Menu
Terug

Apple iPhone 13 of Samsung Galaxy S21: welke smartphone past het best bij jou?

17 september 2021

Apple introduceerde zopas de nieuwe iPhone 13, Samsung stond al klaar met de Galaxy S21-smartphones. Welke van deze topmodellen past het best bij jou? Wij zoeken het voor je uit!

Vind het juiste model

We praten over de Apple iPhone 13 en de Samsung Galaxy S21, maar eigenlijk zijn er meerdere uitvoeringen van die toestellen. Je moet dus al beginnen met te kijken welk specifiek model bij je past. Het lijkt vooral te draaien rond de keuze van ‘hoe groot mag het scherm zijn?’, maar het is toch meer dan dat. Uiteraard is de schermgrootte wel belangrijk. Een groot scherm betekent ook een groter toestel. Dat werkt comfortabel, maar maakt het wel lastiger om het toestel mee te nemen.

Er zijn ook een aantal zaken die zowel Apple als Samsung aanbieden. Draadloos laden, bijvoorbeeld. De topmodellen zoals deze zijn ook allemaal klaar voor 5G. De iPhone 13- en S21-toestellen zijn ook goed bestand tegen stof en water. Oef, die kostbare smartphone gaat dus niet kapot omdat je per ongeluk een glas water omstoot.

Welk model?

Van de iPhone 13 zijn er vier modellen, gegroepeerd in twee groepen. De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben een dual-camerasysteem, een A15 Bionic-chip en een OLED-display. Het enige verschil is de grootte van het scherm: 6,1 of 5,4 inch.  Ook bij de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zit het onderscheid bij het OLED-scherm met ProMotion (10 tot 120 Hz): 6,1 of 6,7 inch. Deze Pro-modellen beschikken over een uitgebreid camerasysteem met een tele-, groothoek- en ultragroothoek met telkens een 12 MP-sensor.

De Samsung Galaxy S21 5G is er in drie uitvoeringen: de S21, de S21+ en de S21 Ultra. Dat gaat qua schermgrootte van 6,1 over 6,7 tot 6,8 inch. Je krijgt altijd een Dynamic AMOLED 2X-display die tot 120 Hz kan verversen. De S21 en S21+ delen hetzelfde driedubbele camerasysteem, met een telelens van 40 MP, een breedhoek van 12 MP en een ultrabreedhoek van 12 MP. Vooraan zit selfiecamera van 10 MP. Het S21 Ultra-model steekt daar bovenuit: achteraan zijn er vier camera’s (waaronder eentje van 108 MP) en vooraan een selfiecamera van 40 MP.

Op het eerste gezicht biedt Samsung veel meer. Dat klopt, als het gaat om megapixels. Dat is handig omdat je veel details in je foto’s hebt en kunt knippen. Die vele pixels worden ook gegroepeerd om toch bij weinig licht te kunnen fotograferen. Apple bewandelt echter een andere route en geeft de voorkeur aan lenzen die minder licht nodig hebben. Dit maakt geslaagde kiekjes maken in het donker makkelijker.

Speciale functies

Bijna iedereen gebruikt zijn smartphone om te fotograferen en filmpjes te maken. Met zowel de Samsung- als Apple-smartphones kun je rekenen op de geavanceerdste camera’s, dus over het resultaat moet je niet ongerust zijn. Zowel de iPhone 13 als de Galaxy S21 komen wel met unieke functies die een van de twee net interessanter kan maken. Er zijn al heel veel handige zaken voorzien voor fotografen, bij de huidige generatie is er wat meer liefde gegeven aan videomakers. De Galaxy S21 Ultra heeft bijvoorbeeld Directors View, waardoor je simultaan filmt door alle lenzen en tijdens het filmen kunt schakelen naar de gepaste hoek. Bij de iPhone 13 kunnen aspirant-Spielbergs een Filmmodus gebruiken waarmee het scherpsteltpunt verplaatst wordt. Als je bijvoorbeeld iemand filmt die iets zegt en dan naar iets kijkt, dan verschuift de focus van die persoon naar het bekeken object.

Android of iOS?

Het grootste verschil tussen de Apple-toppers en de vlaggenschepen van Samsung? De software. De iPhone 13 draait iOS van Apple, de Galaxy S21-smartphones Android van Google. Beide draaien de recentste versies van hun software (iOS 15 en Android 11), want het zijn nu eenmaal gloednieuwe topmodellen. Zowel Android als iOS doen het op een eigen manier. Visueel en qua menu’s is er best wat onderscheid, maar eigenlijk is dat meer een smaakding en wat je gewoon bent. Bijna alle apps zijn zowel voor de iPhone 13 als voor de Galaxy S21 beschikbaar, maar elke heeft ook zijn zogenaamde exclusives - vaak games.

Android 11 werkt uiteraard heel goed samen met Google-diensten zoals Maps en Gmail, maar de Samsung Galaxy S21 heeft nog wat extra’s. Je kunt via de DeX-modus hem gebruiken als een computer door hem aan te sluiten op een monitor en een toetsenbord, bijvoorbeeld. Er is ook Link to Windows, waardoor je meldingen en berichten van je Samsung-smartphone op je Windows Bureaublad ziet verschijnen.

Als je een Mac-computer of -laptop bezit, zal je merken dat een iPhone 13 er goed mee samenwerkt. Via Handoff kun je bijvoorbeeld op je iPhone een mail beginnen tikken en afwerken op je Mac als je realiseert dat je toch iets meer uitleg moet geven. Je kunt zelfs beelden knippen en plakken tussen de toestellen. Neem een foto van een rekening met je iPhone 13 en het verschijnt meteen op je Mac.

Welk design en welke kleur?

Je smartphone is ook een beetje een fashion statement. Daar speelt Apple met de iPhone 13 helemaal op in. Je krijgt heel wat keuze qua kleuren, waaronder nieuwe tinten voor 2021. De iPhone 13 en iPhone 13 mini kun je krijgen in levendige tinten roze, blauw, Middernacht-zwart, Sterrenlicht-wit en (PRODUCT)RED. De Pro-modellen hebben meer – jawel – professioneel ogende kleuruitvoeringen: Sierra Blue, zilver, goud en grafiet.

De achterkant van de iPhone 13 en iPhone 13 mini is uit glas en aluminium vervaardigd, terwijl de voorkant nagenoeg volledig uit het scherm bestaat. Daarop ligt een beschermende laag, Ceramic Shield, die zeer sterk is. Bij de iPhone 13 Pro heb je dat 'schild' ook, de achterzijde is van getextureerd matglas met roestvrijstalen band rond het toestel.

Ook Samsung geeft je heel wat kleuropties, behalve bij de Galaxy S21 Ultra. Die ziet er gewoon heel stoer uit in het matzwart. De Galaxy S21+ is er in zwart, zilver en paars. Paars is ook mogelijk voor de Galaxy S21, of verkies je een grijze, witte of roze uitvoering? Alle Galaxy S21-modellen hebben vooraan een supersterke Gorilla Glass Victus-glaslaag, bij S21 Ultra is ook de achterkant uit stevig glas opgetrokken. Je zal ook merken dat de S21 en S21+ een strak en plat design bezit, terwijl het Ultra-model met zijn lichtjes hellende schermranden subtiel anders is.

Kiezen is moeilijk

Kiezen tussen de vier Apple iPhone 13-modellen en de drie Samsung Galaxy S21-toestellen is niet eenvoudig. Puur op basis van specificaties is lastig, omdat sommige zaken niet zomaar te vergelijken zijn. Een belangrijke factor is handigheid, iets dat je best ontdekt door de twee kandidaten in de winkel met elkaar te vergelijken en vast te nemen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()