Menu
Terug

Beter filmen met je smartphone doe je zo

24 juni 2021

Je hebt op dit moment een fantastische videocamera in je achterzak of handtas zitten. Met een smartphone maak je tegenwoordig indrukwekkende videobeelden. Maar met een paar trucs voor het filmen en wat nabewerking maak je ze nog beter.

Leg hem plat

Als je je smartphone normaal vasthoudt, dus met de lange zijde verticaal, zal hij in verticaal formaat filmen. Dat is prima wanneer je filmt voor sociale media – TikTok, Instagram Stories of Facebook. Maar als je een edit op YouTube wilt droppen, heb je echt wel horizontale video nodig. Dat is leuker om te bekijken op een breedbeeldscherm of televisie, en het komt ook veel natuurlijker over. Het scherm in een bioscoop hangt toch ook niet verticaal? Houd je telefoon dus nooit verticaal vast tijdens het opnemen, tenzij je verticale zwarte balken naast je beeld echt leuk vindt.

Kies je kader

De meeste telefooncamera-apps hebben de optie om rasterlijnen in te schakelen. Je ziet dan op het scherm een raster met hulplijntjes – meestal 3 x 3. Het is vaak een goed idee om het onderwerp van je video op een van de verticale lijnen te zetten. Zo staat het niet midden in beeld. Film je een landschap, leg dan een van de horizontale lijnen op de horizon. Zo krijg je één derde landschap en twee derde lucht.

Zoom niet in (of uit)

Steeds meer smartphones hebben tegenwoordig een zoom. Voor video kun je die echter best niet gebruiken. Zoomen op een smartphone gaat heel snel en dat is voor de kijker niet leuk om naar te kijken. Als je je onderwerp groter in beeld wilt brengen, wandel er dan naartoe. Gebruik een gimbal om het beeld stabiel te houden terwijl je beweegt. Een gimbal is een speciaal toestel waarop je je smartphone bevestigt. De gimbal stabiliseert bewegingen van de smartphone zodat je een heel vloeiend beeld krijgt zonder schokken. Als je alleen statische beelden wilt maken, kun je een ook smartphonestatief gebruiken.

Zorg voor licht

Je smartphone is uitgerust met kleine LED-lampjes. Die dienen als flits (voor foto), maar kunnen heel vaak ook continu branden om als extra lichtbron te dienen. Maar vaak is dat niet nodig, omdat smartphones ook bij weinig licht nog goed kunnen filmen. Wil je meer licht, koop dan een klein LED-paneeltje. Dat geeft een veel consistenter en gelijkmatiger uiterlijk dan het LED-flitsje op je smartphone ooit zou kunnen. Wil je vooral personen filmen (jezelf inbegrepen), kies dan voor een ringvormig LED-licht. Dat geeft een heel mooi resultaat.

Ga voor goed geluid

Het geluid van een video is net zo belangrijk als het beeld. De ingebouwde microfoon van je smartphone is meestal lang niet zo goed als de camera. Doe jezelf en je kijkers een plezier en ga voor een externe microfoon. Er bestaan modellen die in de USB-, Lightning- of audiopoort van je smartphone passen, en modellen die draadloos (via Bluetooth) werken. Die laatste zijn handig als je interviews wilt doen. Vermijd ruimtes met veel echo, zoals lege kamers, hallen of tunnels, en plaatsen met wind of omgevingsgeluid (zoals voorbijrijdende auto's of pratende mensen). Wees ook voorzichtig als je je smartphone beweegt; doe dat niet te bruusk, want dan neemt hij ook dat geluid op.

Oh ja, en zet je smartphone in vliegtuigmodus voor je begint te filmen. Zo wordt je opname niet verstoord wanneer iemand je opbelt of een bericht stuurt (als je een draadloze microfoon gebruikt, laat Bluetooth dan ingeschakeld).

Maak een epische edit

In Hollywood duurt het editen van een speelfilm soms even lang als de opnames. Ook je smartphonevideo kun je beter even bewerken voor je hem deelt. Dat kan vandaag allemaal op de smartphone zelf. Editen doe je in een paar logische stappen. Eerst kies je welke fragmenten je wilt gebruiken, en die zet je in de juiste volgorde. Daarna knip je de fragmenten bij – saaie stukken gaan eruit. Dan voeg je overgangen tussen fragmenten toe. Je kunt ook filters toepassen, en dan is het best om voor elk fragment dezelfde filter te gebruiken. In sommige apps heb je nog geavanceerde functies zoals beeld-in-beeld, gesplitst scherm en slow motion-effecten. Goede software is bijvoorbeeld iMovie (iOS), Quik (Android & iOS), inShot (Android en iOS) en Adobe Rush.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()