Menu
Terug

Autosalon demonstreert mobiliteit van morgen

18 januari 2019

Hoe ziet de mobiliteit er in de toekomst uit? De opkomst van talrijke deeldiensten bewijst dat er een grondige evolutie aan de gang is. Het Autosalon laat vandaag al zien wat er mogelijk is en welke rol de auto speelt binnen dat radarwerk van nieuwe vervoersmodi.

Voor liefhebbers van alles wat rijdt, start het nieuwe jaar met een hoogtepunt: het Autosalon van Brussel, nog altijd het grootste publieksevenement van ons land met zo’n half miljoen bezoekers. De 97ste editie van de Brussels Motor Show staat in het teken van auto’s, motoren en lichte bedrijfsvoertuigen. Maar organisator Febiac, de Belgische federatie van auto’s en tweewielers, kijkt verder dan dat en omarmt ook nieuwe vormen van mobiliteit die je misschien niet meteen verwacht.

Mindshift

Steeds vaker worden de auto en het openbaar vervoer aangevuld met praktische alternatieven. Gedeelde auto’s of fietsen en de combinatie van diverse vervoersmodi (comodaliteit) winnen aan belang. Bovendien gebruiken steeds meer pendelaars een elektrische step, hoverboard, monowheel of ander vervoersmiddel om het laatste stuk van hun traject tot aan hun werkplaats sneller af te leggen.

“De mobiliteit van morgen heeft niet alleen te maken met technologie, maar vooral met de mens. Met de mindshift die gebeurt in onze geesten, een mindshift die zal leiden tot andere keuzes. Bijvoorbeeld tot het combineren van een eigen auto of motorfiets met andere vervoersmiddelen, waar dat noodzakelijk is”, zegt Joost Kaesemans, communicatiedirecteur van Febiac.

#WeAreMobility, van zonnewagen tot trein

Dat er grote interesse bestaat in alternatieve mobiliteitsoplossingen, bewees de eerste editie van #WeAreMobility: dit ‘minisalon’ trok 35.793 bezoekers in 2018. Ook dit jaar vindt #WeAreMobility plaats in paleis 10. Een dertigtal standhouders presenteren er de allernieuwste oplossingen qua stadsmobiliteit, micromobiliteit, gecombineerd vervoer en apps.

De standhouders zijn zeer divers. Denk aan het Solar Team met zijn zonnewagen, de lage-emissiezone van de stad Brussel, mobiliteitsclubs (Touring en VAB) of autodeeldiensten (Cambio, DriveNow, …). Scooty en Poppy tonen hun deeldiensten voor elektrische scooters. Pikaway zorgt er dan weer voor dat je allerhande vervoersmodi kunt combineren én betalen met één app. NMBS, De Lijn, MIVB/STIB en TEC tekenen ook present op #WeAreMobility. “We zijn heel blij dat de vier actoren van openbaar vervoer aanwezig zijn. Zij werpen voor de bezoekers ook een blik achter de schermen van de mobiliteit”, zegt Joost Kaesemans.

Persoonlijk advies

Slimme mobiliteit is een ‘en-en-verhaal’: voor het ene traject is de auto de beste oplossing, maar het andere verloopt vlotter met een elektrische scooter of plooifiets. De mogelijkheden zijn vandaag enorm, waardoor het niet altijd evident is om de juiste vervoerswijze te vinden. #WeAreMobility reikt praktische oplossingen aan.

Stel: je wilt omschakelen naar een elektrische auto. Hoe moet je die opladen? Kan jouw werkgever de elektriciteitsfactuur (deels) betalen wanneer je jouw elektrische bedrijfswagen thuis oplaadt? Op dergelijke vragen krijg je een antwoord in de Mobility Bootik. Mobiliteitsambassadeurs geven advies en bekijken wat het best past bij jouw verplaatsingsgewoontes.

Test het zelf

Klinkt leuk, al die nieuwe en innovatieve manieren om jezelf te verplaatsen. Maar het zelf ervaren is natuurlijk nog veel leuker en daarom vind je in het midden van paleis 10 een testpiste. Begeleiders helpen je op weg om de eerste meters te rijden met een monowheel, een elektrische step of andere moderne vervoersmiddelen voor de laatste kilometer. Wil je het graag zelf ontdekken, bezoek dan het #WeAreMobility tijdens het Autosalon op 19, 20 en 21 januari. De toegang is inbegrepen in je salonticket.