Menu
Terug

Android 10: nieuwe features voor je smartphone

16 maart 2020

De nieuwste smartphones komen met Android 10, de laatste versie van het mobiele besturingssysteem van Google. Misschien krijg jouw smartphone de update ook. Maar wat krijg je dan precies?

Belangrijke update

Android is de software die draait op nagenoeg alle smartphones (behalve bij Apple, want op een iPhone draait iOS). Als er dus een belangrijke update komt voor Android, dan is dat heel groot nieuws. Kijk maar naar de nieuwste smartphones, zoals de Samsung Galaxy S20 of de Sony Xperia 1 II en 10 II, waar de aanwezigheid van Android 10 een grote blikvanger is. Dit zijn toestellen die meteen komen met de nieuwste softwaremogelijkheden en de beste beveiliging.

android 10, smartphone, google

Bestaande toestellen

Heb je in de voorbije maanden net een nieuwe smartphone gekocht? Dan is de kans reëel dat je toestel een update krijgt om Android 10 te installeren. In de meeste gevallen zal je dat ontdekken omdat er een boodschap verschijnt dat je een software-update moet downloaden. Deze download is behoorlijk groot (honderden megabytes), dus dat doe je best via een WiFi-netwerk. Of jouw smartphone Android 10 krijgt, hangt van de fabrikant af. Android wordt gemaakt door Google, maar de smartphonefabrikanten passen de software meestal aan met eigen functies en een eigen uiterlijk (skin). Er zijn vaak nog aanpassingen nodig om zaken zoals de camera goed te doen werken, want dergelijke hardware is vaak uniek voor een bepaald smartphonemodel. Het is dan ook altijd alle hens aan dek bij fabrikanten om die nieuwe Android-versie aan te passen voor een bepaald toestel. De merken die al veel updates hebben uitgebracht, zijn onder meer Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung en Sony. Als je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note10+ of een Huawei P30 Pro bezit, dan is die update er al. Let wel: vaak worden er geen grote updates meer uitgebracht voor modellen die meer dan twee tot drie jaar geleden verschenen.

android 10, smartphone, google

Wat is nieuw in Android 10?

Android is een besturingssysteem, net zoals Windows of macOS. Als er een nieuwe versie verschijnt, dan gaat het eigenlijk om honderden nieuwe zaken. De meeste daarvan merk je niet meteen, zoals graphics die sneller werken of een beter geluid via Bluetooth-hoofdtelefoons. We sommen hier de voornaamste nieuwigheden op die je wél meteen op prijs zal stellen.

Dark Theme

Je kunt nu kiezen om het besturingssysteem een zwarte achtergrond te geven. Dit is goed voor je ogen, maar vooral goed voor je batterij. Bij een toestel met een OLED-scherm verbruikt de Dark Theme veel minder stroom.

Snel reageren

Op berichten kun je nu supersnel antwoorden. Komt er een venstertje om je te herinneren aan een afspraak over een uur, dan kun je meteen reageren met een berichtje (“Sorry, ik haal het niet”) of kiezen voor een route in Google Maps.

Betere bediening door te vegen

Android 10 heeft meer ‘gestures’ of acties die je kunt doen door op een bepaalde manier te vegen op het scherm. Door van de linkerrand naar rechts te vegen, ga je terug naar het vorige scherm, bijvoorbeeld. Veeg je vanaf onderaan, dan ga je naar het Thuisscherm.

Privacy

Android 10 geeft je veel meer controle over je privacy. Misschien dat je daarom soms meer venstertjes ziet om toestemming te vragen om iets te delen. Maar je kunt nu echt zelf bepalen welke app wanneer je locatie mag weten en welke persoonlijke gegevens worden bijgehouden.

Sneller veilig

Voor Android verschijnen ook regelmatig kleine updates die een beveiligingsprobleem aanpakken. In het verleden moesten ook de fabrikanten die goedkeuren en dat zorgde voor vertraging. Bij Android 10 komen deze beveiligingsupdates er sneller. Dat is belangrijk om hackers buiten te houden.

Minder is beter

Sommige mensen zien hun smartphone iets te graag. Daarom heeft Google een digitale welzijn-functie ingebouwd in Android 10. Je ziet hoelang je met een bepaalde app werkt per week en je kunt ook limieten instellen. Je uurtje Instagram zit erop? Wachten tot morgen! Of je geeft jezelf tijdelijk iets meer instatijd ...

Focus

Je doet veel op je smartphone, maar je wordt ook continu gestoord door de vele pop-ups van allerhande apps. Lastig! De Focus-modus brengt soelaas. Je kunt afleidende apps - ja, Facebook en Whatsapp, het gaat over julie! - even pauzeren zodat je met volle concentratie iets kunt doen.

Beter voor families

Je kind krijgt zijn eerste smartphone. Wil je het dan meteen blootstellen aan alles wat je via apps en het internet kunt tegenkomen? Dan is de nieuwe Family Link-app wel handig. Je stelt limieten in en krijgt inzicht in welke apps je kind gebruikt. Je kunt ook de locatie opvragen en zelfs het toestel vanop afstand vergrendelen.

Nieuwe emoji's

Ga je naar de sauna? Daar is nu een emoji voor! Android 10 brengt 65 nieuwe grappige smileys en andere emoji's die je kunt gebruiken om te chatten.

Hulp bij ongevallen

Je Android-smartphone kan nu je coördinaten doorspelen aan de hulpdiensten als je het noodnummer draait. “Persoon gered door smartphone”, lees je de volgende dag misschien wel in de krant!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()