Menu
Terug

Beter Filmen

Tips voor video met je smartphone en camera
Leestijd minuten
16 oktober 2017

Vroeger zag je hem nog regelmatig opduiken tijdens familiefeesten of op vakantie, maar tegenwoordig is de camcorder helemaal verdrongen door digitale fotocamera’s die ook perfect kunnen filmen, en door de smartphone natuurlijk. Maar dat betekent nog niet dat je er even mooie video’s mee kunt maken. We vertellen je graag hoe jij de Ridley Scott in jou laat bovenkomen met je camera en smartphone.

Video is een prachtige manier om een verhaal te vertellen. Terugblikken op een mooie reis of een leuk feestje, je levensgebeurtenissen delen op YouTube of een sociaal netwerk, of je favoriete recept in beeld brengen: je kunt het vandaag allemaal met een minimum aan materiaal. In dit artikel geven we je tips om met een smartphone of een digitale camera goed ogende resultaten te behalen.

Resolutie

Bij het filmen kun je kiezen uit verschillende videoresoluties: die bepalen uit hoeveel beeldpunten (pixels) je beeld is opgebouwd. Net als bij een foto geldt: hoe meer pixels, hoe scherper je beeld en hoe meer detail je ziet. In de praktijk zal je op digitale camera’s en smartphones drie mogelijke resoluties vinden. HD (High Definition) telt 1.280 x 720 pixels en wordt ook wel 720p genoemd. Full HD heeft 1.920 x 1.080 pixels en heet ook wel 1080p. Op topmodellen vind je Ultra HD, met 3.840 x 2.160 pixels en de alternatieve naam 4K. Ultra HD legt dus vier keer meer pixels vast dan Full HD, met als gevolg dat de videobestanden ook vier keer groter zijn, tot zowat één gigabyte per minuut video!

Resolutie

Welke resolutie je best gebruikt, hangt van het einddoel af. Film je voor gebruik op het web of sociale media, dan is Full HD vandaag voldoende. Je zou kunnen filmen in 4K en het resultaat naar Full HD verkleinen voor je het online zet, maar je blijft met gigantisch grote bestanden zitten. Anderzijds: als je je video op zo’n nieuwe superscherpe 4K-televisie wilt kunnen tonen, ga dan resoluut voor Ultra HD.

Framerate

Nog een technisch detail dat we uit de weg willen hebben voor we beginnen filmen, is de framerate. Dat is het aantal beelden per seconde dat je camera vastlegt. Klassieke bioscoopfilms worden gefilmd en geprojecteerd aan 24 frames per seconde (fps): bij deze afspeelsnelheid zie je niet meer de afzonderlijke beelden, maar krijg je de illusie van één doorgaande beweging. Op sommige camera’s kun je 24 fps instellen, maar dat doe je alleen als je in Hollywood wilt gaan werken.

Meer gebruikelijk zijn 25 en 30 fps. In Europa film je het best in 25 fps; zo verzeker je dat je video optimaal samenwerkt met afspeelapparaten en reduceer je flikkering door elektrische lichtbronnen. Bezoek je de Verenigde Staten of een ander land waar het NTSC-videosysteem gebruikt wordt, kies dan voor 30 fps.

Op sommige toestellen kun je ook een hogere framerate instellen: 50 fps voor Europa, 60 fps voor NTSC. Het voordeel daarvan is dat beweging nog vloeiender wordt vastgelegd. Film je veel actie, dan is dat dus een goede keuze. Je videobestand wordt er wel zowat dubbel zo groot door. Een ander voordeel is dat je in nabewerking je video tot twee keer vertraagd kunt laten weergeven, voor een slow-motioneffect. Bij nog hogere framerates (100 tot zelfs 1.000 fps) krijg je een nog trager slow-motioneffect.

Beeldverhouding

Moet je filmen in staand of liggend formaat? Er zijn voor minder oorlogen uitgevochten. Traditionalisten vinden dat een video sowieso in liggend (horizontaal) formaat moet zijn. Dat zijn we gewend van bioscoop en televisie. Maar sinds de opkomst van de smartphone wordt er vaak in staand formaat gefilmd, omdat je je mobieltje nu eenmaal verticaal in je hand houdt. Op YouTube en Facebook kun je probleemloos verticale video’s tonen, en Snapchat en Instagram Stories willen geen andere.

We gaan er ons niet over uitspreken: gebruik het formaat dat je wilt, rekening houdend met waar je video te zien zal zijn. Werk je voor een online medium, dan is verticale video misschien wel de beste keuze. Wil je je creatie tonen op een televisie of computerscherm, dan is de klassieke liggende video te verkiezen.

Mobile video

Houd het stabiel

Niets schreeuwt zo hard ‘amateur’ als schokkerige videobeelden. Niet voor niets zeulen cameraploegen loodzware statieven mee waarop hun videocamera’s schokvast staan. Om met een gewone camera of smartphone stabiel te filmen, kun jij ook een statief gebruiken. Best kies je er een met een ‘videokop’: dat is een statiefkop met een hendel waaraan je kunt draaien om de camera een vloeiende beweging naar links of rechts te laten maken (panning, in vaktaal). Film je met een smartphone, kies dan een statief met een smartphoneadapter.

DJI_Osmo

Voor smartphones en actiecamera’s bestaan er handige gimbals. Dat is een accessoire dat om zijn eigen as kan bewegen en ervoor zorgt dat de camera stabiel blijft wanneer je beweegt. Gimbals worden bijvoorbeeld gebruikt om videobeelden van drones te stabiliseren, maar je kunt ze dus ook gebruiken op de begane grond.

Heb je geen statief of gimbal, plaats je camera dan op een muurtje of tafel. Kun je echt niet anders dan uit de hand filmen, houd de camera of smartphone dan dicht bij je lichaam en klem je ellebogen tegen je zij. Zo is het beeld toch iet of wat stabiel. Vermijd in alle geval bruuske bewegingen met de camera, tenzij je de kijker zeeziek wilt maken.

Denk aan je geluid

Nog een kenmerk van amateuristische filmpjes: het geluid is erbarmelijk. Je hoort niets, of het geluid staat veel te hard, of er is te veel omgevingslawaai. En uit onderzoek blijkt dat kijkers heel weinig geduld hebben met slecht geluid. Ze klikken gewoon weg.

De ideale oplossing is geluid op te nemen met een extern opnameapparaat en in nabewerking te synchroniseren met de video. Maar dat is niet altijd haalbaar. Een tussenoplossing is alvast om een externe microfoon te gebruiken. Je plugt de stekker in de microfooningang van je camera of smartphone. Controleer voor je begint te filmen het opnamevolume en stel dat indien nodig af.

In focus

Tenzij je een avantgarde-film draait, hoort je onderwerp scherp in beeld te staan. Gebruik de autofocusfunctie van je camera of tik op het scherm van je smartphone om scherp te stellen. Zolang de camera en je onderwerp niet bewegen, zit je goed.
Zit er beweging in wat je filmt, zet je camera dan in continue autofocusmodus zodat hij een bewegend onderwerp blijft volgen. Maar opgelet: niet alle camera’s zijn daar even goed in. Het kan dat de scherpstelling even gaat ‘jagen’ tot je onderwerp weer scherp in beeld staat. Dat is niet zo aangenaam om naar te kijken.

Korte clips

Niemand kijkt naar een video van vijf minuten waarin niets gebeurt (behalve dan die liefhebbers van avantgarde-films). Om je kijker te blijven boeien, gebruik je best een afwisseling van korte shots.
Ja, je moet die nadien dan monteren om er een afgewerkte video van te maken en dat is meer werk dan gewoon je ruwe video online te gooien - koken is ook meer werk dan ingrediënten op tafel leggen. Maar het loont in beide gevallen de moeite. Zelfs de nieuwjaarsboodschap van grootmoeder voor de kleinkinderen in het buitenland wordt veel levendiger als je werkt met verschillende camerastandpunten.

Videomontage

Bekijk achteraf alle clips die je gemaakt hebt en markeer welke je zeker wilt gebruiken. Onscherpe, schokkerige of irrelevante clips gooi je weg. Gebruik een videomontageprogramma op computer of een app op je smartphone om de video te bewerken. Je kunt hier zo ver in gaan als je wilt. Het meest elementaire is de gewenste clips bijknippen en in de gewenste volgorde zetten. Je kunt ook overgangen toevoegen, titels en aftiteling plaatsen, effecten gebruiken, … in functie van het gewenste resultaat. Experimenteren is de boodschap. Als je muziek toevoegt, houd dan in de gaten dat die wel rechtenvrij is. Als je muziek gebruikt van een commerciële artiest, bestaat de kans dat je die niet op YouTube of sociale media zal kunnen plaatsen.

Airplane mode

Nog 2 laatste tips

Film je met een smartphone, zet die dan in vliegtuigmodus voor je begint. Zo voorkom je dat je opname verstoord wordt door inkomende oproepen, sms- of WhatsApp-berichten of allerhande notificaties. Als je Bluetooth nodig hebt om met een gimbal, zoals de DJI Osmo Mobile, te communiceren, schakel dan eerst de vliegtuigmodus in en zet daarna Bluetooth weer aan. Zo zal Bluetooth wel werken en word je toch niet gestoord.

Om goed te filmen heb je licht nodig. Tegenwoordig zijn er dimbare, compacte LED-lampjes speciaal voor video die toch veel licht geven. Ze zijn niet alleen handig als je in donkere omstandigheden filmt, maar ook als invullicht om de schaduwkant van een gezicht in te vullen. Ze werken op batterijen, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen. De kleine modellen kun je op de flitsschoen van een camera plaatsen. Voor de grotere heb je een apart statiefje nodig.

Is je creatie klaar? Deel ze dan via je favoriete sociale netwerk of zet ze op een videowebsite zoals YouTube of Vimeo. Laat de kijkers nu maar komen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()