘via de ether’) zijn uitzendingen die je ontvangt via traditionele antennes, en DVB-S (satellite) zijn uitzendingen via satelliet. DVB-T-signalen kun je in nagenoeg in heel België ontvangen. Een kleine antenne volstaat om het signaal op te vangen en je kunt er ontvangers voor vinden die je rechtstreeks in je smartphone, tablet of laptop stopt. De zenders die je gratis kunt bekijken, zijn wel beperkt tot die van de openbare omroepen (VRT en RTBf).

In Vlaanderen kun je ook een aantal commerciële zenders bekijken via DVB-T, maar dan heb je een abonnement nodig van TV-Vlaanderen, een CI+-kaart, een settopbox en een scherm. Heel wat minder mobiel dus, maar het kan. Zit je toch naar die optie te kijken, overweeg dan ook DVB-S. Een kleine satellietschotel en een settopbox leveren al een enorm aanbod van gratis zenders op die je overal in Europa kunt bekijken, een oplossing die veel caravanliefhebbers kennen. Ook hier kun je meer zenders krijgen via een abonnement op TV-Vlaanderen.

Extra gebruik voor je monitor

Een computermonitor kan perfect dienstdoen als tweede scherm zonder dat het aan een desktopcomputer hangt. De enige echte voorwaarde is dat je scherm over een HDMI-aansluiting beschikt. Je kunt de monitor eenvoudig loskoppelen en elders opstellen zonder heel je computer mee te verhuizen. Hang er een bijvoorbeeld een Blu-ray-speler of gameconsole aan. Met een Chromecast-dongle kun je zonder al te veel moeite Netflix, YouTube en een hele schare andere apps via je smartphone naar je monitor streamen. Al wat je verder nodig hebt, is een WiFi-netwerk. Ga je op reis en wil je onderweg DVB-S of DVB-T bekijken, dan is een computermonitor een handig scherm.

Roamen maar

Nu roaming in de EU is afgeschaft, kun je ook op reis volop genieten van je data-abonnement. Kijk steeds op voorhand na of het land dat je bezoekt wel onder de EU-regels valt (Zwitserland niet bijvoorbeeld), en denk eraan dat je datalimiet natuurlijk blijft gelden.